mazout of propaangas? | Ecobouwers.be

U bent hier

mazout of propaangas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van alain
20/04/2006 - 19:49

We zijn volop bezig met het verbouwen van een oude woning en gaan er een LEW van maken.
Het enige waar we nog geen beslissing voor genomen hebben is de keuze van verwarmingsenergie.
In onze straat loopt geen gasleiding, het huis is gelegen in Ellezelles (Henegouwen) een 'boeregat'.
We hebben al rondvraag gedaan en er zal de komende jaren geen aardgasleiding voorzien worden.
Ik twijfel dus over verwarmen met propaan (bovengrondse tank) of mazout (bovengrondse tank)
Enkele vragen: - Wat is het rendement van deze 2 (verbruik)
- Hoeveel kost dit per liter / m³
Het enige wat ik weet (adv prijsoffertes) is dat een goede condenserende gasketel merkelijk goedkoper is dan een mazoutketel en voor een mazoutketel wij een schouw nodig hebben dat +- 1000euro kost.
Belangrijk detail: We hebben gekozen voor een zonneboiler van I**N en ons kookfornuis is op gas.
Wat niet belet om als we voor mazout kiezen, we 2 flessen propaan in onze wasplaats plaatsen.
MVG
Alain

23 Reacties

Reacties

afbeelding van tiele
20/04/2006 - 23:36

Ik heb identiek hetzelfde probleem... al bijna een jaar twijfel ik over de verwarming.

Eerst dacht ik aan prophaan maar door de strenge wetten hierop en de té kleine tuin kan ik die nauwelijks plaatsen. Prophaan omdat dit goedkoper uitkomt voor de installatie.

Mazout dan maar... Jammer genoeg staat de condensatietechniek voor mazout nog maar pas recht en hebben nog zeer weinig ketels dit aan boord. Omwille van de zwavel in de stookolie is de condensatietechniek bij mazout ook heel duur.. reken om een meerprijs van 2000 euro !

Pellets dan maar ? Maar ola.. wat een dure aanschaf prijs zeg !

Warmtepomp ? Tuin is de klein en de ketel komt op het verdiep te staan.. we hebben zowiezo geen plaats voor verticale sondes of een captatienet. De warmtepomp zelf kan nog meevallen in prijs maar als je verticale sondes moet plaatsen kost dit toch een bom.

Dan misschien toch beter mazout ? Ola.. 74 dollar voor een vat..

Pellets klinkt misschien toch nog beter ? Oké.. 't is wat duurder in aanschaf maar veel beter voor het milieu én de verbruikskost zou toch iets lager moeten liggen. Voor dé kwaliteits ketel mét automatische voeding betaal je toch rap 7000 euro.

afbeelding van Anonieme gebruiker
23/04/2006 - 11:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Tiele , nog niet gehoort van zwavelarme mazout (0,005% zwavel in de mazout) wordt ook genoemt mazout extra ,gasolie extra. De nieuwe installatie's van nu kunnen hierop draaien zonder problemen. Deze mazout is kwalitatief beter en beter voor het milieu uitstoot SO3 vergelijkbaar met deze van aardgas.

Ja de condensatie ketels op mazout zijn nog duur zoals reeds gemeld +- 2000 a 2500€ extra.

Maar al je al een goede lage temperatuur ketel plaats van bv buderus , viesmann dan haal je al rap een verbrandingsrendament van 94 a 96% zeker met een goede blauw vlam brander (hoge CO2 waarde dus hoog rendament, geen roet meer minder onderhoud nodig). Terwijl je met een condensatie ketel op mazout bij een temperatuur regime van 75/60°C een verbrandingradndament van ongeveer 100% bereikt, dus een effectieve verbetering van 4%; Tenzij je met een weersafhankelijke regeling gaat werken , kan dit nog iets beter.
Deze verbetering is goed voor het milieu ( minder brandstof nodig) maar niet zo snel terug te verdienen.
Echter bij vervanging van oude ketel krijg je via de belastingen een premie ten waarde van 40% van de investering met een max van 1280€ voor werken uitgevoerd in 2006. En dit voor lage temperatuur als condensatie ketels.
Echter vanaf werken die uitgevoerd worden in 2007 en later enkel nog voor condensatie ketels; En dan loont zich een aanschaf van mazout condensatie ketel meer je krijgt van de meerprijs voor de condensatie ketel enkel nog een premie. Dus de meerprijs wordt dan veel kleiner. En als er meer van worden verkocht zal ook wel de prijs gaan dalen. En deze dan misschien de lage temperatuur ketels gaan verdringen op termijn.

afbeelding van stijn-35
25/04/2006 - 14:57

Hallo, wij gaan een nieuwbouw plaatsen en zitten met een soortgelijk probleem. Geen aardgas dus blijft enkel nog de keuze tussen mazout of electriciteit. Ik heb ook even geinformeerd naar pellets, maar daarvoor heb je veel ruimte nodig en boet je in aan komfort (bijvullen), tenzij je kiest voor een duur automatisch bijvulsysteem....
Wij bouwen HSB en weten niet of we advies van bouwfirma dienen op te volgen, nl het plaatsen van een kachel op gelijkvloers en bijkomende verwarming op electriciteit. Wat is jullie standpunt hierop?

afbeelding van marcelvm
25/04/2006 - 19:20

wel altijd bij vermelden,dat kleine verdieners geen premie krijgen,want zeggen dat men een premie krijgt klopt dus niet altijd

afbeelding van lucvt
25/04/2006 - 22:20

Met "kleinverdieners" bedoelt marcelvm belastingplichtigen die zo weinig verdienen of al zoveel vrijstelling verkrijgen (bvb veel kinderen, leningaftrek...) dat ze zonder die energieinvestering ook al geen 1280 euro aan eindbelasting (aanslagbiljet) of bedrijfsvoorheffing (letter Z op loonfiches) zouden moeten betalen.
Bovendien is het in feite geen max 1280 maar max 1280 plus de gemeentebelasting hierop!
Stel dat je gemeente 8% taks heft op je belastingen dan wordt die 40% eigenlijk 43,2%. Dus wordt die max 1280 zowat 1382 euro.
Besluit:
Als er dus meer dan 1382 euro bedrijfsvoorheffing van je loon werd afgehouden en je krijgt bovendien geen teruggave dan heb je geen probleem om die premie voor energievriendelijke investeringen te verkrijgen.

afbeelding van de meyer willy
25/04/2006 - 23:11

Misschien kan een kleine spreadsheet je helpen bij je beslissing - kijk in de rechterbalk op mijn website van www.sabvba.com - gans onderaan het voorlaatste item.

afbeelding van bart-29
28/04/2006 - 13:30

weet er iemand de juiste prijs of het prijsverschil voor mazout en propaan en hoeveel kwh ze beide geven

afbeelding van bart-29
28/04/2006 - 13:30

weet er iemand de juiste prijs of het prijsverschil voor mazout en propaan en hoeveel kwh ze beide geven

afbeelding van bart-29
28/04/2006 - 13:31

weet er iemand de juiste prijs of het prijsverschil voor mazout en propaan en hoeveel kwh ze beide geven

afbeelding van Hans Delannoye
28/04/2006 - 17:32

Geen van beide!
Isoleer je huis beter, en je komt rond met een kleine kachel. Stuk goedkoper en simpeler.

Hans

afbeelding van geert vancompernolle
28/04/2006 - 19:04

Misschien kan een kleine spreadsheet je helpen bij je beslissing - kijk in de rechterbalk op mijn website van www.sabvba.com - gans onderaan het voorlaatste item.

Kan in die spreadsheet ook pellets als brandstof worden ondergebracht, naast de bestaande?

Op die manier is het ook interessant te weten waar dit soort brandstof zich bevindt tov de andere.

afbeelding van patrick-10
30/04/2006 - 08:47

Hallo,

Als U alle kosten rekent, verbruik, onderhoud, herstellingen, opslag, installatie dan mag U rekenen dat propaan 12% duurder is dan mazout. De prijs van propaan is gekoppeld aan deze van mazout.
De berekening berust op opslag ondergronds. Propaan : keuring 50 euro per jaar
mazout : keuring 75.00 euro om de 5 of 10 jaar afhankelijk van de streek.
Warm met biomassa, het is de toekomst!. Koolzaadolie, pellets, stukhout, alles is mogelijk. De prijzen van de biomassa ketels, zonnepanelen enz. zijn dalend ( concurrentie). In dit forum vind U verschillende gebruikers die tevreden zijn met hun bio massa installatie.
groeten patrick

afbeelding van bart-29
30/04/2006 - 10:25

beste

wat bedoel je met biomassa

sorry ik ben een leek

afbeelding van bart-29
30/04/2006 - 10:26

zoals die koolzaadolie
waar kan je dat vinden???

afbeelding van Hans Delannoye
30/04/2006 - 21:03

Bart

Biomassa zijn brandbare materialen van plantaardige of dierlijke afkomst, maar wel op korte tijd, zoals hout, mest, biogas, bio-olie,.... Aardolie en aardgas zijn ook van plantaardige en dierlijke afkomst, maar wel met een tussentijd van een paar millioen jaar

Patrick

" Warm met biomassa, het is de toekomst!. Koolzaadolie, pellets, stukhout, alles is mogelijk. "
Als we heel eerlijk zijn, moeten we toegeven dat biomasssa op lange termijn onzin is. De aarde zal nooit genoeg biomassa produceren als we voortdoen zoals we nu bezig zijn.

" De prijzen van de biomassa ketels, zonnepanelen enz. zijn dalend ( concurrentie)"
Ja,en de prijs van pellets e.a. zijn stijgend.

" In dit forum vind U verschillende gebruikers die tevreden zijn met hun bio massa installatie. "
Ja, en de ontevredenen laten zich niet horen. Want er zijn behoorlijk wat problemen met bv pelletsketels en -kachels. Alleen houden de meeste verkopers zich gedeisd als het daar op aankomt, typisch voor een verkoper.
Ik hou zelf ook erg veel van deze techniek, maar die staat nog in z'n kinderschoenen, met de klassieke kinderziekte's tot gevolg.
Maak de mensen niks wijs, met biomassa zjn er heel wat mogelijkheden, maar je moet er de ongemakken bijnemen.

Hans

afbeelding van bart-29
01/05/2006 - 11:57

beste hans

wat kan je mij dan aanraden??

kan geen aardgas krijgen,

ik heb goed geisoleerd (heb 9kw nodig)
voor een verbouwing is dat toch niet slecht dacht ik.

maar het is zeer moeilijk een goed verwarmingssysteem te vinden.

afbeelding van Hans Delannoye
01/05/2006 - 15:20

Bart

Condenserende propaangasketel is een mogelijkheid, of een pelletskachel of houtkachel met WW zodat je boiler en cv kan gebruiken.

Hans

afbeelding van Chicken power
02/05/2006 - 02:22

Hans,

“Als we heel eerlijk zijn, moeten we toegeven dat biomasssa op lange termijn onzin is. De aarde zal nooit genoeg biomassa produceren als we voortdoen zoals we nu bezig zijn.”

Als je het zo schrijft, is dit de meest on- ecologische benadering die er te verzinnen is!

-Als we heel eerlijk zijn, moeten we toegeven dat als we voortdoen zoals we nu bezig zijn de aarde nooit genoeg biomassa zal produceren. Op lange termijn is biomassa geen onzin.-

Dat is een ecologisch en economisch gezien een veel realistischere benadering, met maar een woordje toegevoegd.

“Ja, en de ontevredenen laten zich niet horen.”

Dat vindt ik echt vreemd, na een kleine twee jaar hier mee te lezen zie ik meer dan mondige gebruikers, maar waar ze ontevreden zijn, gaat het over gekende technieken qua ketels, instalateurs en meer nog balansventilatie ellende.

“Want er zijn behoorlijk wat problemen met bv pelletsketels en -kachels.”

Vertel Hans, vertel. Ik ben nieuwsgierig naar die problemen en vooral hun oorzaken.

“Alleen houden de meeste verkopers zich gedeisd als het daar op aankomt, typisch voor een verkoper.”

Helemaal mee eens, zie het meermaals gebeuren, als het ingewikkeld wordt ligt het geenszins aan hun.

“Ik hou zelf ook erg veel van deze techniek, maar die staat nog in z'n kinderschoenen, met de klassieke kinderziekte's tot gevolg.”

Ik ben ook gek van de techniek, maar zo recent is het toch ook weer niet? Ok, wel hier ten landjes (Be/Nl) misschien, maar elders in de wereld waar deze techniek vandaan komt heeft men weinig alternatieve technieken/ mogelijkheden gehad?

“Maak de mensen niks wijs, met biomassa zjn er heel wat mogelijkheden, maar je moet er de ongemakken bijnemen.”

De eerste twee stellingen doen absoluut opgeld, ben benieuwd naar de praktische invulling van de derde. Of ik voorzie een wederopstanding van de "Leuvense Stoof"...

Groet, Cp

afbeelding van patrick-59
02/05/2006 - 08:18

Bart,
koolzaadolie kan U vinden bij: alle aldi's in Duitsland ( aan de pomp)
boeren in noord frankrijk
volgend jaar : boeren in Belgie:
Mark Decroix Mesen,
Voorzitter drietand Christeaen
enz
Tiele: Pellet cv ketels zijn niet duur. Ze zijn zelfs dalende in prijs. Heb vertrouwen in de Tjechische markt en lees de goede ervaringen op dit forum.
(ps: weet U hoeveel gekende duitse merken chinees materiaal verkopen?, ik wel : zeer veel!)
koolzaad en palmolie: of de afrikaanse mark zijn er miljoenen liters te verkrijgen. Deze mark wordt gesloten gehouden door de rijke landen. Het oosten, en vooral malesie krijgt voorrang voor de export. Wist U dat men in Afrika moeillijk leningen kan krijgen bij de nationale bank. Het Oosten krijgt leningen zonder dat ze waarborgen hebben.
Deze plantaardige olie kost minder dan de aardolie.
Ik heb reeds jaren een brander draaiende op deze plantaardige olie. Het is wel geen huishoudelijke brander, maar een ombouw van woningbranders is mogelijk.
Door een nog te lage vraag is de kwaliteit (+ het voldoende filteren) en de distributie nog niet optimaal.

afbeelding van patrick-59
02/05/2006 - 09:23

chicken power

ik ben niet akkoord met Uw stelling.

We hebben zeker genoeg krachten in de natuur om onze energie te voorzien. Ik ben in kontakt met landeigenaars in Ghana, en de overschotten van palmolie en dg zijn enorm.

Wat we moeten doen is:
a: gebruik maken van de nieuwe technieken. (das commercie)
b: zuiniger leren omgaan met energie
c: de verkopers hun werk laten doen, de commercie laten draaien en zo jobs creeren. Zonneboilers, pelletkachels, warmtekrachtkoppelinstall. enz vragen ook onderhoud en meer plaatsingstijd dan een gewoon mazout of gasketelken.

Maar, ik heb de indruk dat juist de commercie U niet zo goed ligt. Als U schrik hebt van verkopers, wees dan slimmer dan hen. Informeer U en vraag hen referenties. Contacteer hun referenties en met de opgedane kennis zal de verkoper U niet te slim af zijn maar U de verkoper.

U schrijft dat de pellet gestookte toestellen niet goed werken. Ik kan U vertellen dat de pellet ketels reeds langer bestaan dan de mazoutketels. In het begin ( en in somme landen nog) bestond deze ketel om 'mash' te stoken. Dat is een afval van kolen die zwavelrijk is en dus was een goed gebouwde ketel noofzakelijk. In sommige europese landen ( denemarken, oostenrijk) stoken reeds meer dan 40% met pelletkorrels. Zouden die miljoenen gebruikers allemaal ontevreden zijn?

Jammer genoeg ben ik niet onpartijdig, ik ben een verkoper. Maar ik ben wel onpartijdig wat betreft de keuze van brandstof. In ons bedrijf is de verkoop : 60% op gas; 30% op mazout, 3% op pellets, 5% op accumulatie, 2% warmtepompen
Zelf met deze cijfers sta ik nog altijd achter de biomassa ketels of warmtepompen. Maar alles hangt af van : hoeveel de verbruiker wil uitgeven aan der installatie, waar de installatie gelegen is enz. ( geen warmtepomp of pellet cv ketel in rijwoning stad)

Wij kennen een winkelketel die enorm investeerd in technieken voor hun gebouwen te warmen en koelen. Dit met een laag verbuik als gevolg. Onze hoed af voor de bedrijven die zo investeren, energie sparen en jobs creeren.

hopende U hiermee van dienst te zijn

afbeelding van Hans Delannoye
02/05/2006 - 12:37

Patrick

" We hebben zeker genoeg krachten in de natuur om onze energie te voorzien. Ik ben in kontakt met landeigenaars in Ghana, en de overschotten van palmolie en dg zijn enorm. "
Denk je dat je goed bezig bent als je olie uit Ghanna laat komen? Waarom zou dat beter zijn dan olie uit saoudi-arabie? Het voordeel van je palmolie ben je kwijt tegen dat het spul hier is. Die schepen varen met de grootste vuiligheid die überhaupt verkrijgbaar is.

gebruik maken van de nieuwe technieken en zuiniger leren omgaan met energie, volledig akkoord.
de verkopers hun werk laten doen, de commercie laten draaien en zo jobs creeren? Daar ben ik niet zo zeker van. Verkopers geven zelden volledige informatie. Maar volmondig akkoord als je zegt " Informeer U en vraag hen referenties ", al zal de verkoper natuurlijk geen adressen geven van klanten waarvan ie weet dat ze niet tevreden zijn, zou jij dat wel doen?

Niet CP maar ik schreef dat de pellet gestookte toestellen problemen kennen. Ik herstel ze namelijk, ik weet dus waarover ik spreek. Pellets bestaan bij mijn weten nog niet zo lang, biomassaketels natuurlijk wel, maar dat is toch niet hetzelfde.

" In sommige europese landen ( denemarken, oostenrijk) stoken reeds meer dan 40% met pelletkorrels. Zouden die miljoenen gebruikers allemaal ontevreden zijn? "
Wel, dat vraag ik me ook soms af. Ik ken wel wat mensen die met pellets stoken en die nooit klagen, terwijl er toch regelmatig problemen zijn, maar die pakken dat er graag bij om een of andere reden. In een aantal gevallen hebben de problemen te maken met een minderwaardige kwaliteit van de pellets, zeker in Belgie. Ik ken ondertussen een vijftal leveranciers uit ervaring, en nergens degelijke marchandise. Ik heb 1 keer echt goede pellets gehad, maar die kwamen dan ook uit Finland. Misschien ook daarom dat zij daarboven veel met pellets stoken en minder problemen hebben dan wij hier.

" Maar alles hangt af van : hoeveel de verbruiker wil uitgeven aan der installatie, waar de installatie gelegen is enz. ( geen warmtepomp of pellet cv ketel in rijwoning stad) "
En waarom niet? Dat begrijp ik niet. Want dan ben ik wel flink verkeert bezig??

" Wij kennen een winkelketel die enorm investeerd in technieken voor hun gebouwen te warmen en koelen. Dit met een laag verbuik als gevolg. Onze hoed af voor de bedrijven die zo investeren, energie sparen en jobs creeren. "
Investeren in technieken om te verwarmen en te koelen moet het laatste zijn, verstandig bouwen moet de voorkeur krijgen. Ik hou m'n hoed voorlopig op.

hopende U hiermee van dienst te zijn

Hans

afbeelding van patrick-59
02/05/2006 - 12:49

Als U denkt dat de ppo puur plantaardige olie uit Ghana even schadelijk is als de aardolie uit saoudie arabie, dan denk ik dat U op een verkeerde golflengte zit. ( hebt U een beter voorstel?)

Ik ken belgische bedrijven die zeer kwalitatieve pellet korrels leveren. Dit aan 0.15 euro per kg. Ik geef geen namen, geen reklame, maar U kan enkele opvragen via mijn email adres

Ik ken vele pellet stokers die tevreden zijn. Ook met ketels diemijn concurrenten zijn.

Ik spreek hier wel of cv installatie, geen kachels met enkele radiatoren!!

Uw reactie over verkopers ( een pak jobs over de wereld) : kort antwoord : probeer eens een andere land, misschien uit het oostblok waar iedereen in een vakje geplaatst wordt, en waar er geen concurrentie is. Kom terug en herzie Uw visie over verkopers.

wees niet pessimistisch en help bouwen aan een proper leefmilieu. Het kost moeite maar het loont.

Zoals een politieker schreef (( maar ja dat zijn ook allemaal klootzakken denken de meesten)) We erven onze wereld niet van onze ouders maar we lenen ze aan onze kinderen.

afbeelding van Hans Delannoye
02/05/2006 - 13:54

Patrick

We halen al een paar eeuwen alle grondstoffen uit Afrika weg, met onze luxe en hun armoede als gevolg. En denk jij dat dat zal veranderen omdat het PPO's zijn? Vergeet het, dezelfde firma's zullen de afrikanen van hun palmolie en al de rest verder blijven beroven, zj zijn een veel te gemakkelijk doelwit. Ik hoop toch dat jij niet zo naief bent te denken dat het de Ghanezen iets zal opbrengen, integendeel, zij zullen ten onze behoefte verder in de slavernij gedrevebn worden, al is die in theorie afgeschaft. Ga maar eens kijken in Afrika. Waarom denk jij dat er zovelen naar ons toe komen? En wij stampen ze dan nog als honden buiten want het zijn economische vluchtelingen, doodgaan van de honger is voor de meesten onder ons geen goede reden om hier te mogen blijven. En ondertussen profiteren we nog maar eens van hen, voor een hongerloon komen ze onze huizen poetsen, de tuin onderhouden, het vuile werk doen dat wij niet willen doen.
Ja, misschien zit ik wel op de verkeerde golflengte, wie weet?

" Ik ken belgische bedrijven die zeer kwalitatieve pellet korrels leveren. Dit aan 0.15 euro per kg. Ik geef geen namen, geen reklame, maar U kan enkele opvragen via mijn email adres. "
Wel, ik ben benieuwd, mail ze me maar eens door.

" Ik ken vele pellet stokers die tevreden zijn. Ook met ketels die mijn concurrenten zijn. Ik spreek hier wel of cv installatie, geen kachels met enkele radiatoren!! "
Enkele of veel radiatoren, ik zie niet in waarom dat verschil zou uitmaken. Als je systeem hydraulisch in orde is, zou het moeten werken.

" Uw reactie over verkopers ( een pak jobs over de wereld) : kort antwoord : probeer eens een andere land, misschien uit het oostblok waar iedereen in een vakje geplaatst wordt, en waar er geen concurrentie is. Kom terug en herzie Uw visie over verkopers. "
Da's een typische koudeoorlog reactie, lulkoek. Ik heb al heel wat jaren ervaring, verkopers blijven verkopers.

" wees niet pessimistisch en help bouwen aan een proper leefmilieu. Het kost moeite maar het loont. "
Patrick, je kent me duidelijk niet, ik ben geen pessimist integendeel. Ik zou dan niet zoveel tijd in fora steken, en niet voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om energie te besparen. En kost me absoluut geen moeite. Leefmilieu is mijn bekommernis sinds tientallen jaren, maar ik ben ook geen geitewollensokkentype. Ik ben geen naieve optimist maar ook niet blind. Als je even rond je kijkt, weet je trouwens dat er zeker geen reden voor optimisme is, maar nood aan een realistische kijk.

" We erven onze wereld niet van onze ouders maar we lenen ze VAN onze kinderen. "
Juist, maar volgens mij is Marcuse een filosoof, geen politieker.

Hans
Hans

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.