Meten is weten: 1, 2, HEET ... | Ecobouwers.be

U bent hier

Meten is weten: 1, 2, HEET ...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van flex flint-1
11/04/2007 - 23:12

Dag, beginner hier, met basiskennis van zonnecollectoren, cv, en andere. Ik wil nu eindelijk wel eens aan wat thuisprojectjes gaan beginnen en vraag me af waar goede meettoestellen te vinden zijn.
Ter verduidelijking: je kan een thermometer naast een collectorvlak of PV-paneel zetten, maar kennen jullie bvb. systemen die over een meerdaags interval gegevens opslaan en dit bvb. ook voor verschillende locaties, en/of ook qua leidingtemperatuur.
Mooi voorbeeldje van hoe het kan: uitgebreid electronisch systeem bij de mannen van lika.be [1]. Let wel, het hoeft niet zo ver te gaan en liefst heb ik het als beginner iets eenvoudiger (minder duur?), maar ik sta open voor alles. Behalve --althans qua aankoop-- voor Zirconium luchtovermaatmeters van 5000€ :-).

Bedankt voor jullie tijd,
Flint

[1]: http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1175243008&replies=24

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Roel P.
12/04/2007 - 09:48

Beste Flint, wij hebben hier op het werk Escort Junior dataloggers aangekocht.
http://www.askey.nl/home/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=1&Itemid=26
Je programmeert deze en legt ze op de plaats waar ze de temperatuur moeten registreren. Wij hebben er ook één met een dubbele aansluiting, bedoelt voor het aansluiten op warmtekringen. Voeler op leiding plaatsen en vastzetten met wat isolatie zodat de temperatuur van de kring wordt gemeten. De energieadviesbureaus gebruiken de precision-reeks.

afbeelding van guido-13
12/04/2007 - 20:02

als je wat geld wilt uitgeven,toch besparen, meten is weten, er zijn in de handel verschillende soorten weerstations welke met verschillende sensors of zenders werken waar je heelwat kunt op aflezen,via mail kan ik je wel laten weten waar, wat.

afbeelding van flex flint-1
15/04/2007 - 18:19

@Roel: bedankt, gaf me weer wat inspiratie om verder te Googelen op woorden zoals *dataloggers* en dies meer. Dingen om van te snoepen daar op die site, maar prijzig voor particulieren.

@Guido: heb je posten gevonden op circuitsonline.net, daar heb ik al een en ander kunnen uithalen, maar als je meer hebt mag dat altijd; laat echter iets weten via het forum als je wil, mailadres is anti-spambuffer en wordt met moeite om de 4 weken nagezien ;).

Bedankt,
Flint

afbeelding van guido-13
15/04/2007 - 23:56

Als je zoekt naar weerstations lijken die van velleman heel geschikt, op hun site vindt je dan de verschillende winkels waar hun produkten te koop zijn, daar kun je ook navraag doen naar andere merken ook

afbeelding van jan verstricht
16/04/2007 - 08:32
Jan

Op het werk gebruik ik Campbell dataloggers (www.campbellsci.co.uk). Heel veelzijdig en betrouwbaar, worden ook veel gebruikt in weerstations. Prijzen kan je aanvragen op de site (onder de 1000 € kom je er echter niet, maar precisie e.d. zijn wel een pak beter dan de hobby-spullen).

afbeelding van wistebe
16/04/2007 - 08:38

Toch effen waarschuwen dat de meeste termometers in die weerstations niet boven de 70°C meten...

Wim Stemgée

afbeelding van rene-11
16/04/2007 - 19:33

Beste Flex,

Zelf heb ik de dataloggers Testo T175-T3 met 2 buisthermokoppels en de testot T174 voor binnentemperaturen en de T 175-T1 voor de buitentemperatuur.

Prijzen zijn een stuk lager als hierboven beschreven werd.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.