Modulerende ketel sturen via domotica? | Ecobouwers.be

U bent hier

Modulerende ketel sturen via domotica?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jonny
04/09/2005 - 22:20

Hallo,

Dit jaar gaan mijn vrouw en ik bouwen. Nu zijn we allerlei offertes aan het verzamelen waaronder voor de verwarming en voor een domoticasysteem.
De verwarmingsinstallateur heeft ons in onze situatie (75 m² vloerverwarming en 6 radiatoren) een Atag Blauwe Engel voorgesteld met buitenvoeler en BrainQ en MadQ-regeling. Op mijn vraag of het mogelijk was om de verrwarming te regelen met domotica reageerde hij dat dit echt niet aan te raden is.
Nu heb ik ook al met een aantal verschillende verdelers van domotica (Qbus, Dobiss, Teletask) gepraat en die stelden voor om de verwarming dan weer wel te regelen met hun systeem, en dit dmv elektrovenielen en een contact dat de thermostaat zou vervangen. Volgens hen was dit perfect mogelijk.
Wie heeft er nu gelijk? Ik weet het zo ondertussen niet meer... Ik zou immers graag de regeling integreren in de domotica.
Ik weet dat een modulerende ketel gaat rekening houden met de actuele warmtebehoefte, maar hoe bepaalt die dat precies?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
04/09/2005 - 22:52

Jonny

Hangt zer vanaf wat je wil doen, je vraag suggereert dat je de modulerende ketel wil sturen, en dat kunnen zelfs de meeste domoticasystemen niet aan, veel te veel parameters.
Mijn antwoord zou ook neen zijn.
Maar zoneventielen sturen met domotica kan zonder enig probleem met een modulerende ketel, en dus ook met een Atag, ik zou niet weten waarom niet. Zeker omdat je in jullie geval, radiatoren en vloerverwarming (een foute keuze volgens mij) met een drukloze kollektor moet werken, en dan kan dat probleemloss. Maar je moet er wel voor opletten als alle ventielen zouden sluiten je ofwel er voor zorgt dat er toch 1 kring openblijft, of je ook de pomp uitschakelt, of een drukdifferentieel geregelde pomp gebruikt.

" Ik weet dat een modulerende ketel gaat rekening houden met de actuele warmtebehoefte, maar hoe bepaalt die dat precies? "
Op de retourt°, als deze de vertrekt° benaderd, weet de ketel dat de warmteafname verminderd.

Hans

afbeelding van jonny
08/09/2005 - 22:15

niemand meer met ervaring?

afbeelding van stefan-14
09/09/2005 - 13:32

domotica kan aan de atag niets regelen, dat doet hij allemaal zelf (waarschijnlijk ook zo bij andere merken.

ventielen regelen met domotica kan zeker

Brain-thermostaat vervangen door een andere zou ik zeekr neit doen omdat deze een programmeertoestel en uitleesvenster is voor alle instelling, verschillende weekprogramma's, storingen, ... en dat kan geen enkel ander thermostaat je leveren.

Stefan

afbeelding van guy-12
19/10/2005 - 15:50
Guy

Ik heb gespreid over een aantal jaren mijn convectorverwarming vervangen door uitsluitend vloerverwarming, ik heb in iedere kamer (7 stuks) een programmeerbare thermostaat die elk een zoneventiel sturen (open/close)van die kamer, in elk zoneventiel zit een hulpcontakt dat bij opensturing van het zoneventiel aan de ketel toelating geeft om te branden, de ketel heeft zijn eigen sturing met weersafhankelijke regeling. Ik kan dus elke kamer afzonderlijk verwarmen of zonder verwarming zetten zonder dat dit invloed heeft op de andere kamers. het systeem is simpel en werkt perfect.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.