Monofase naar 3-fase na extra zonnepanelen | Ecobouwers.be

U bent hier

Monofase naar 3-fase na extra zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Floryn
19/08/2011 - 15:23

Beste

in Juni hebben wij 24 zonnepanelen van Bisol en een Sunny Boy omvormer laten plaatsen met een min. opbrengst van 5.000 kWh per jaar. Na de installatie bleek er nog plek te zijn voor 8 extra zonnepanelen. Dat brengt wel met zich mee dat we zullen moeten overschakelen van Monofase naar 3fase omdat er dan min. 1.600 kWh per jaar bijkomt. De leverancier stelt nu voor een extra omvormer Matrix Platinum te plaatsen. Is dat een goed idee of is het beter voor te stellen gelijk een 3-fase omvormer te plaatsen ? Wat verschil zou dat brengen op gebied van rendement, kosten, ... ? Ik heb net naar Iveka gebeld en de totale kost van overschakeling monofase naar 3-fase zou rond de 600€ kosten, iemand ervaringen mee ? Als laatste wil ik nog meegeven dat we momenteel Dag/Nacht tarief hebben, na overschakelen zouden we dat het best houden ?

Alle advies is meer dan welkom !
Bij voorbaat dank

Sven

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Patje1960
19/08/2011 - 18:05

Sven,

Bij mij is installatie 8-9 augustus uitgevoerd.  Ik heb 3 fase 230V zonder neuter. Installatie 1 zijn 22 panelen 245 Wp op 2 Sunny boy omvormers met 1 groene stroommeter op fase R/S.  Mijn 2de installatie is 12 panelen 190 Wp op AKO Diehl Platinum omvormer op 2de groene stroommeter op fase S/T.  Dit werkt perfekt.  Ik behoud mijn dag/nacht tarief daar ik nog een 2000 Kw meerverbruik heb.  Ik ga het wel bijhouden dat ik mijn verbruik dag bijna op 0 heb en het restant op nachttarief.  Dit zal wel inhouden dat we moeten wassen met dagtarief daar mijn verbruik momenteel voor 60% op nachttarief zit.  Afhankelijk wat je nog extra van het net moet halen kan je eens bij Nuon Budget gaan kijken.  Daar betaal je geen huur voor de meter maar een klein beetje meer voor distibutie.  Bij mij is dit voordeliger en ben daar deze week naar overgeschakeld.  Voor het plaatsen van een 3-faseomvormer op je ganse installatie weet ik niet hoe het met de groenestroomcertificaten zit.  Je gaat er hebben van verschillende tarieven.  Ik zou opteren voor een 2de omvormer.

Patrick

afbeelding van Floryn
21/08/2011 - 09:20

Hoi Patrick,

 

van harte bedankt voor je reactie, nu sta ik een stap verder hoe ik de zaken moet aanpakken !

Mvg,

 

Sven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.