leem | Ecobouwers.be

U bent hier

leem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van babs en bart
28/06/2013 - 15:33

Hoi,

Wij bouwen binnenkort een strobalenhuis in Zingem (regio Vlaamse Ardennen). Om onze muren te lemen zouden we liever leem gebruiken van uitgravingswerken in plaats van kant-en-klare leem te kopen in bigbags.
Is er iemand die leem op overschot heeft of een adres kent waar we er kunnen vinden?
Welke verhoudingen leem/zand/klei moet bruikbare leem hebben?

Groetjes,
Babs

3 Reacties

Reacties

afbeelding van rikdevreese
29/06/2013 - 10:48

Dag Babs,

op ecologieforum.eu is er een topic over de verhoudingen.

Succes ermee

 

afbeelding van Lien Liekens
28/07/2013 - 19:26

Dag Babs,

Wij hebben hetzelfde gedaan. Momenteel zijn we met de laatste laag bezig. Deze komt ook helemaal goed, mits voldoende vochtig houden van de kamer/de ondergrond/de drogende muur.  Te snel drogen geeft blijkbaar veel meer kans op barsten...

Wij hebben onze leem per volledig vrachtwagen laten brengen door grondwerken Hugo Nijs. Eén vrachtwagen kostte ons 300 euro BTW incl.    Zijn nummer heb ik niet direct bij de hand, maar je kan hen op internet vinden.

Voor ons gehele huis (muren+schuine dakwand) hebben wij 3 ladingen laten komen en daar komen we zeker mee toe.

Voor de 1ste en 2de laag gebruikten wij per kuip (60l) leembrij 6kg zand en 1 emmer (10l) vlaskaf. Strokaf kan ook, maar als je dat koopt is dat heel duur, en als je het zelf wil malen vrij arbeidsintensief.

Voor de laatste laag gebruiken we per kuip (90l) leembrij (enkele dagen laten weken in water en elke dag eens doormixen, zodat alle klonters oplossen - voor deze laag écht wel nodig) zo'n 35 kg zand (veel meer dus dan in de basisleem).

Veel succes!

Groeten,

Lien

afbeelding van Jo K
17/10/2013 - 12:13

Dag Babs

 

Ik weet niet hoeveel je nodig hebt, maar wij hebben nog een hoop leem liggen van onze stamplemen muur. We wonen regio Aalst.

 

Groetjes

Jo

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.