leem: toplaag komt los | Ecobouwers.be

U bent hier

leem: toplaag komt los

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Stvn
13/09/2013 - 20:39

Hallo,

De muren van onze keuken zijn bezet met basisleem(Tierrafino Base) en nadien met een laagje Tierrafino Duro als afwerking. Het was al geen gemakkelijke opdracht om die Duro aan te brengen (de witte toplaag vermengde zich nogal gemakkelijk met de bruine leem eronder, wat bruine vegen veroorzaakte), maar ruim een jaar later blijkt dat de Duro op verschillende plekken loskomt: er vormen zich blazen tussen de Duro en de basisleem, en de Duro brokkelt af zo gauw je eraan komt.Eigenaardig is ook dat zich dit voordoet op één brede plek zo'n 50cm boven de grond. Ik heb ook de indruk dat die plek langzaam groter wordt. Geen mooi zicht, maar omdat ik de oorzaak niet ken lijkt het me ook geen zin te hebben om het te beginnen retoucheren. Heeft er iemand een idee hoe dat zou kunnen komen? 

groeten,

Steven

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Travertijn
20/09/2013 - 20:47

Dag Steven,

 

Hoe is de kwaliteit van de onderliggende muren? Zou het kunnen dat je met een klein probleem zit of zat met opstijgend vocht? Muren die jarenlang vochtig zijn geweest bevatten dikwijls nogal wat zouten en misschien reageren die met de leem?

 

Met vriendelijke groet,

 

Kristof

afbeelding van Stvn
21/09/2013 - 00:34

Beste Kristof,

De muur is behandeld geweest tegen opstijgend vocht (met injectie) en heeft nadien meer dan een jaar kunnen uitdrogen vooraleer ik er de basisleem heb opgezet. Daarna zijn er week enkele maanden verlopen voor ik de Duro-laag erop gezet heb.

Het probleem stelt zich ook alleen bij de toplaag: de basisleem blijft gewoon stevig zitten en ziet er niet vochtigof korrleig uit. Ik heb op een andere plek ook last gehad van een vochtige muur (probleem met een dakgoot) en daar had dat ook dudielijk effect op de basisleem, die nooit echt opdroogd en bleef schimmelen (dat probleem is ondertussen opgelost). En het zit niet aan de basis van de muur, maar 50cm hoger.

Er zitten daar ook geen leidingen in de muur (toch niet aan onze kant,ik ken de situatie bij de buren niet), en het is een stuk muur dat meer dan 4m van de buitenmuur verwijderd zit.

 

Groeten,

Steven

afbeelding van Travertijn
21/09/2013 - 11:52

Dag Steven,

 

Ik kan alleen maar bedenken dat de leemfinishlaag vervuild moet zijn met een stof die de hechting aantast, zelf zou ik toch blijven denken aan zouten vanuit de bakstenen.  Maar ik zou er ook mijn hand niet voor in het vuur steken :-)

Als ik in jou plaats was zou ik het slechte leem verwijderen en gewoon opnieuw bijwerken met Duro (als je nog overhad tenminste - als je nieuwe moet kopen is dat natuurlijk nogal pijnlijk) en kijken wat er gebeurt. Uiteindelijk is het niet zoveel werk, en alle andere opties om alle mogelijkheden uit te sluiten zijn wel heel veel werk (buiten eens kijken bij de buren of ze daar een douche of bad of lavabo-afvoer  hebben staan of zoiets).

Mocht iemand anders met een superidee komen  of  mocht je weten wat de oorzaak is, dan ben ik wel heel nieuwsgierig!

 

Kristof

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.