Lenen voor PV panelen | Ecobouwers.be

U bent hier

Lenen voor PV panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van digitaloverdose
21/08/2007 - 21:49

We hebben vorig jaar pas gebouwd en zijn nu nog druk bezig met het (zelf) aanleggen van den tuin rondom. 't Komt er dus op neer dat we nog wel even krap bij kas gaan zitten maar reeds van't begin van onzen bouw droom ik ervan om PV panelen te hebben om zo zelf voor een groot gedeelte in mijn eigen stroombehoefte te kunne voldoen.

Nu vroeg ik me af of het mischien interessant zou kunne zijn om een lening voor PV panelen aan te gaan. Zijn er mensen die dit doen of smijten alle plaatsers zomaar ff 10.000 of meer €'s op tafel?

13 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
22/08/2007 - 00:43
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De bank zal je zeker met open armen ontvangen. Als iemand je vraagt naar je beroep dan kan je meteen zeggen dat je 'voor' een bank werkt ipv 'bij' een bank.
PV oogt sexy maar wil je nu echt e300 extra per maand betalen om binnen 8 jaar het break-even punt te bereiken?
Dat wordt lachen met al die antieke PV spullen...

afbeelding van hendrik de corte
22/08/2007 - 09:51

Wellicht was het iets voordeliger om meteen een hypothecaire bouwlening te nemen?
Voordeel om pv pas later te plaatsen ligt anderzijds in de fiscale korting voor de investering.
Ongetwijfeld maak je bij de bouw van je woning gebruik van een of meer belastingkortingen voor energiebesparende investeringen (voor nieuwbouw kan dat bv. dakisolatie zijn of ramen incl. schrijnwerk). Zijn alle facturen voor energiebesparende maatregelen vorig jaar al betaald of ook nog dit jaar?
Ik zou in elk geval pas in pv investeren als er fiscale ruimte is voor een nieuwe belastingkorting.

Als je er dan nog in slaagt om de betaling van de installatie voor pv over twee jaar te spreiden dan zit te helemaal goed en kun je een eventuele lening voor pv op relatief korte termijn terugbetalen, voor een niet klein deel met de belastingkorting.

(dit staat los van bovenstaande opmerking of het niet te vroeg is voor pv wegens mogelijke technische rendementsverbetering).

groeten
rik

afbeelding van sunnybeam
22/08/2007 - 10:49

Ik overweeg om een wederopname te doen om een stuk van mijn pv-installatie te betalen.

Komt er op neer dat je het kapitaal dat je al afbetaald hebt van je huis terug kan opvragen.Je zal dan maandelijks wel meer moeten afbetalen.

Maar als je nog maar 1 jaar aan het betalen bent zal dit natuurlijk niet zo een hoog bedrag zijn in jouw geval.

chris

afbeelding van pol-3
22/08/2007 - 11:57
pol

lenen voor pv zal lonen hoor

denk aan je 20 jaar lang groene stroomcertificaten

tuurlijk kan je nog 10 jaar wachten op betere panelen

die zullen er zeker zijn dan!

maar diegene die nu zeggen wacht op betere panelen die zullen er nooit of nooit zelf leggen

er hangt geen risico aan je investering

25jaar waarborg 80 procent

en meestal 10 jaar op omvormer

dus!

afbeelding van rik-3
22/08/2007 - 12:21
rik

Hier een link naar een document die een overzicht geeft van al de beschikbare subsidies en belastingverminderingen.

http://www.ikaros-solar.com/upload%20documents/ODE_particulier_061010.pdf

Hierin staat ook iets vermeld wat betreft de aftrek van leningslasten. Er is dus een maximum bepaald: voor leningen vanaf 1/1/2005 is dit 1920 euro per persoon per jaar; en als het om de enige eigen woning gaat, wordt dit bedrag tijdens de eerste 10 jaar nog verhoogd met 640 euro.

Dus komen we voor een koppel op een max van 2560*2= 5120€.
Dit is 426€/maand. Indien je nu reeds meer dan 426€/maand betaald voor uw hypotheek dan kan je van geen bijkomende aftrek meer genieten indien je bijleent voor uw PV.

Rik

afbeelding van lambert-2
22/08/2007 - 13:02

Je kan een energie lening aangaan, van 1-4 jaar. Bv bij Fortis. En ja, je kan die aftrekken van je belastingen.

afbeelding van lucvt
22/08/2007 - 22:53

Zijt ge zeker Lambert?

Een persoonlijke lening die aftrekbaar is?

Of doel je op zelfstandigen die investeringen inbrengen in hun beroepskosten en bijgevolg ook de leningen mogen inbrengen?

afbeelding van lucvt
22/08/2007 - 23:03

Ik ken er twee waronder bankdirecteur die PV plaatsen met een hypothecair krediet.

Met zo'n lening bereik je je break-evenpunt na 2 of 3 jaar mits je de subsidies optimaliseert.

Maar onze vraagsteller is er niet mee gebaat, omdat hij nog maar pas geleend heeft. Uitleg van Rik verklaart goed het hoe en waarom.

Maar anderen die op het einde van hun lening zitten of er geen meer hebben doen er wel goed aan om te lenen.
Je neemt dus geen spaargeld van je rekening, maar je moet wel de lening beginnen afbetalen. De subsidies krijg je pas 2 à 3 jaar later terug. Dan pas krijg je het break-evenpoint.

Deze die een nieuwe lening moeten openen, betalen meer notariskosten. Dan duurt het een jaartje langer om het B-EP te bereiken.

afbeelding van walter-12
23/08/2007 - 01:27

Heb net via heropname van deel hypothecaire lening PV geplaatst.
=> kost 17.000 Euro voor 3kWp => opbrengst per jaar 2.400 kWh x (0.45 (groene stroom certicicaten) + 0.15 (minder verbruik)) = 1.440 Euro per jaar (zal vermoedelijk wel iets minder zijn).
=> lening 16.000 => 1.000 Euro per jaar over 15 jaar)
=> hier komt dan nog 10% subsidies en 500 Euro van de gemeente bij en de balasting aftrek.
=> Eindresultaat is dus zéér voordelig.

Ik weet nu wel niet wat dit geeft als je nu de subsidies aanvraagt en of de groene stroom certificaten nog steeds even voordelig zijn.
Maar tot voor enkele maanden was het goed te doen dus...

Walter

afbeelding van walter-12
23/08/2007 - 01:32

oeps foutje: terugbetaling lening is 1.400 Euro per jaar
=> lening en opbrengst houd elkaar ongeveer in evenwicht, maar met de 10% subsidies en belastingsaftrek verdien je dus in het begin er iets aan. Na 15 jaar is de opbrengst zuivere winst.

Walter

afbeelding van hendrik de corte
23/08/2007 - 06:21

Kortom, er zijn dus twee verschillende situaties

1) Je hebt het geld niet. Als je dus pv wilt plaatsen zul je moeten lenen. Blijkt dat dit financieel lonend kan zijn. Dit is vrij eenvoudig vrij nauwkeurig te becijferen zoals uit het voorbeeld van Walter blijkt. Onbekend is de elektriciteitsprijs in de toekomst maar die kan wellicht moeilijk dalen.

2) Je hebt het geld wel. Het kan niettemin toch lonend zijn om te lenen, meer bepaald als je kunt bijlenen via een bestaande hypothecaire lening én je daardoor kunt genieten van belastingvoordeel. Dit is moeilijker te becijferen. Opbrengst hangt mee af van het beleggingsresultaat van je bestaande geld. Je zult hiervoor met hypothesen moeten werken. Idem met kostprijs van je lening, als dit er een is met veranderlijke rentevoet.

De voornaamste te manipuleren factor is de belastingkorting voor energiebesparende uitgaven. Als je er in slaagt om de uitgaven over twee jaar te spreiden dan verhoogt je rendement aanzienlijk. Je kunt dit doen als je een factuur hebt op het einde van het jaar door de betaling te spreiden over twee jaren. Of door vooraf een definitief verworven voorschot te betalen (hopelijk gaat de plaatsingsfirma dan niet falliet). Of door een firma te zoeken die betalingsfaciliteiten geeft.
Spreiding over twee jaren maakt het mogelijk om optimaal te genieten van de belastingkorting tot een factuurbedrag van 16.900 euro (incl. btw).
Voor grotere bedragen zou men een firma moeten hebben die faciliteiten geeft om de betaling over meer dan twee jaar te spreiden. Het maakt niet uit dat die wat duurder is omdat ze zelf moet lenen om dit te kunnen overbruggen. Zijn er al firma's die dit doen?

groeten
rik

afbeelding van sunnybeam
23/08/2007 - 13:52

Ik ga een PV laten plaatsen eind dit jaar.
Hoe kan ik het dan 2e inbrengen?Moet ik 2 facturen vragen eentje bvb eind december en eentje begin januari.Of is het de datum van betaling die telt?En wat moet je dan als bewijs stuk geven aan de belasting?Een copy van de overschrijving?

Het bedrijf waar ik mee werk ziet betalen in 2 keer niet zitten,wat te begrijpen is.Maar als ik alles in 1 keer betaal willen ze wel 2 facturen uitschrijven.

Hoe zit dat nu eigenlijk?

chris

afbeelding van rik-3
23/08/2007 - 14:12
rik

zoals je kan zien op volgende link moet je de factuur en betalingsbewijs bij voegen bij de belastingsaangifte.

http://www.energiesparen.be/subsidies/fiscale_maatregelen/faq_aangifte.php

Op de FAQ pagina (http://www.energiesparen.be/subsidies/fiscale_maatregelen/faq_alg.php) kan je ook uitleg vinden over het spreiden van de betaling. Hier spreken ze van 1 faktuur en betalen in 2 maal. Het is nl. het tijdstip van betaling dat telt.

Rik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.