LEW - Passief : Elektrisch bijverwarmen zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

LEW - Passief : Elektrisch bijverwarmen zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Sputnikc
03/05/2010 - 19:58

Dag iedereen,

Ik vermoed dat ik wat meer tijd op dit forum zal doorbrengen vanaf nu want het zat eraan te komen:

 

We hebben eindelijk een plan ingediend en zullen keuzes moeten gaan maken als we voor een passief certificaat gaan of niet.

We gaan bouwen in Houtskelet met isofloc isolatie. Ons huis is zuid georienteerd (10 gr west erin dacht ik), weinig glas in het noorden, geen velux'en in het dak, geen schouw in het dak, enz..

 

Voor certificiëring zijn vele criteria nodig heb ik al gelezen en eentje ervan betreft de maximale verwarmingscapaciteit die je installeert. Om niet teveel in details te gaan werken probeer ik een eenvoudige vraag te formuleren met eenvoudige feiten.

 

Volgens de eerste EPB berekening zou ons huis in huidige situatie een K-16/ E-26 halen zonder zonneboiler. Met zonneboiler zakt het E-peil naar E-23, we hebben nog geen fotovoltaïsche zonnepanelen voorzien in de berekening.

 

Ik vraag me af als we met deze waarden en lage energiebehoeften voor verwarming een buffervat met zonneboiler elektrisch kunnen gaan bijverwarmen voor onze behoeften van warm water EN verwarming.

Lukt dit met pakweg een 2kw weerstand?

 

Het probleem is dat een warmtepomp of HR gasketel al snel te veel capaciteit heeft om het certificaat te kunnen halen. Volgens mij brengt de meerkost van een warmtepomp of zelfs een HR gasketel niet meer voldoende op om de kosten van de installatie terug te winnen (en het verlies aan luchtdichtheid door de HR ketel)

 

Bedankt voor jullie reacties alvast,

Tim

38 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
04/05/2010 - 09:22

Dit is het probleem dat bij elke passiefhuisbouwer de kop op steekt...

 

Warm water maken en bijverwarmen blijft de installatie zeer duur voor de benodigde warmte. 

afbeelding van Sputnikc
04/05/2010 - 19:55

Ik was vergeten vermelden dat we sowieso een vloerverwarmingsysteem voorzien.

We willen geen lucht gaan verwarmen, maar de vloer.

 

afbeelding van bertvdg
05/05/2010 - 07:48

 Zoek eens naar een kleine DX warmtepomp. Zo'n warmtepomp kan je krijgen in kleine vermogens van 3kw, is goedkoper dan een normaal systeem maar het rendement is zeer hoog.

 

Rechtstreeks bijverwarmen op elek. is een optie. Zeer goedkoop in aanschaf maar duur in gebruik. Stel dat je nog 3000 kWh nodig hebt aan verwarming...kost je nog 540 Euro. Dan heb je een passief of bijna passiefhuis maar uw factuur is evenveel als een goed geïsoleerde woning met een HR+ gasketel.

 

 

afbeelding van Sputnikc
05/05/2010 - 09:48

Ik zat te denken om ter compensatie van de elektrische weerstand, die nodig is voor de bijverwarming in de winter, fotovoltaïsche zonnepanelen te voorzien.

We hadden in ons oorspronkelijk ontwerp en budget voorzien om LEW te gaan en niet passief. Op deze manier hadden we een klassieke HR ketel voorzien en een houtkachel in de leefruimte.

Na de eerste EPB berekening werd al snel duidelijk dat we met een houtkachel te warm zullen hebben en dat we op een beter isolatieresultaat komen dan we in gedachten hadden.

Ik vermoed dat de kosten die we gaan uitsparen door een HR ketel en een HR houtkachel met de bijhorende kosten voor een dubbelwandige schouw en luchtaanvoer misschien wel dekkend gaan zijn voor een zonneboiler, groot buffervat en enkele FV zonnepanelen? Vandaar deze gedachtengang.

Ik zal wel eens informeren naar een DX warmtepomp alvast, wat de mogelijkheden hiermee zijn.

afbeelding van walter-8
05/05/2010 - 17:37

"Het probleem is dat een warmtepomp of HR gasketel al snel te veel capaciteit heeft om het certificaat te kunnen halen."

=> op zich is dit een misverstand: het is niet het vermogen van je installatie dat bepaalt of je het certificaat haalt, maar hoeveel je nodig hebt. Je mag dus een grotere installatie nemen dan nodig. 

Walter

afbeelding van Sputnikc
05/05/2010 - 17:42

Walter,

Ik heb het nog eens nagelezen en het lijkt me inderdaad het berekende benodigde netto vermogen/m2 is dat van belang is. Volgens de phpp software dan wellicht.

Dat neemt niet weg dat het moeilijk is een installatie te plaatsen van lager dan 2kW om bij te verwarmen.

 

afbeelding van bertvdg
05/05/2010 - 21:44

" Ik heb het nog eens nagelezen en het lijkt me inderdaad het berekende benodigde netto vermogen/m2 is dat van belang is. "

 

Niet het benodigde vermogen is van belang...maar een maximum verbruik per m²/jaar van de woning (van 15kWh/m²/j voor een passiefhuis), 2 verschillende dingen. Uw benodigde vermogen hangt af van de warmteverliezen, en zoals eerder al gezegd zal dat in een passiefhuis zeer laag zijn. Uiteraard staat het verbruik hier mee rechtstreeks in verband.

 

Uw verbruik moet dus onder de 15kWh/m²/jaar zijn. Uw vermogen zal met de gebruikelijke U-waarden van de buitenschil ergens rond de 2 a 3 kW liggen om de warmteverliezen op te vangen.

afbeelding van Sputnikc
05/05/2010 - 21:48

Inderdaad, nogmaals correct, ik antwoorde iets te snel vanop het werk, en kon niet direct de juiste waarde van de PHP site halen.

Het betreft dan wel het theoretische berekende Verbruik /m²/jaar volgens de phpp2007 software dacht ik?

 

afbeelding van janjanssens371
06/05/2010 - 08:55

Wijzelf hebben een LEW gebouwd, en hebben er nu spijt van dat we niet nog een beetje doorgezet hebben om de passiefhuisstandaard te halen. Ik heb hier en op het bouwinfo forum al veel mensen gezien met een soortgelijke spijt. 

 

Je bent er zo dicht tegen. Denk er nog es goed over na en ga ervoor!

afbeelding van Tania.
09/05/2010 - 21:33

Hoi,

 

Wij zaten met dezelfde problemen, en ook hier op het forum komen telkens dezelfde pro's en contra's terug. Wij hebben een bijkomend probleem van geen gastoevoer aan onze bouwgrond. 

We hebben uiteindelijk toch gekozen voor een elektrische bijverwarming via de zonneboiler en de ventilatie, en een elektrisch element voor de erg koude dagen. Vooral omdat alle andere systemen erg duur zijn en overkill. We zetten dan wel alles op alles voor een doorgedreven passiefhuis, met 0,5 ipv 0,6 glas (wat best een flinke meerkost was ook), hoge isolatievoorzieningen en we proberen een goede luchtdichting te halen.

Groetjes en veel succes nog,

Tania

afbeelding van bertvdg
11/05/2010 - 18:24

 Tania,

 

Vraagje. Op hoeveel ga je ongeveer uitkomen aan verwarming + WW in kWh?

afbeelding van Tania.
30/05/2010 - 20:35

Hoi,

Ik zou het eens specifiek aan de architect moeten vragen. Ik heb onthouden dat we bijverwarming nodig hebben vanaf  -3°, en dat we met het 0,5 glas op 13,9 kWh/m²a uitkomen. Is dat een beetje een antwoord op je vraag?

 

Groetjes,

Tania

afbeelding van karl herrebout
13/06/2010 - 08:26

 Ik zou toch kijken voor een eenvoudige warmtepomp lucht lucht. Als je 2 kW warmteverlies hebt, neem dan een 4-5 kW om niet te koud te hebben. Je moet immers ook kunnen opwarmen. En die zonneboiler heb je nodig, anders betaal je je blauw aan elektriciteit voor de boiler.

afbeelding van bertvdg
13/06/2010 - 08:46

 Tania,

 

Het was idd dat ik wou weten. Is uw huis 150m² en uw verbruik uitgerekend op 13,9 kWh/m² dan heb je nog 375 Euro verwarmingskosten omdat het met elektriciteit is. En dan zit uw sanitair warm water er nog niet bij. Dus eigenlijk nog een hoog bedrag aan energiekost om dan passief te wonen.

Ik weet ook dat als je de investering van bv een warmtepomp natuurlijk moet afwegen om te zien wanneer je dat ooit zal terugverdienen in een passiefhuis = eigenlijk pas zeer laat. Dus ik snap de keuze wel voor elektriciteit.

 

afbeelding van Hans Delannoye
13/06/2010 - 11:02

tim

voor certifiëering moet je gewoon voldoen aan de 15 kWh/m².a volgens de PHPP-berekening (en nog een paar details), al de rest speelt geen rol.

en dus zijn quasi alle oplossingen mogelijk, tot en met een stookolieketel van 30 kW. al zou ik je dat zeker niet aanraden.

mijn zoon heeft een zonneboiler met elektrische weerstand en gebruikt een goeie 3000 kWh per jaar voor verwarming, elektrisch koken en wassen (3 personen waaronder 1 peuter), en geen enkel bijverwarming. en 't is mij daar meestal te warm!

warmtepompen vindt je met capaciteiten vanaf 900 watt, wat allicht te weinig is, zelfs voor een PH.

verlies aan luchtdichtheid wegens een gasketel? ik neem toch aan dat je niet zinnens bent een atmosferische ketel te plaatsen? want elke doordeweekse gascondensatieketel heeft een externe luchttoevoer en een gesloten kast.

hans d

 

 

afbeelding van pbrien
06/07/2010 - 13:25

Hans,

geen enkele bijverwarming? Ook in het putje van de winter niet? Of begrijp ik het verkeerd en gebruikt hij zijn boiler om zijn leefruimte te verwarmen?

Die 3000 kWh is van wanneer tot wanneer?

Welke temperatuur is er in de winter in de leefruimte?

 

Peter

afbeelding van Hans Delannoye
07/07/2010 - 22:32

toch wel, de elektrische weerstand.

3000 kWh op een volledig jaar en 20°, leefruimte staat ZO, idem voor de zonnepanelen.

hans d

 

afbeelding van pbrien
15/07/2010 - 15:12

Hans,

en hoe geraakt die warmte dan van die elektrische weerstand, die in de boiler steekt, tot in de leefruimte?

Kan het niet geloven dat die leefruimte op geen enkele manier wordt bij verwarmd.

Is er op de boiler misschien een radiator aangesloten?

 

Peter

afbeelding van Hans Delannoye
15/07/2010 - 17:05

peter

toch wel, de weerstand warmt indien nodig het water in de buffer op, ook voor de vloerverwarming.

3000 kWh voor een vol jaar (van meteropneming tot meteropneming).

binnentemperatuur tussen 21 en 19°.

hans d

afbeelding van pbrien
16/07/2010 - 10:00

Ah zo. Dus de leefruimte wordt verwarmd d.m.v. vloerverwarming. De vloerverwarming haalt zijn warm water uit de boiler die, indien nodig, elektrisch wordt bijverwarmd. Nu ben ik mee.

Hoeveel m² thermische zonnepanelen heeft hij liggen? Vacuum of vlakkeplaat? Hoeveel liter is zijn boiler?

Zijn er ook fotovoltaische panelen? Zo ja, is die 3000 kWh/jaar het restverbruik, d.w.z het totaal verbruik min hetgeen de pv-panelen hebben opgewekt?

Peter

afbeelding van Hans Delannoye
17/07/2010 - 11:31

peter

7.5 m² CPC collectoren (speciale versie van een vlakkeplaat) en 500 lt buffer, eigenlijk wat te klein, maar we hadden niet meer plaats.

PV is er sinds vorig jaar ook, maar de 3000 kWh is het echte verbruik, na aftrek van de PV-stroom blijft er nog een paar honderd kWh over.

hans d

afbeelding van Sputnikc
07/07/2010 - 22:45

Hans,

Onder het motto beter laat dan niet (we steken wel wat tijd in onderzoek voor de woning momenteel):

We zouden uiteraard niet voor een atmosferische gasketel kiezen, maar elke doorgang door onze muren geeft een iets moeilijkere afwerking naar luchtdichtheid toe.

We hebben momenteel een epb berekening gedaan met de voorziene isolatie (31 cm isofloc in de muren, 41 cm in het dak), 3-voudig beglazing (passief certificaat) en 6m² zonneboiler.

Hierbij komen theoretisch berekend aan K13 - E19.

Ik hoop dat we dus met een elektrische weerstand zullen kunnen voorzien in onze behoefte voor warm water en verwarming.

Tim

 

afbeelding van Hans Delannoye
08/07/2010 - 20:59

tim

het is de regel dat je het aantal doorboringen zoveel mogelijk moet beperken, maar een doorvoer van een gesloten ketel is makkelijk dicht te krijgen. en natuurlijk kan je de elektrische behoeftes dekken met direct elektrische verwarming, al is het een beetje tegen het principe, nl. proberen zo zuinig mogelijk met energie omspringen.

een mogelijkheid zou zijn ineens een zonneboiler te nemen met elektrische weerstand, maakt nu niks uit, maar als je dan later wat meer financiële ademruimte krijgt kan je gewoon een paar zonnepanelen aan je boiler koppelen, en toch de helft van het jaar stroom verbruiken voor warm water vermijden.

hans d

 

afbeelding van Hans Delannoye
17/07/2010 - 11:34

tim

6m² is nogal nipt, maar vooral een goeie grote boiler is belangrijk. minstens 500 lt, maar eerder 1000lt, op voorwaarde dat het een stratificatieboiler is.

het lukt natuurlijk ook met 6m² en 300 lt boiler, maar dan zal je heel wat meer moeten bijstoken.

hans d

 

afbeelding van Kris Vandermeulen
08/07/2010 - 10:57

 Hans, als die zonnepanelen ZO georienteerd zijn, is het niet beter dat ze eerder ZW stonden?

vermits de namiddag & avondzon meer warmte (kunnen) geven dan de ochtendzon (als ik me niet vergis)

afbeelding van Hans Delannoye
08/07/2010 - 21:03

kris

maakt weinig uit, in de zomer is zo iets beter, de hele morgen warmt de boiler op, tegen dat ie warmer wordt heeft de zon het meeste kracht.

in de winter zw, omdat het 's morgenhs nogal eens nevelig is.

maar al bij al gaat het misschien over een paar procenten.

hans d.

 

afbeelding van Sputnikc
09/04/2011 - 19:57

Ondertussen zijn we bijna een jaartje verder,

Een PHPP pre-culculatie heeft voor ons hoopgevende zaken aan het licht gebracht.

Vermoedelijk zullen we voor het certificaat van passief gaan.

Het idee van een vloerverwarming hebben we afgevoerd, niet enkel op het verdiep, maar ook beneden. dit na een bezoekje aan een gewone LEW in Duitsland waar plots al veel te drukkend warm werd. Het grote probleem is vooral dat als de zon plots begint te schijnen, dat de temperatuur te snel stijgt en de vloerverwarming veel te inert is: Dus te traag reageert.

Onze warmtebehoefte zal klein genoeg zijn zodat de lichtste pelletkachel zal volstaan als enige bron van verwarming. Deze kan ook aangestuurd worden via thermostaat en tijdsintervals, ideaal als we gaan werken zodat hij overdag niet nodeloos aanslaat.

Verder zal er normaal gezien in onze technische ruimte enkel een doorstroomkachel komen voor warm water en een ventilatie systeem D, hoogst waarschijnlijk een Paul Novus 300 die op certificaat 93% rendement geeft.

 

Ik ga misschien ook een nieuw topic openen om eventuele PHPP resultaten en globale factoren in te bundelen alsook resultaten van blowerdoortesten (de eerste test verwacht ik bij ons in het najaar, de definitieve volgend jaar)

 

afbeelding van Hans Delannoye
09/04/2011 - 22:06

sputnikc

het tegendeel is waar, een goed gedimensioneerde vloerverwarming geeft net het minste oververhittingsproblemen.  wij hebben heel wat PH met vloerverwarming geïnstalleerd, maar met watert° putje winter van 25 a 27°, en dan heb je dat probleem niet.  de duitsers hebben daar een goed woord voor, bij passiefhuizen spreken ze veelal niet van heizung (verwarming) maar van temperierung (het op temperatuur houden).  eigenlijk voor je nioet meer warmte toe dan wat je nodig hebt om de vloer op een aangename t° te houden, zo'n 20 a 22°C.

hans d

afbeelding van Sputnikc
09/04/2011 - 22:44

Ik denk idd dat in putje winter het probleem zich niet zal stellen, maar net ervoor of erna, of afhankelijk van wanneer de seizoenen zich inzetten. Als de zon al wat warmte kan geven en de vloer heeft net iets bijgegeven.

De investering van de vloerverwarming + bijhorende technieken was in ons geval te groot. Dan investeren we liever in extra isolatie en directe warmte afgifte.

afbeelding van Hans Delannoye
10/04/2011 - 00:16

dat probleem doet zich nooit voor.  want als je een vloert° van 22° hebt zal de kamert° nooit verder oplopen door de vloerverwarming, mogelijk wel door de zonneinval.  maar dat heb je net zo goed of nog sterker met een kachel.  maar je kan nnatuurlijk ook met directe afgifte werken, maar met een kachel zal het snel te veel zijn, en dan moet je nog andere kamers kunnen verwarmen, zoals de badkamer.  dat kan natuurlijk ook direct, elektrisch neem ik dan aan, maar dat scoort naar primaire energie minder goed.

de keuze voor meer isolatie i.p.v. verwarming, daar kan ik me uiteraard wel in vinden.

hans d

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.