leem op cellenbeton | Ecobouwers.be

U bent hier

leem op cellenbeton

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van koen79
04/08/2015 - 14:40

Wij zouden graag pleisteren met leem.

De onderliggende ruwbouwlaag is cellenbeton. Ik heb begrepen dat cellenbeton vocht aanzuigt en de leem dus zou uitdrogen.

Ik heb op het forum hierover nog geen topic gevonden.

 

Twee mogelijke opties zijn me momenteel bekend:

1 - gebruik van een primer en daarop lemen. is hiermee het aanzuigen van vocht voldoende vermeden?

2 - bevestigen van houtvezelplaten en daarop lemen. Dit is dan weer duurder, niet? Maar is het noodzakelijk / aan te raden?

Kennen jullie andere opties, die beter zijn?

 

We zoeken trouwens nog iemand om het lemen uit te voeren (ongeveer 250 m2, in Hofstade bij Zemst).

 

Alvast dank voor feedback,

Koen

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Brecht Schatteman
06/08/2015 - 12:27

U zoekt iemand om het te doen? Die persoon zal wel genoeg kunnen zeggen wat de mogelijkheden zijn denk ik dan. Misschien een alternatief voor die houtvezelplaten: leemplaten. Geen idee hoe de prijs daar zit, maar ik misschien toch interessant om eens te bekijken als optie.

afbeelding van Jan Dewerchin
07/08/2015 - 11:39

Wij hebben leem gezet op silicaatstenen (Silka) voor onze binnenmuren. Die zijn ook sterk zuigend, dus dat zal wel gelijkaardig zijn.

Ons was ook eerst aangeraden om eerst een primer te zetten en dan pas te lemen, maar we hebben het anders geprobeerd : eerst een heel dunne leemlaag aanbrengen op de silicaatstenen die we eerst wat vochtig hadden gemaakt met een plantenspuit. Dat volledig laten uitdrogen en dan een tweede laag zetten. Ook die laag zal snel uitdrogen, maar je bereikt wel een goed resultaat als je de laag niet te dik maakt. En dan een afwerkingslaag er overheen van fijne leem. Werkte heel goed.

Dat is het grote nadeel van leem: als je het laat doen door een vakman wordt het snel heel duur door de verschillende laagjes die moeten gezet worden : de werkuren lopen snel op en je moet tussen de lagen vrij lang wachten - tot een week op onze binnenmuren.

afbeelding van Ingir
08/08/2015 - 01:04

Leem kan rechtstreeks op cellenbeton gezet worden, uitdroging is bij leem geen probleem, eerder zelfs gewenst.

 

Voor een goede hechting is materiaal nodig met waarop het leem mechanisch kan hechten. Zo ga ik weer een slaapkamer isoleren/afwerken met leem en daartoe plaats ik houtwolcementplaten (tweedehands) over de isolatie. Leem kan zich hier zeer goed op hechten.

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.