leem en houtvezelplaat, opbouw? | Ecobouwers.be

U bent hier

leem en houtvezelplaat, opbouw?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gommer
12/11/2012 - 16:31

Hallo allemaal,

Voor ons toekomstig (nieuwbouw) passiefhuis overwegen wij leembepleistering.

Nu heb ik al dikwijls gelezen dat houtvezelplaten (genre Pavatex, Steico,...) gemakkelijk kunnen geleemd worden. Ik heb in dat verband een aantal vragen:

Wij zouden alle buitenmuren voorzien van een leidingspouw (tevens extra isoleren met vlas).
1. Volstaat dan een lattenwerk en daar rechtstreeks de houtvezel tegen?
2. Hoe draagkrachtig is dat als er later iets moet opgehangen worden? Kan daar eenvoudig en betrouwbaar in gevezen worden?
4. Wat blijft er over van het voordeel van de leem + houtvezel + vlas als daartussen een OSB plaat zou voorzien worden?

En verder: is het zinnig om ook binnenmuren te lemen? Ik ken de functies van leem ongeveer (luchtzuivering, vochtregeling, ademend), maar, is louter de hoeveelheid aanwezige leem belangrijk? Spelen andere aspecten?

Alle raad en inzichten zijn zeer welkom.

Mvg, Marc

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
12/11/2012 - 17:44

Ik begrijp dat je de woning in HSB gaat optrekken, dan houtskelet afwerken met OSB3 18mm (luchtdicht afwerken) en daarop leidingspouw (houten latten ca. 50mm dik) en tussen de latten vlasisolatie. Dit kun je afwerken met diverse platen (Pavaclay, gipsvezelplaat) en hierop afwerken met basisleem+leemstuc.

 

Ook de binnenwanden kunnen zo prima afgewerkt worden.

 

Als je zware voorwerpen wilt ophangen (bijv. keukenkastjes) dan kun je extra achterhout voorzien in de leidingspouw op de plaatsen waar de voorwerpen bevestigd moeten worden. Achteraf kun je altijd nog kiezen voor hollewandpluggen waarmee forse gewichten te bevestigen zijn op de plaatafwerking.

afbeelding van gommer
12/11/2012 - 21:47

Euhm, ja natuurlijk, vergeten te vermelden, houtskelet. Geen OSB als uitstijving, maar Pavaplan 3F.

 

Bedankt alleszins voor de Pavaclay tip, dat product kende ik nog niet.

 

Heb je een idee hoe de draagkracht (met hollewand pluggen) van Pavaclay zich verhoudt tot gipskarton? Ik vraag gipskarton, omdat dat het enige is waar ik tot nu toe ervaring mee heb. Montage is blijkbaar vergelijkbaar met snelbouwschroeven.

 

Mvg, Marc

afbeelding van Ingir
12/11/2012 - 23:55

Ik denk dat de draagkracht vergelijkbaar is, dikte is 20mm en met leemafwerking kom je op 20+15+5= 40mm. Vergelijk dat met 12.5mm Gyproc. Kleine lasten (fotolijstjes e.d.) kunnen met een nagel (ca. 45-50mm lang) bevestigd worden. Serieuze lasten (schilderijen, binnenunit airco, wandverlichting) met een hollewandplug (ca. 15 kg per plug).

En grote lasten zoals leuningen, keukenkastjes vastzetten op achterhout.

afbeelding van gommer
13/11/2012 - 10:31

Nogmaals dank voor de toelichting.

 

Als ik het goed begrijp, is de Pavaclay een mengeling van leem met houtvezel, daar boven op stel je 15mm basis leem en dan nog 5mm leempleister voor. Zie ik dat juist? Is hier een bepaalde reden voor? Ik zie op de productfolder van Pavaclay, dat er slechts een edelpleister als afwerking voorgesteld wordt.

afbeelding van Ingir
13/11/2012 - 11:39

Je hebt gelijk, Pavaclay kan direct afgewerkt worden met leemstuc.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.