mislopen van premie condenserende aardgasketel | Ecobouwers.be

U bent hier

mislopen van premie condenserende aardgasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kristofn
18/07/2010 - 22:07

Ik heb vorige week mijn 25 jaar oude aardgasketel vervangen door een Vaillant condenserende aardgasketel. Nu blijkt plots dat ik niet kan genieten van de belastingsvermindering en niet van de premie van 125 € omdat ik het werk niet door een installateur heb laten uitvoeren. Kent iemand een truc om toch te genieten van deze premies? Uiteindelijk heb ik toch voor een ecologische verbetering gezorgd.

12 Reacties

Reacties

afbeelding van soapwater
18/07/2010 - 23:00

Ik denk niet dat er een truc is... 
Als je het voordeel wilt, dan had je de ketel moeten laten plaatsen. Dan had je 6% BTW betaald + 40% Belastingsvermindering genoten.
Maar werkuren en de miserie van het werken met een loodgieter moet je er dan bijnemen. Waarschijnlijk heb je nu ook een korting voor zelfplaatser gekregen, de loodgieter moet nog winst maken.
Ik denk dat je uiteindelijk niet zoveel meer uitspaart als je het had laten doen.

... Tenzij iemand een écht een truucje kent...?
 

Ik ga binnenkort ook zelf een condensatieketel hangen. Ik zit met mijn ramen al aan het plaffond van 2700€ dat je mag inbrengen.

afbeelding van Hans Delannoye
18/07/2010 - 23:59

en dan is er nog iets, nieuwe installatie's moeten vanaf 1 juli 2010 bij indienststelling gekeurd worden.

 

afbeelding van Hans Delannoye
18/07/2010 - 23:47

kristof

altijd eerst de regels lezen, dat is de boodschap! er staat overduidelijk in alle brochures te lezen dat de werken moeten uitgevoerd worden door een geregistreerd aannemer. en dat had je uiteindelijk misschien minder gekost, en je was met alles in orde geweest.

hans d

afbeelding van bertvdg
19/07/2010 - 07:20

Ik denk dat het inderdaad minder gekost had als je het laat doen.

 

Factuur aan 6% BTW, dat is al 15% korting. Dan heb je nog het belastingsvoordeel van 40% ook. Op een factuur van 3000 Euro is dat al 1200 Euro.

 

Daarnaast geeft Eandis dikwijls ook nog een premie.

 

Een truc om toch een premie te krijgen zou ik niet kunnen zeggen. Je moet een factuur hebben van een installateur "geleverd en geplaatst" met de wettelijke vermeldingen over welke energie besparende maatregel het gaat.

afbeelding van soapwater
19/07/2010 - 16:24

Je kan wel maar €2700 inbrengen, als je nog andere energiesparende maatregelen treft, moet je die er al aftrekken...
Dat van dat keuren wist ik ook niet? Is dat verplicht? Ik ga ook net zelf mijn verwarming leggen. Wat als de installatie niet gekeurd is? Komen ze deur aan deur controleren ofzo? Brandverzekering, ...

 

afbeelding van Hans Delannoye
19/07/2010 - 16:37

ja, maar als je over dat bedrag gaat kan je dat naar de volgende jaren doorschuiven, die zijn dus niet verloren.

en ja, keuring is verplicht door een wet van juni 2007, die definitief ingang vond op 1 juli 2010. installatie's ouder dan 15 jaar moeten verplicht een enerieaudit krijgen, en gasketels moeten sowieso ook om de 2 jaar onderhouden worden door een erkend technicus.

iedereen die dus een gasketel heeft moet dus over een certificaat van een erkend technicus beschikken. ze zullen zeker niet deur aan deur controleren, maar ze doen wel steekproeven, al zijn dat maar een paar mesnen voor heel belgie, de kans dat ze je pakken is dus niet zo groot. maar als er ooit iets misgaat, wees dan maar zeker dat de verzekering je daar zal op pakken.

hans d

afbeelding van bertvdg
19/07/2010 - 16:57

Zoals het attest van de schouwveger dat je uw schouw hebt laten vegen.

 

Deze winter schouwbrand geweten met overslag naar dak van woning. Verzekering vroeg laatste onderhoud schouw = geen factuur/attest van schouwveger van laatste jaar = verzekering trekt zich terug...

 

Hoewel daar ook al betwistingen rond zijn...

 

 

afbeelding van soapwater
19/07/2010 - 17:18

Dus: ik plaats alles zelf en laat mijn installatie dan keuren?
Kan dat als deze niet door een "vakman" is geïnstalleerd?
Ik doe alles zelf in mijn verbouwing. De reden daarvoor is dat ik dan alles zelf in de hand heb en dat ik er zelf ook iets van leer. Ik was niet op de hoogte van die keuringswet... 
Het is een goede zaak dat alles tegenwoordig zo gereglementeerd wordt, maar anderzijds neem je ook voor veel mensen de mogelijkheid weg om alles zelf te kunnen/mogen doen en om het zo betaalbaar te houden. Klinkt weer een beetje als geldklopperij. Alles laten keuren en voor alles betalen. Of zie ik het weer te negatief?

afbeelding van Hans Delannoye
19/07/2010 - 18:45

nee, geen geldklopperij, dat is zeker de bedoeling niet.

maar er bestaan teveel slecht werkende en ook onveilige installaties. zoals atmosferische ketels zonder luchttoevoer, slechte schoorstenen, etc. en er gebeuren nogal wat ongelukken met gasinstallatie's door d.h.z.-ers. een paar jaar geleden is er nog in Boom, daar was er iemand in geslaagd water en gas te verwisselen, gevolg, een hele wiijk met gasleidingen waar water uitkwam. heeft een fortuin gekost om alle leidingen terug in orde te brenegn, op leidingwater staat een druk die 20 keer groter is dan op gas.

hans d

afbeelding van bertvdg
19/07/2010 - 17:39

Zelf plaatsen en laten keuren is geen probleem. Je moet zorgen dat alles in orde.

 

Maar voor subsidie en premie zal je nog steeds een factuur nodig hebben van een vakman.

afbeelding van soapwater
19/07/2010 - 17:56

Geen probleem, dat ik geen kans maakte op de premie(s), daar was ik al achter. Ik heb het wat nagerekend, het zou niet echt de moeite geweest zijn, alleen meer problemen om af te spreken en alles op tijd klaar te krijgen. De muur waar de ketel tegen moet komen is zelfs nog niet klaar :-)

afbeelding van kristofn
07/08/2010 - 22:21

Mijn probleem is ondertussen opgelost: Een installateur heeft de verkoopfirma van mijn gasketel gecontacteerd en gevraagd om het factuur te wijzigen en op naam van zijn firma te plaatsen. Ik krijg een creditnota van de verkoopfirma zodat ik mijn geld terugkrijg en een echt factuur van mijn installateur dat ik voor aanvraag premie en belastingsvermindering kan gebruiken.

Bedankt allemaal voor de tips...

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.