Lichtkoepel | Ecobouwers.be

U bent hier

Lichtkoepel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Spicy
27/11/2015 - 13:06

Mijn vriendin en ik hebben dit jaar een nieuw huis gekocht. De traphal die vanuit de kelder naar de eerste verdieping doorloopt heeft bovenaan een koepel. De koepel (weet niet juist wat voor type en isolatiewaarde) lekt en het is er ook altijd veel kouder. We zouden dus willen investeren in een nieuwe koepel maar ik weet niet goed hoe isolerend die moet zijn. Omdat het tot aan de kelder open is zal het er nooit warm worden maar als het echt koud is is er natuurlijk wel veel warmteverlies. Iemand tips om de beste keuze te maken?

6 Reacties

Reacties

afbeelding van limer
28/11/2015 - 11:38

Warmte stijgt, dus je moet bovenaan zowiezo zo goed mogelijk isoleren.

Je hebt tegenwoordig platdakvensters, die beter isolerend zijn dan de klassieke koepels.

Je hebt er zelfs versies bij met 4-dubbel glas, met Ug waardes van 0,3.

Alles hangt ervan af natuurlijk, hoe goed de rest geïsoleerd is.

Maar dakvensters en dak, moeten altijd het best geïsoleerd zijn, dus daar kan je niet echt in overdrijven.

 

Is er ook geen mogelijkheid om de traphal naar de kelder toe af te dichten met een deur?

afbeelding van Spicy
15/01/2016 - 12:04

Er is geen mogelijkheid om de traphal af te sluiten met een deur vanwege te weinig ruimte. De koepel dient voor een opening van 1,50m op 1,50m dus een andere optie als een koepel hebben we niet echt denk ik. Momenteel gaat onze voorkeur naar een 3-wandige skylux koepel. Je kan er zover in gaan als je wilt maar vanaf 4-wandig stijgen de kosten wel erg en aangezien de traphal ook rechtstreeks in verbinding staat met de kelder is super-isoleren zinloos (denk ik).

Super isoleren is nooit zinloos en als je kelder direct in vinbinding staat met je trap zorg je toch beter voor een goede luchtdichte deur tussen de kelder en de trap hal van de kelder. Het meeste warmte verlies je als de wind vrij spel krijgt langs kieren door je ganse huis.. Veluwe heeft ook zeer goede koepels.

afbeelding van Spicy
20/01/2016 - 11:18

De traphal en trap is helemaal open en op het gelijkvloers afsluiten is geen optie vanwege geen ruimte. In de kelder luchtdicht afsluiten is misschien wel een optie maar een hele investering (nieuwe wand me 2 deuren) en dan zitten we nog met een 2 stroken glasdals vanaf het maaiveld tot boven aan de koepel waar nog heel wat warmteverlies op zit. Niet gemakkelijk dus :)

Jesus, uitbreken die glasdallen, je gaat anders levenslang een zware energiefactuur hebben. Ik zou zeggen uitbreken en een raam met 3 dubbel glas in de plaats, als dat een vast raam is valt die prijs reuze mee. Alle nieuwbouwwoningen met zo een traphal als jij beschrijft zijn vandaag verplicht om die te isoleren in de kelder en er een luchtdichte deur in te zetten en terecht.

afbeelding van Spicy
21/01/2016 - 16:37

Dat zal een volgend projectje zijn denk ik. Of misschien nog voor de lichtkoepel (die lekte maar hebben we de laatste tijd niet veel last meer van). De traphal staat wel niet rechtstreeks in verbinding met de echt verwarmde ruimtes, enkel met de kelder, inkomhal (chauffage op 16°) en de gang van de bovenverdieping. Keuken, eetkamer en woonkamer zijn een apart compartiment.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.