leemverf, tadelakt | Ecobouwers.be

U bent hier

leemverf, tadelakt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van elisah
13/06/2011 - 22:27

Hallo,
Heeft er iemand ervaring met leemverf? Ik vraag me af of dit veel stof blijft geven en of de kleur er vanaf komt als je er bvb over wrijft of er tegen staat.
Is tadelakt eenmaal gezet makkelijk terug te verwijderen?
bedankt

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Bert Verbeeck.
14/06/2011 - 14:22

In mijn woning zijn enkele kamers geverfd met leemverf.

Geen stof, geeft ook geen kleur af, het resultaat ziet er zeer mooi uit: zeer matte intense kleur.

Welke nadelen heb ik na ruim een jaar ondervonden ?

- kan absoluut geen water verdragen: een druppel water tengevolge van het poetsen van de dakvensters blijft voor altijd als vlek zichtbaar.

- weinig stootvast en krasgevoelig. Tja, dat merken we in de speelhoek van de kinderen...

Dus wel interessante keuze als je niet te veel kinderen hebt rondlopen en in kamers die droog zijn en blijven (geen badkamer).

 

Bert V

afbeelding van ozzy
17/06/2011 - 16:51

Beste,

 

leemverf is zoals alle natuur- ecologische verven openporig.  Dit houdt in dat ze gemakkelijker vuil worden en slechts licht afwasbaar zijn.. Leemverf heeft daarbij nog de (positieve) eigenschap dat ze vochtregulerend werkt : gaat vochtigheid uit de lucht opnemen tot de relatieve vochtigheid weer gedaald is, dan geeft de leemverf dit vocht weer af aan de omgevingslucht. Dit is een enorm voordeel in tijdelijk vochtige ruimtes zoals een badkamer maar ook voor slaapkamers waar 's nachts nogal eens gezweet wordt. zorgt ervoor dat er minder ademhalingsproblemen zijn die dikwijls te wijten zijn aan een opstoot van hoge luchtvochtigheid.

Nadeel is dat de verf geen onderscheid maakt tussen proper en vuil water. Dit heeft tot gevolg dat indien je vuil water op de verf morst , de leemverf dit absorbeert en na enige tijd het water terug zal afgeven aan de omgevingslucht, het vuil blijft er echter inzitten en kan vlekken geven.

Daarom eerst eens proberen te reinigen met een gewone witte gom (geldt voor alle matte verven) je kan ook met en spons en proper water tewerk gaan maar dan in grote bewegingen zonder teveel druk uit te oefenen. Er bestaat ook een soort beschermlaag die je over de leemverf kan aanbrengen, die vormt een waterafstotende film die echter wel waterdamp doorlaat waardoor je het voordeel van de vochtregulering behoudt.

afbeelding van TimDB
24/08/2011 - 00:27

Mag ik vragen waarom je tadelakt zou willen verwijderen? Ook slechte ervaringen? Zou het net graag zetten in de badkamer, maar is nogal moeilijk - goed - aan te brengen zelf en vrij onbetaalbaar om te laten plaatsen... Helaas.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.