Materialen & radon | Ecobouwers.be

U bent hier

Materialen & radon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van steven burvenich
05/10/2005 - 14:29

Ik ga het nog eens proberen aangezien er hier al eens verklaard is dat zoiets soms wel antwoorden levert.

Weet er iemand of er ergens een lijst te vinden is met materialen en radonuitstoot (en uitgebreider dan beton,baksteen en gips ...).

Een van de enige zinnige dat ik nu toe onthoud is dat de materialen niet zo belangrijk zijn als je maar zeer doordacht ventileert. Klopt dit wel?
Zo ook meen ik te onthouden dat alle minerale & steenachtige elementen meer radon uitstoten dan andere. Dus ook kalkzandsteen? Leemsteen? Traskalk? Indien traskalk beter is: is gewapend traskalkbeton/chape mogelijk?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van werner van der cruyssen
05/10/2005 - 15:22

Lees dit eens:

http://www.ccohs.ca/oshanswers/phys_agents/radon.html

Voornaamste conclusies:

1. Het grootste deel Rn komt niet uit bouwmaterialen maar uit de omgeving (vb rotsgrond waarin uraniumzouten aanwezig zijn).

2. Indien woont op een plek met verhoogde radonconcentratie is het risico verwaarloosbaar op voorwaarde dat je goed ventileert zodat Rn en de vervalproducten ervan (die ook radioactief zijn met een vrij korte halfwaardetijd) zich niet kunnen accumuleren in gesloten ruimtes.

Ik zou nu niet gaan wonen in een uit uraniumerts opgetrokken en niet-geventileerde kelder ergens in de ardennen maar voor de rest zou ik me weinig zorgen maken over Rn.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.