luchtvervuilingsmeter | Ecobouwers.be

U bent hier

luchtvervuilingsmeter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan huybrechts
17/04/2009 - 15:51

Beste mensen, Heeft iemand enig idee waar ik een meter zou kunnen vinden, liefst zo compact mogelijk om de luchtkwaliteit in mij woning te kunnen meten en mij te alarmeren indien die niet meer goed zou zijn ? Met de meeste dank Jan

7 Reacties

Reacties

afbeelding van jan huybrechts
17/04/2009 - 16:29

dank je stefan, gevonden. Is niet eens zo duur

afbeelding van stefan-15
17/04/2009 - 16:06

zoeken op internet

CO2-meter

MVG
Stefan

afbeelding van wonko
20/04/2009 - 11:00

Luchtvervuiling is een erg complexe problematiek en is zeker niet terug te brengen tot een CO2-probleem.

De lucht binnenshuis is bijvoorbeeld dikwijls vervuild met formaldehyde (afkomstig van spaanplaten e.d.) en andere chemische brol. Ook (fijn) stof kan een storende factor zijn. De mate van storing is ook afhankelijk van eigen gevoeligheden.

Het opsporen van elke soort vervuiling zal een eigen methodiek volgen en een afzonderlijke detector vereisen. Ik kan me niet voorstellen dat er een toestel bestaat dat het merendeel van deze vervuilers kan opsporen

En dan spreek ik natuurlijk nog niet van vervuilde binnenlucht door sigaretten, parfums, wasverzachters en zo.

afbeelding van Dirk Bauwens
20/04/2009 - 12:11

Ik denk dat het CO2-niveau in normaal bewoonde ruimtes een vrij goede indicator kan zijn voor de algemene luchtkwaliteit in die ruimte. Om in een normaal bewoonde ruimte overal en altijd een voldoende laag C02 peil (600 à 800 ppm) te kunnen meten moet er namelijk al erg goed geventileerd worden.

Dirk Bauwens

afbeelding van wonko
20/04/2009 - 15:14

@ Dirk,

Je zult inderdaad wel een indicatie hebben over de mate van ventilatie, maar dat is maar een erg ruwe benadering.

Ten eerste zal dat CO2-peil ook sterk afhankelijk zijn van de grootte van de woning en het aantal aanwezigen (mensen en dieren).

En verder (belangrijkste volgens mij) zijn er heel wat poluenten die in veel huizen voorkomen afkomstig van de inrichting (tussenwanden en meubelen in spaanplaat of MDF, vinyl vloerbekleding, ....). Als je veel dergelijke vervuilingsbronnen hebt zal een goede ventilatie niet noodzakelijk voldoende zijn om het probleem op te lossen.

Het is zeker waar dat voldoende ventilatie kan helpen bij luchtvervuiling binnenshuis. Maar het kan geen substituut zijn voor een fundamentele aanpak als het over serieuze problemen gaat. Ik wil toch even meegeven dat die problematiek heel wat complexer is dan men op het eerste zicht zou kunnen denken.

afbeelding van AlainD
19/07/2009 - 13:11

Na een zoektocht een vrij goedkope co² en temperatuurmeter gevonden met een geheugen van 24h (per 30 min).  Lijkt mij ideaal om metingen te doen voor co² binnenhuis.  Heeft hier iemand ervaring mee?

Conrad.be : Voltcraft CO-10 co² + temperatuurmeter, kost 99 euro (+verzending).

nauwkeurigheid +- 70 ppm.

 

Heeft volgens mij dezelfde kenmerken (lees dezelfde inwendige logica) als de Venti-check co² monitor.

afbeelding van joachimdero
17/06/2011 - 12:55

Kan een CO²-meter helpen om de balansventilatie in te regelen per ruimte?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.