Leem op stijlwand | Ecobouwers.be

U bent hier

Leem op stijlwand

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van JasperB
28/02/2014 - 13:44

Dag iedereen,

We zijn van plan om een afwerking in leem te voorzien op een stijlwand. Nu vragen we ons af welke ondergrond we dienen te voorzien. Is een ondergrond type 'stucanet' goed om leem op te voorzien? Ik denk dat een vrij stabiele ondergrond is om leem op te voorzien. Of ben ik mis?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van charel
01/03/2014 - 08:57

Daar bestaan leemplaten voor.

Plaatsing ongeveer zoals je het doet met gipsplaten en hierop een leempleister aanbrengen.

Bij de ecologische bouwhandels kan je dat nazien.

Met stukanet zou ik het niet doen, ik vrees dat de leembepleistering niet genoeg stijfheid gaat geven aan de plooibare flexibele stukanet.

afbeelding van waltervaes
01/03/2014 - 16:22

Heraklith platen zou ook kunnen en daarop lemen

afbeelding van JasperB
01/03/2014 - 17:46

Een verschrikkelijk dure afwerking dan als ik het vegelijk met een standaard gipskartonafwerking. Prijzen rond 25euro/m², dan nog leempleister erop. Nuja, sowieso zullen we dit in één ruimte toepassen. Binnenkort workshop volgen om het zelf te doen.

 

afbeelding van waltervaes
01/03/2014 - 21:08

Standaard heraklith plaat kost maar 10 euro /M2.

afbeelding van Travertijn
01/03/2014 - 23:30

Ik zou ook gaan voor de heraklthplaat:betaalbaar, redelijk stijf, beetje geluidsisolerend en perfect om op te bezetten.

afbeelding van gommer
02/03/2014 - 10:30

Die €25/m² is relatief. Zo'n leemplaat spaart 2 lagen basisleem uit. Als je dat moet laten doen ben je evenveel of meer kwijt. In vergelijking met gipskarton, of zelfs gipsvezel, natuurlijk duurder, maar de twee zijn ook niet te vergelijken naar bouwfusische eigenschappen. De leemplaten of leemstuc zullen veel meer warmte en vocht kunnen bufferen dan de gipsplaten. Het is maar waar je belang aan hecht...

afbeelding van JasperB
02/03/2014 - 17:51

We zijn wel overtuigd over leem, zowel op vlak van bouwfysische eigenschappen als uitzicht. Sowieso zullen we leem voorzien. Het maakt niet zoveel uit dat het iets duurder is, maar verschil moet natuurlijk ook niet te groot zijn... Binnenkort volgen we een workshop, daar zullen we waarschijnlijk nog wat wijzer worden.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.