Luchtdichtheid & houten plinten | Ecobouwers.be

U bent hier

Luchtdichtheid & houten plinten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van poing
31/08/2012 - 09:48

Ik las op internet dat je bij houten plinten het best silicone spuit vanboven en vanonder om de luchtdichtheid te verbeteren. Bij mij is dit echter moeilijker omdat ik hier en daar een zware kast heb op zwevend parket, er zit m.a.w een beetje golving in en dan moet ik heel veel silicone spuiten.

 

Nu vroeg ik me af of het geen goed idee zou zijn om een soort lucht dichte tape of band aan te brengen tussen de parket en de muur, waarna ik de plint gewoon plaats. Probleem is dat deze niet 100% ergens aan zal hechten (een stuk zal zweven. Bovendien is mijn plint slechts 5cm hoog en 1cm dik. Is dit een goed idee?

 

Welke tape komt dan in aanmerking? Of zijn er alternativen?

 

Daar nog bij: moet ik dit enkel langs de buiten muren doen of ook langs de binnen muren? Ik heb een kruipkelder en bepaalde muren lopen dus door naar beneden.

7 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
31/08/2012 - 18:43

Ik zie niet in wat luchtdichtheid komt doen bij uw afwerking van uw vloer?

De luchtdichtheid moet gemaakt zijn tussen muur en draagvloer en niet tussen muur en parket (is trouwens ook nooit luchtdicht hé).

afbeelding van bertvdg
31/08/2012 - 21:07

Uw plinten hebben niets met de luchtdichtheid te maken. Die luchtdichtheid zit achter uw plint en moet zoals Robin zegt de binnenkant van uw muur met de betonplaat verbinden. Dit doe je doormiddel van folie, tape en speciale kit.

 

Je doet dit aan de buitenmuren, want daar heb je verlies naar buiten. Binnenmuren moeten niet lichtdicht zijn.

 

Vraag me af waar je dat gelezen hebt op internet...

afbeelding van poing
03/09/2012 - 11:30

Misschien had ik moeten vermelden dat het over een renovatie gaat, mijn fout!

 

Jullie uitleg is het meest ideaal scenario, maar dingen zoals vloerbekleding en pleisterwerk dragen toch ook bij aan de lucht dichtheid. Wel tussen de vloerbekleding en het pleisterwerk heb ik 4cm steen zitten en dat is toch minder lucht dicht dat al de rest.

 

Ik vond het via google: http://www.blowerdoortests.be/luchtdichtheidstest-meting/tips-voor-een-betere-luchtdichtheid

afbeelding van bertvdg
04/09/2012 - 06:35

Dat pleisterwerk zorgt voor luchtdichting klopt.

 

Maar plinten gaan afkitten is een pleister op een wonde. Het zal helpen bij de luchtdichtheid maar wat heeft het voor zin om de plinten af te kitten als uw parket vol haarspleten zit? Kwaad ga je er allesinds niet mee doen en alle beetjes helpen zeker?

afbeelding van Hans Delannoye
05/09/2012 - 21:39

silikoen houdt op termijn niet, heeft dus geen enkele zin.  als er geen waterkering in de weg zit, bezet dan ook de strook achter de plint.  anders zou je kunnen proberen met een, kleefband, maar dat lijkt me toch ook niet zo eenvoudig.

afbeelding van mon jansegers
09/09/2012 - 08:52

Hans, toch nog behoorlijk hoor. Een onderzoek heeft uitgemaakt:

-siliconen 30 jaar

-acrylaat 20 jaar

Het is inderdaad niet de beste oplossing maar als het niet anders kan ....

Mon

afbeelding van waltervaes
08/09/2012 - 20:52

Wj hebben de baksteen ook beplaasterd. naderhand een een osb erop met afdichtingstape tegen het dampscherm en osb. (iest andere opstelling dan bij jouw) later komen er kurktegels of parket op.

https://picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenbergVERVOLG#5417269910204861746

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.