Mono- of polykristalijne PV-panelen | Ecobouwers.be

U bent hier

Mono- of polykristalijne PV-panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sergelasperge1
27/05/2013 - 14:47

Hallo,

 

ik heb snel hulp nodig bij een vraagje waar ik al even mee zit...

Bij de verschillende offertes voor de PV-panelen krijg ik evenveel (overtuigende) offertes voor zowel mono- als polykristalijne panelen.

De woning die we gaan bouwen heeft een dakhelling van 38° (36° zou perfect zijn?) en is volledig op het zuiden gericht.

Ik dacht dat mono ideaal was in deze situatie, maar ik krijg evengoed een aanvaardbare uitleg om me te overhalen voor de poly, terwijl ik dacht dat die nu weer beter waren bij diffuus licht.

Wie kan hier bij helpen?

 

Serge

3 Reacties

Reacties

afbeelding van koen-44
27/05/2013 - 19:01

Kan ik je helpen met deze video, vers van de pers : http://www.youtube.com/watch?v=dqOJXkifWno

Ken je een streep engels ? MArtin is een van mijn favourieten op Youtube.

afbeelding van bertvdg
28/05/2013 - 07:04

Mono of poly maakt echt niet veel uit. Een paneel van dezelfde Watt piek zal evenveel opbrengen. Bv een paneel van 1m x 1.67m van 250Wp mono zal evenveel opbrengst hebben dan hetzelfde paneel in poly.

 

Wat wel is dat je de panelen met de hogere Watt piek gemakkelijker in mono gaat hebben omdat nu eenmaal die cellen beter zijn bereiken ze vlotter een hoger vermogen. Een standaard paneel in poly zal je nu ongeveer 245 of 250Wp hebben en in een mono zal je al vlot 260Wp vinden. Een 260Wp in poly, ze bestaan maar je gaat ze niet gemakkelijk vinden. Dat komt doordat je uit de productie van een hele reeks poly cellen er maar een klein % hele goede kunnen uitgesorteerd worden om die hoge Wp mee te bereiken, bij mono gaat dat iets vlotter.

 

De productie van poly Si is de laatste jaren sterk verbeterd en het verschil tussen mono en poly wordt zeer klein. Poly Si is ook goedkoper om te produceren dan mono.

 

Persoonlijk zou ik niet kijken naar de mono of poly maar kijk vooral hoeveel vetrouwen je hebt in de installateur en wat zijn (beste) voorwaarden zijn. Een installatie is immmers veel meer dan de panelen alléén.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.