Muren isoleren langs buiten, wat met ramen (koudebrug)? | Ecobouwers.be

U bent hier

Muren isoleren langs buiten, wat met ramen (koudebrug)?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van poing
20/05/2011 - 09:32

Ik moet dringend mijn ramen vervangen, momenteel heb ik een combinatie van enkel en dubbel glas met niet geisoleerde alu profielen. Later wil ik ook mijn muren lans buiten isoleren en dan afwerken met crepi of steenstrips. De 2 tegelijkertijd gaan echter niet samen, daar heb ik geen geld voor. Ik zie bv de muur isolatie eerder als iets over 5 jaar en de ramen a.s.a.p.

Nu hoor ik van fabrikanten muur isolatie dat je:
1) kleinere ramen kan steken om de koude brug te vermijden (geen optie in mijn geval).
2) ramen kan steken en later een stuk van de buitenmuur af kan slijpen. Dit laatste gaat echter niet bij elke woning.

Nu vraag ik me af:
1) waarom niet bij elke woning? Het is een woning uit 1975 met 5cm gevulde spauw (wol) en gewone baksteen.
2) hoe werkt dat juist als ik kleinere ramen koop? Steken ze dan isolatie tot en met binnen muur of enkel buitenmuur + spauw?

Alvast bedankt,

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Hofman Aannemingen nv
22/05/2011 - 09:42

 Beste,Je oude ramen kan je gewoon vervangen door nieuwe.De raamslag van de gevelsteen kap je weg wanneer je je gevel aanpakt.Het is heel belangrijk om voor het plaatsen van je nieuwe ramen de koudebruggen en de winddichting aan te pakken.Er was een periode dat men de spouw ter hoogte van de raamslag dicht metselde tot tegen de buitengevel.Al of niet met tussenvoeging van een isolatiestrip van +:-2cm en een pvcfolie.Gans deze konstruktie moet je zeker verwijderen zodat de spouw open is tot tegen het raam.Nu plaats je een waterdichte folie tegen de buitengevel breed genoeg zodat je raam en de nieuw te plaatsen isolatie niet nat kan worden van doorslaand regenwater.De winddichting kan je nu verzekeren met de nieuwe materialen(folie's tape's enz)Gebruik zeker geen schuim.Het is giftig en het krimpt nog ook zodat je je winddichting met de tijd wel kan vergeten. Er bestaan genoeg technieken om ramen te plaatsen .Een goede plaatser kent deze wel.Een sukkel grijpt natuurlijk snel naar het schuimpistool.

Heb je je keus nog niet gemaakt?Denk dan eens aan houten ramen.Houten ramen met een alu-bekleding aan de buitenkant zijn echt het neusje van de zalm.En kijk bij je keuze ook vooral naar de widdichting en U-waarde van kaders en profielen.Hier scoren houten ramen met samengesteld profiel en dubbele tochtstrippen ook weer het beste Wanneer je budget het toelaat kan je driedubbelle beglazing nemen.Het isoleert natuurlijk veel beter maar heeft wel het nadeel dat het s'morgens aan de buitenzijde kan aandampen.

Groeten ensucces met je renovatiewerken  Jos Hofman

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.