Levensduur Gietijzer versus alu | Ecobouwers.be

U bent hier

Levensduur Gietijzer versus alu

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kurt-31
14/12/2005 - 20:18

Heeft iemand een duidelijke mening of levensduur van condensatieketels in alu beduidend minder is dan een lagetemperatuursketel in gietijzer? Mijn loodgieter zegt van wel en raad een condensatieketel af wegens levensduur van 15 jaar tegenonver minimum 25 jaar voor gietijzeren ketel. Op site livios heb ik een gelijkaardige vraag gevonden maar die experts durven zich niet overtuigd uitspreken: Volgens hen lijkt dit geen waar maar daar heb ik geen boodschap aan. Alvast bedankt voor jullie opinie

7 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
15/12/2005 - 09:21

Kurt,

economische, ecologisch, ... gezien is iedere ketel na 15 tot 17 jaar aan vervanging toe.

Stefan

afbeelding van Hans Delannoye
15/12/2005 - 17:13

Kurt

Alu is een zeer gevoelig materiaal, in het bijzonder voor zuren. Daarom gebruiken de betere merken inox, maar dat is werkelijk duurder. Gietijzer is ook behoorlijk gevoelig voor zuren, je zal dus geen gietijzeren condensatieketels vinden.
Maar ik vind het vergelijk wel gek, condensatie versus laagtemperatuur.
Ofwel ga je voor energiebesparing en neem je een condensatieketel, ofwel trek je je niks aan van de gasprijs en neem je een laagtemepatuurketel.

Hans

afbeelding van kurt-31
15/12/2005 - 17:34

Hans,

De reden dat ik deze vergelijking maak is eenvoudig. Volgens mijn loodgieter (waarbij ik veronderstel dat hij met kennis van zaken spreekt) beweert dat de condensatieketel slechts 5% minder zou verbruiken dan de lagetemperatuursketel. Ik heb eveneens een vergelijking gemaakt op de website "ikgabouwen" en de besparing met een condensatieketel is niet bijster groot. Voor een lagetemperatuursketel krijg je immers ook subsidies dus ga ik ervan uit dat ze ook ecologisch zijn. Daarenboven kost een condensatieketel mij 600 euro meer dan de andere dus mijn ketel zal maar na ongeveer 5 jaar beginnen renderen. De opmerking van Stefan heb ik ook reeds overwogen, normaal zullen er binnen 15 jaar veel modernere ketels zijn en is een vervanging opnieuw een rendabele keuze. Misschien is er binnen 15jaar wel geen gas meer en zit ik daar met mijn ketel met een levensduur van 25jaar.

afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2005 - 07:12

Kurt

1. een loodgieter is niet echt de ideale persoon om centrale verwarming te plaatsen, zij hebben daar nooit een opleiding voor gehad.
2. de besparing met een gascondensatieketel kan makkelijk tot 30% oplopen, alles hangt af van isolatiepeil van je woning, keuze van ketel en verwarmingssysteem. 5
" Ik heb eveneens een vergelijking gemaakt op de website "ikgabouwen" en de besparing met een condensatieketel is niet bijster groot. "
Ik weet natuurlijk niet welke data zij gebruiken , maar 5% is wel heel erg pessimistisch.

" Voor een lagetemperatuursketel krijg je immers ook subsidies dus ga ik ervan uit dat ze ook ecologisch zijn. "
Wat heftv dat er mee te maken? Trouwens, er bestaat geen ecologische ketel, ook net op pellets of wat dan ook, verbranding staat altijd gelijk met milieuvervuiling.

" Daarenboven kost een condensatieketel mij 600 euro meer dan de andere dus mijn ketel zal maar na ongeveer 5 jaar beginnen renderen. "
Rare manier van rekenen heb jij, na 5 jaar zou je ketel al gaan renderen, en toch - met een te verwachten levensduur van 15 jaar - zou jij dus de "duurdere" LT-ketel) oplossing kiezen???

"...normaal zullen er binnen 15 jaar veel modernere ketels zijn en is een vervanging opnieuw een rendabele keuze. "
Nee, want bunnen 15 jaar zal je dan weer hetzelfde zeggen, want alles blijft evolueren, althans dat hoop ik toch.

" Misschien is er binnen 15jaar wel geen gas meer en zit ik daar met mijn ketel met een levensduur van 25jaar. "
So watt als je na 5 jaar profijt doet aan de duurdere ketel?

Hans

afbeelding van stefan-14
16/12/2005 - 17:39

Kurt,

als je info zoekt moet je deze op de juiste plaats zoeken,

kijk eens op http://www.bouwteamwoning.be/nieuwbouw/stap_04_verwarming.php

en daar kan je een simulatie doen, een juiste dimensionering spaart je 650 € uit en verbruikt niets meer

een condenserende ketel kost 1475 € meer en bespaart per jaar 256 € dus op 5 jaar terugverdiend

dit voor nieuwbouw, voor bestaande woning, vergelijkbare cijfers, randvoorwaarden van rekenvoorbeeld op de site na te lezen.

veel succes ermee.

Stefan

afbeelding van kurt-31
16/12/2005 - 21:28

Misschien mag ik mijn loodgieter geen loodgieter noemen want die persoon is eveneens een erkende installateur voor verwarming dus ik ga ervan uit dat hij wel degelijk kennis van zaken heeft.

Een condensatieketel is inderdaad na 5 jaar terugverdiend (schat ik) maar dan hou je geen rekening met de levensduur en wat er ons binnen 15jaar staat te wachten weet niemand dus eigenlijk vind ik het eerder een gok dan een rationele keuze.

afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2005 - 22:50

Kurt

Inderdaad, een loodgieter en een c.v.-installateur zijn totaal verschillende beroepen en vaardigheden. Of hij kennis van zaken heeft kan ik van hieruit niet beoordelen, maar mijn ervaring heeft me geleerd dat installateurs die eerder terughoudend staan t.o.v. condensatieketels dikwijls niet mee zijn met de nieuwe ontwikkelingen en daarom op safe spelen.

" Een condensatieketel is inderdaad na 5 jaar terugverdiend (schat ik) maar dan hou je geen rekening met de levensduur en wat er ons binnen 15jaar staat te wachten weet niemand dus eigenlijk vind ik het eerder een gok dan een rationele keuze. "
Ik snap er eerlijk gezegd geen bal van. Je gaat er van uit dan een condensatieketel na 5 jaar terugverdiend is. Dat wil dus zeggen dat vanaf het zesde jaar de laagtemperatuurketel duurder wordt, en toch zou je daar voor kiezen? Zelfs als je de condensatieketel na 10 jaar zou weggeven, doe je nog altijd profijt. Waarom dan toch de LT ketel verkiezen????? Gaat mijn petje te boven!

Hans

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.