Mazoutverbruik voor verwarming en warm water | Ecobouwers.be

U bent hier

Mazoutverbruik voor verwarming en warm water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van silvy-1
03/01/2006 - 12:36

Hallo,

Ik weet niet of ik hier juist ben terecht gekomen voor mijn vraag. Maar toch even een poging...

Wij hebben vorige maand een huisje gekocht verwarming en warm water allemaal op mazout. Op 28/11/2005 hebben we 1000 liter mazout laten leveren, welke vannacht op waren... Kan dat wel? Is dit verbruik niet extreem hoog?

Het is niet zo dat we stoken gelijk zotten ofzo hoor (alé ik vind dat toch niet). Als er niemand thuis is (meestal vanaf 17 uur reken maar) verwarming op 23° en 's nachts en als er niemand thuis is staat deze op 15 à 17°. Warm water kan je rekenen op tot hiertoe1 bad per avond...

Groetjes
Silvy

16 Reacties

Reacties

afbeelding van marcelvm
03/01/2006 - 12:40

is zeer hoog,geef wat meer inlichtingen over kamers groote en zo ;hoe goed is de isolatie waar dubbel glas dan weten de mensen hier wel meer

afbeelding van silvy-1
03/01/2006 - 12:49

Het is een oud huis, volgens mij zonder isolatie, maar wel dubbele ramen. Boven 1 grote slaapkamer (15 m²), 1 normale (10 m²) en 1 kleine kamer(6 m²). Living is ongeveer 30 m², keuken 12 m², badkamer 12 m² en veranda 20 m². Uiteraard alles geschat en ben daar nie zo'n kei in...

Groetjes
Silvy

afbeelding van marcelvm
03/01/2006 - 12:57

hoe hoog zij de blafonds

afbeelding van silvy-1
03/01/2006 - 13:04

De plafonds hebben een normale hoogte, hoe is dit ongeveer. 2,5 meter, kan dat normaal zijn?

Groetjes
Silvy

afbeelding van piet-19
03/01/2006 - 13:14

Silvy,

Je warmtebehoefte vind ik zelf wel wat hoog.

23°C is hoog. Bij mij thuis staat de verwarming op 20°C als comforttemperatuur en 15°C als nachttemperatuur.

Verder:
- verwarm je altijd alle kamers? Je hebt immers geen 20°C nodig in je slaapkamers (af en toe wel natuurlijk ;) )?
- hoe oud is de ketel en brander?
- dagelijks een bad verbruik ook al wat een douche zou dit al halveren.
- enkel glas?
- isolatie in het dak?

Piet

afbeelding van silvy-1
03/01/2006 - 13:21

De thermostaat stond nu wel op 23°, maar wegens problemen met de pomp werd het meestal al niet warmer dan 17°. Maar inderdaad onze warmte behoefte is zeer groot. Ik ben dan ook een koukleum ;) en we hebben 2 kleine kindjes (3,5 jaar en 1 jaar).

Geen isolatie volgens mij, wel dubbele ramen
Ook geen isolatie in het dak, gaan we wel doen. Eens we volledig op ons stekje zitten hier, wordt de zolder wel geïsoleerd.
tja, wij hebben jaren geen bad gehad en ben er nu wel een beetje van aan het genieten. We zitten aangesloten op grondwater dus voor de waterrekening moest ik het nie laten. Blijkbaar wel voor de mazoutrekening. :(

De brander zou wel eens moeten uitgekuist worden (wordt ook eerstdaags gedaan), zou het hieraan ook kunnen liggen?

Groetjes
Silvy

afbeelding van silvy-1
03/01/2006 - 13:23

ah ja, ketel en brander zien er nieuw uit. Ik dacht dat de vorige eigenaar had gezegd een jaar of 5 oud. Er wordt nu eerstdaags wel een nieuwe pomp gestoken ook omdat we het niet warm genoeg kregen binnen.

Zou die brander dan misschien extreem veel branden omdat het niet goed rondgeraakt ofwat??

Groetjes
Silvy

afbeelding van Geert Bellens
03/01/2006 - 13:34

Geen isolatie, oud huis, elke dag een bad, brander niet optimaal.... zou allemaal best kunnen.

Ik zou in de eerste plaats proberen het dak te isoleren, al is het maar tijdelijk tot er budget is om het degelijk te laten doen. Bij een hellend dak kan je de zoldervloer voorlopig isoleren.

Kamers die niet gebruikt worden of niet veel zou ik zeker niet altijd verwarmen, best met een thermostatische kraan tot 16°C of zo laten verwarmen. of niet, als het er niet te koud wordt.

23°C is wel veel, kan het niet lager gezet worden?

Geert

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/01/2006 - 13:57
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Silvy,

Als je een groter pomp nodig hebt omwille dat de plaatsen niet warm worden. Dan wordt de ketel zijn warmte ook niet goed kwijt , waardoor deze snel op temperatuur komt, dus brander schakelt snel uit.

Je zegt dat je pomp moet vergroot worden , dat wil zeggen dat de radiatoren niet goed warm worden. Hoe hoog is de ketel aquastaat ingesteld ?
Je moet er wel aandenken dat een vervuilde ketel meer verbruikt. Roet is namelijk een isolator.
Welke ketel - brander hebt je?(merk, type)
Als de brander slechts is afgesteld gaat er ook meer energie verloren. Echter in eerste instantie als deze goed zijn , het huis beter isoleren beginnen met het dak en de buitenmuren.

afbeelding van piet-19
03/01/2006 - 14:05

Je tank lekt toch niet hoop ik...

afbeelding van marcelvm
03/01/2006 - 14:38

is een raar verhaal vind ik,en zeker als hij zegt dat het niet warmer word dan 17graden

afbeelding van frank-22
03/01/2006 - 14:44

Beste Silvy,

Jullie discussies volgend en beroepshalve als federaal ambtenaar (dep. Energie) wil ik toch het volgende kwijt.

Mijn gevoel is dat Piet het wel eens bij het juiste eind zou kunnen hebben. Ik weet niet wanneer je het huis gekocht hebt, maar recent heeft iedereen zijn tank moeten laten keuren (de fameuze groene dop). Beschik je niet over een keuringsattest van de tank?

Heb je een ondergrondse of een bovengrondse tank? Het attest zegt natuurlijk alleen maar dat de tank op dat ogenblik dicht was, de dag daarna ... (?)

Ligt de tank vooraan het huis, bestaat het gevaar dat ze de mazout uit je tank hebben gestolen. Lach niet, het gebeurt. Misschien heeft iemand opgemerkt dat je juist mazout gekregen had.

Het lek lijkt me echter meer aannemelijk.

Voor de rest kan ik enkel stellen dat een gemiddeld verbruik van een huis van die grootte 3 500 l verbuikt.

Nog enkele tips: 1) dakisolatie scheelt 30% in verbruik, vergeet ook niet dat je een fiscale tegemoetkoming krijgt voor het isoleren van je dak tot max. €1320 (40% van de factuur mag in rekening gebracht worden, kijk eens op www.energiesparen.be en via je postcode kun je zien welke subsidies voor handen zijn). 2) uit persoonlijke ervaring kunt je het best besparen door te investeren in een goede regeltechniek van de brander en ketel.

Beste groeten,
Frank

afbeelding van Roel P.
03/01/2006 - 15:50

Beste Sylvie, ik vrees dat je met een lek zit. Wij zitten namelijk ook in een oude huurwoning (geen isolatie - enkel glas - ...) en we hebben genoeg aan 2.000 liter per jaar (wel enkel om te verwarmen).

Roel

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/01/2006 - 16:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Roel,

het verbruik van 2 huizen kan je niet vergelijken. Leefpatroon, vorm huis , orientatie, glasoppervlakte,enz. spelen een niet te onderschatten rol in het verbruik/

Echter het verbruik van S. is wel hoog.Zelf een verbruik van ronde de 3000L/jaar verwarming en warm water.Ook geen isolatie in dak, muren (Wordt aan gewerkt om te isoleren, begin met het dak)

Een als de tank ondergronds ligt , kan er een lek zijn. Dan moet men een bevoegde controleur aanspreken om een dichtheidsproef op deze ondergrondse tank uit te voeren.

Het kan ook zijn als de brander een retourleiding heeft naar een ondergrondse tank, dat deze lekt. De brander valt dan niet in storing en je merkt er niets van enkel een hoger verbruik.
Ook als deze tank gemakkelijk bereikbaar is kan men te maken hebben met diefstal van mazout.

Zou als u tank ondergronds zich bevindt als eerste eens laten controleren of de tank geen lek heeft.

afbeelding van silvyke
03/01/2006 - 18:49

Hallo allemaal,

Eerst en vooral hartelijk bedankt voor jullie antwoorden.

Ik ga proberen om op al jullie vragen te antwoorden.

De brander is Golling GL(?) en de ketel is van het merk Topas (type kennen we niet direkt). Boiler ACV Eco 130.

Aan diegene die bij de federale werkt. Die tegemoetkoming van de isolatie, is dit ook bij de aankoop of enkel bij plaatsing door een erkende vakman?

Aan diefstal hebben wij ook gedacht. Onze ketel ligt wel achter het huis en is makkelijk bereikbaar voor iedereen die het weet. Er wordt momenteel nog veel gewerkt vooral overdag dus het valt niet op als er overdag ook eens een auto zou moeten zijn.

We hebben een bovengrondse tank, dus zou een lek ons wel opgevallen zijn, denk ik.

De technicus van de verwarming denkt dat het wel eens zou kunnen liggen aan de brander en de ketel die gekuist moeten worden. Hij komt dit doen zodra er morgen mazout geleverd is.

Ik denk dat we wel dagelijks de ketel gaan controleren om te zien hoeveel eruit gaat. Bestaan er eigenlijk doppen met een slot voor zo'n bovengrondse tank?

Groetjes
Silvy

afbeelding van silvy-1
09/01/2006 - 12:45

Ff de stand van zaken doorgeven.

De brander + de ketel zijn uitgekuist. Was de moeite, de technicus dacht dat dit nog nooit gebeurd was in die 5-tal jaren dat dit er staat. Ook nog de sproeier vervangen. Deze was versleten (botterde heel hard, zei hij) en was te groot. Nu zou die sproeier op zich al 1 liter mazout per uur branden uitsparen. En ook natuurlijk een iets zwaardere pomp ertussen.

We hebben sinds dit alles al wel gemerkt dat de ketel heel wat minder brandt en we het tenminte warm krijgen binnen. Als de thermostaat nu op 20° staat is het meer dan warm genoeg binnen.

In ieder geval bedankt voor al jullie raadgevingen.

Groetjes
Silvy

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.