Luchtvochtigheid | Ecobouwers.be

U bent hier

Luchtvochtigheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van stefaanoyen
28/08/2012 - 12:02

Beste bouwers,

Ik stel vast dat de luchtvochtigheid in de zomer vaak (veel) te hoog is, en in de winter eerder te laag.

Waar wijst dit op? Woning niet luchtdicht genoeg? Onvoldoende ventilatie?

Alvast bedankt!

Stefaan

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Bert Verbeeck.
28/08/2012 - 16:04

Stefaan,

 

Dat wijst er op dat de natuurwetten nog altijd gelden. Door te ventileren haal je buitenlucht binnen. In de winter is die kouder dan de binnenlucht, in de zomer is die warmer dan de binnenlucht. In de winter warmt de ventilatielucht op door binnen te komen, ze zet uit met behoud van dezelfde hoeveelheid waterdamp: de relatieve vochtigheid zakt dus. In de zomer koelt de ventilatielucht af, ze krimpt dus waardoor de relatieve vochtiheid toeneemt. En als dat geen te uiterste proporties aanneemt is er geen reden om daar wat aan te veranderen.

 

Bert

afbeelding van stefaanoyen
28/08/2012 - 16:15

Bedankt Bert!

Momenteel heb ik wel geen ventilatie (zet alleen de ramen 15min per dag open) en heb ik overal tochtstrips geplakt... In de winter daalt de relatieve vochtigheid tot 50%, in de zomer gaat ze eerder naar 70%. Is dat ok?

Die hebben dan precies niet veel effect : ) Als ik dan een ventilatiesysteem wil installeren, moet ik vermoedelijk het huis wat meer luchtdicht maken?

Stefaan

afbeelding van bramcup
28/08/2012 - 17:00

vochtgehalte tussen 50 en 70 % lijkt me eigenlijk wel redelijk veel hoor, misschien juist wat meer/beter ventileren .... zou eerder tussen 40 - 60 % moeten zitten. Bij 70 % en een aangenaam temperatuurtje heb je kans op schimmelvorming ....

afbeelding van walter-8
28/08/2012 - 17:04

 Stefaan, 

tss 50% en 70% is echt perfect: dit zal door de meeste mensen als 'comfortabel' worden ervaren.

Pas onder 40% wordt voor sommigen als niet comfortabel ervaren (voor velen kan het tot 30%). In de winter niet minder dan 50%, daarvoor moet je volgens mij zelfs extreem weinig ventileren (of de binnen temperatuur laag laten).  

Hogere vochtigheidsgraden in huis zijn zelden een probleem, tenzij in de winter periode.  Dan kan zich dit voordoen in koudere ruimtes (bv slecht verluchte niet verwarmde slaapkamer).    Eventueel nog een probleem in bv een kelder in de zomer.  

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.