Levensduur isolatie?

In ons dak zit reeds 15 cm rotswol isolatie en een isolatieplaat van 6 cm, ongeveer 55 jaar oud. Nu zijn we het dak aan het vernieuwen en plaatsen we extra isolatie langs de buitenzijde. In het beste geval gaat het dak 50 jaar mee, zal de oude isolatie dan nog steeds zijn werk doen (online lees ik bv dat rotswol 75 jaar meegaat, pur platen meer dan 50 jaar,...)  of best uitgaan van niet? Dit om te weten hoeveel extra isolatie we plaatsen. Het is een oudere woning dus op andere vlakken niet perfect geïsoleerd (spouw gevuld 6,5 cm, vloer op volle grond niet geïsoleerd, ramen gaan we nog vervangen). Nu we het dak vernieuwen maken we graag gebruik van de gelegenheid om dit nog beter te isoleren, maar hoeveel extra heeft zin gegeven het geheel? Zullen vermoed ik geen precieze cijfers over zijn, maar hoor graag wat anderen met wat meer expertise denken!

Reacties

Eerlijk; dat de isolatie 55 jaar oud is (van voor 1970 dus) betwijfel ik.  Dat zou echt uitzonderlijk zijn.  

Los daarvan; je loopt een risico een zeer dampgesloten constructie te maken door -dampdichte- isolatie erboven te plaatsen.  

Los daarvan zie ik geen reden te denken dat de isolatie werkelijk veroudert.  Kunstof isolatie veroudert wel.  Maar je denk ik de staat eenvoudig controleren.  Fotootje?  Voelt die kunstofisolatie poreus aan?

Bedankt voor het meedenken!

Ik ging ervan uit dat de isolatie van het bouwjaar is (1969) omdat op de plannen vermeld staat 'isolatie: lumcopan 5 cm´. Bij nameten (stukje dak moeten open maken) blijkt hij wel 6 cm te zijn. Ik wou een foto toevoegen, maar vind niet hoe dat moet. Het is een gele schuimachtige plaat, staat lijkt nog ok, kan hem wel wat indrukken maar dat lijkt me normaal? Vraag me vooral af of hij nog 50 jaar goed zal blijven...

Rotswol hebben we niet teruggevonden bij openmaken stukje dak, dus vraag me af of dat een vergissing is (staat in epc verslag en ook 1 keer op een plan van de woning maar niet in de detail schets), zou inderdaad verrassend zijn voor een woning uit die tijd om zo goed geisoleerd te zijn.

Ik was vergeten vermelden dat het om een plat dak gaat dus sowieso dampdicht. 

Opbouw van binnen naar buiten: planchetten - dampscherm - houten balken en poutrels - multiplex- isolatie 6 cm - multiplex - bitumen roofing

Daar komt extra isolatie en epdm bovenop (oude bitumen fungeert dan als dampscherm).

Online lees ik dat het oude dampscherm niet altijd zo goed werkt, en dat het daarom goed is om minstens 2/3 van de isolatie bovenop het oude dak te leggen, om condensproblemen te voorkomen? 

Ik slinger een beetje tussen 'nu is het moment om extra te isoleren, daarna gaat dat niet meer, dus ik leg 14 cm extra (dan is er 20 cm in totaal)' en 'zou het niet al voldoende zijn om 8 cm te leggen, dus 14 cm in totaal, die extra 6 cm gaan nauwelijks verschil maken in een verder matig geïsoleerd huis'.