Mechanische ventilatie: maakt het uit waar je balans neemt? | Ecobouwers.be

U bent hier

Mechanische ventilatie: maakt het uit waar je balans neemt?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Ben80
25/03/2015 - 11:12

Bij de installatie van mijn ventilatie type D is er een en ander misgelopen. Het plan zag er goed uit, maar de installateur heeft verschillende fouten gemaakt. Ik ga deze nu zelf rechtzetten, maar vroeg me het volgende af. Vooral op onze benedenverdieping wordt er meer aan- dan afgevoerd. Nochtans wordt de balans (extra afvoer) op onze bovenverdieping genomen. Wordt er zo niet te veel lucht uit de slaapkamers afgevoerd (waardoor er eigenlijk een hoger debiet moet worden ingesteld dan voorzien) of maakt dit niet zoveel uit?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van charel
25/03/2015 - 11:21

Beste,

Er kan niet meer lucht worden afgevoerd dan er wordt toegevoerd anders zou de slaapkamer in onderdruk komen.

Het principe is dat lucht wordt toegevoerd in de leef- en slaapruimtes en wordt afgevoerd in de vochtige ruimtes en ruimtes met mogelijk een luchtje. Het is de bedoeling dat de lucht zich door de ganse woning kan verplaatsen van de ruimtes met toevoer naar de ruimtes met afvoer. Er moet ongeveer in de totale woning evenveel lucht worden toegevoerd als afgevoerd. Of die lucht zich nu door de woning verplaatst van voor naar achter, van links naar rechts of van het gelijkvloers naar de verdieping maakt niets uit.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
25/03/2015 - 16:59

 

Welke fouten heeft uw installateur gemaakt? Enkel een verkeerde afstelling van de debieten? Waren toevoer en afvoer op papier in evenwicht? Als ge meerdere slaapkamers hebt zou het normaal zijn dat er te weinig lucht langs de badkamer en het toilet boven weggezogen wordt, en dat een deel van deze lucht langs beneden (keuken, bergplaats en toilet) moet aangezogen worden. Deze regeling kan toch op elk ogenblik gebeuren of hersteld worden. Het is uw installateur die het moet doen en een attest afleveren. Het is zeker niet nodig dat er op elk verdiep evenwicht moet zijn.

afbeelding van Ben80
26/03/2015 - 09:17

Bedankt voor de antwoorden, Charel en Pierre.

De fouten hebben betrekking op de plaats in het dak waar verse lucht wordt aangezogen (vlak naast de afvoer van rookgassen), het gebruik van slaphangende flexibels tussen het dak en de ventilaite-unit, het ontbreken van extra geluidsdemping aan de ventielen, ontbreken van inspectieluiken .. De debieten zijn wellicht wel juist ingesteld. Maar omdat ik nu toch dingen ga veranderen, begon ik ineens ook aan andere zaken te twijfelen. Wat de balans betreft ten onrechte dus...

afbeelding van AntonLaenen
26/03/2015 - 11:02

Heb je de installateur hier al over aangesproken ? 

In de wetgeving staat duidelijk hoe je zo'n systeem moet plaatsen en sommige dingen die je noemt lijken mij niet in orde. Je mag van een vakman toch op zijn minst verwachten dat hij de wet volgt...

 

Enekele links voor als je zelf aan de slag gaat:

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/module23.pdf

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/ventilatiedocum...

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=infofiches&pa...

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.