Lichtstraat vs Solatube (of anderen) | Ecobouwers.be

U bent hier

Lichtstraat vs Solatube (of anderen)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Reekmans
17/03/2015 - 13:46

Er staat hier op verschillende berichten en andere websites overal te lezen dat lichttunnels à la Solatube mooie resultaten geven. Wat ik nergens kan vinden is hoe de lichtinval van bvb een Solatube zich verhoudt tot die van een lichtstraat zoals bvb die van Luxlight.  Van de lichttunnels vindt je wel lumen- en lux-data, maar van lichtstraten vind ik niks om mee te vergelijken.

Ik ga een achterbouw zetten van ongeveer 5m breed en 8m diep.  Aan de ene kant van die 8m komt een groot raam, in 't midden denk ik aan een lichtstraat of lichttunnels, en aan de andere kant van de 8m moet ik iets verzinnen om meer licht binnen te krijgen -- omdat dit deel aan een anders wel heel donkere ruimte gaat grenzen.  Een vide is heel ingrijpend omdat er een verdieping bovenop komt (tot 4m diep) en ik daar dan waarschijnlijk geen serieuze kamer meer overhoudt.  Ik denk dus aan Solatube (of andere).

 Maar hoeveel licht is dat nu eigenlijk: 1000-4000 lumen of 100-400W (output van een Solatube van 35cm), als je 4 meter verder een lichtstraat hebt en 8 meter verder een groot raam?  Maakt die lichtinval van de Solatube nog een verschil of verzuipt dat gewoon in het licht van de lichtstraat en het raam?

Hoeveel licht/lumen komt er eigenlijk door zo'n lichtstraat binnen?  Afmetingen 1m x 4m ongeveer.  Hoeveel Solatubes zou ik moeten zetten om eventueel ook de lichtstraat te vervangen en toch ongeveer evenveel licht binnen te krijgen? (want toch iets minder lawaai van regen, minder warmteverlies misschien in de warmte wegens efficiënter met licht, je hoeft niet te verduisteren in de zomer... alé ik zie toch mogelijk voordelige eigenschappen tov een lichstraat type Luxlight)

Hebben jullie ooit een gemeten vergelijking gezien tussen lichttunnel en lichstraat? Of andere cijfers in die richting?

Bert

 

2 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
18/03/2015 - 15:40

Het grote verschil met een lichtstraat/koepel is dat zo'n lichttunnel (lightway, solatube...) een mooi difuus licht geeft.

Reken met een lichttunnel van 35 cm doorsnede op een goed verlicht oppervlak van zo'n 4x4m.

 

Om zo'n lichtstraat te vervangen zou ik niet meer dan 2 lichttunnels gebruiken.

 

Nog een paar voordelen van zo'n lichttunnel:

  • goedkoper dan een lichtstraat
  • gemakkelijker te installeren
  • draagconstructie moet niet aangepast worden
  • nauwelijks tot geen warmteverlies in de winter
  • nauwelijks tot geen oververhitting mogelijk door invallende zon in de zomer
  • geen last van tikkende regen (beperkt bij hagel)
  • geen lichtbundel, maar diffuus licht
  • vuil (vogelpoep...) zie je niet of nauwelijks van binnenuit => minder onderhoud + veel kleiner glas = sneller gekuist
  • mogelijkheid om een LED-lamp in te bouwen in de tunnel voor verlichting 's avonds

 

Vergelijken is eigenlijk moeilijk. Want wat moet je gaan vergelijken? De hoeveelheid licht die binnenkomt? Dat zegt niet veel, gezien dat in een lichtstraat vaak in een lichtbundel naar binnen komt als de zon bv. rechtstreeks erop schijnt.

Ikzelf zou sowieso nooit een lichtstraat nemen als ik de keuze heb tussen de twee.

afbeelding van Yannick Willox
18/03/2015 - 18:30

De betere lichtkoepel kan bovendien ook nog eens laag invallend licht benutten. Zo heeft onze overloop op de zolder s nachts net genoeg licht, vanwege de straatverlichting die nog net op die koepel valt.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.