led verlichting | Ecobouwers.be

U bent hier

led verlichting

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van paul-11
28/03/2006 - 16:02

Hier zit ik voor mn lcd-scherm, in het buro draaien nog 4 pc's, en stuk of 50 halogeenlampen van 50 Watt boven me.

Led verlichting lijkt me wel iets, verbruiken slechts 0,4 tot 3 Watt per lampje.

Het zonnetje schijnt volop, misschien ook es denken aan PV-panelen?

Bij Conrad alvast een paar led-lampjes besteld, es kijken hoe de lichtopbrengst is.

Wie heeft hier ideeen over?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van digitaloverdose
28/03/2006 - 22:04

LED verlichting zou nog niet voldoende lichtopbrengst geven voor normale verlichting, is me op Batibouw zelfs gezegd geweest door ene die het verkoopt. En mensen die van hun eigen produkt zeggen dat het voor iets niet goed is terwijl ze er wel hunnen boterham mee moeten verdienen, die geloof ik zonder meer.

Waar LED verlichting wel goed voor zou zijn is vooral 'sfeerverlichting'. Wij gaan in onze nieuwbouw een aantal LED-spotjes langs den trap laten steken.
Voor de gewone verlichting gaan we inbouwspotjes met spaarlampen aanwenden.

afbeelding van dominique depraeter
28/03/2006 - 22:24

Digitaloverdose,

volledig akkoord, het rendement van hetgeen hangbaar op de markt is, is gelijk aan die van halogeenlampen, namelijk 25-50 lumen/watt. Het probleem ligt er ook in dat men in de vorm van een halogeen maar een 10-ledjes er kan insteken. Gevolg: de lichtsterkte van die spotjes is niet veel meer dan een grote kaars. Er wordt ook misleidende reclame gemaakt over de lichtsterkte van leds. Men drukt ze uit in mcd (microcandela). Zo koop je een zaklamp met 72.000 mcd. Je denkt, das veel, maar het blijkt een pak in een zak. Nieuwe spaarlampen (betere kleurweergave, beter bestand tegen veel aan en uitschakelen, ...) met een goede gerichte armatuur zijn een betere oplossing.

afbeelding van paul-11
28/03/2006 - 23:22

Ik probeer het gewoon, de ontwikkelingen voor de komende jaren zullen snel gaan, autos hebben echt niet genoeg meer aan het 12 volt boordnet, ook daar wil men op "energie" bezuiningen.

Degeen die als eerste met een goede vervanger voor lampen komnt met led-verlichting, is binnen hoor!

De nieuwe luxeons zijn met 1 of drie naast elkaar in een led behuizing, en zouden gelijk moeten presteren aan een 50 Watt led, nou ik ben benieuwd.

afbeelding van ahardeman
29/03/2006 - 20:45

Paul

Ik heb leds:

18 spots van 0.8 watt om het huis onder het overstek s avonds en s ochtends op een tijdchakelaar, branden enkele uren per dag, is meer orientatieverlichting

5 spots van 3 watt boven keukenaanrecht, vervangen 5 halgoeen spots van 40 watt. Geven voldoende licht voor koken en werken aan aanrecht

2 bolletjes van 1 watt in de overloop boven, vervangen 2 spaarlampen van 7 watt, branden vanaf ca 8 uur tot 7 uur s ochtends, 11 uur per nacht als orientatieverlichting voor de kids als ze wakker worden

1 led ornament in de hal beneden aan de muur (massive), als orientatieverlichting

Mijn idee is leds daar toe te passen waar je relatief veel branduren hebt en niet aan werkplekken waar je veel lux nodig hebt.

Overigens, de 3 halogeen spots in mijn werkkamer heb ik door 3 spaarspots van 5 watt vervangen, duurt ca 20 seconden maar dan geven ze t zelfde licht als 3 x 25 watt eerst, dus dat is ook een optie...

Mvg Arnold

afbeelding van jeroen²
29/03/2006 - 22:01

LED verlichting is zelf nu nog niet efficiënter (lumen/W) dan een 12V 50W spotje. Waar LED verlichting wel uitblinkt, is voor de lampen met kleinere vermogens. Dit komt omdat gloeilampen voor kleinere wattages een fijnere gloeidraad moeten hebben. Hierdoor mag de gloeitemperatuur niet zo hoog zijn om de levensduur niet te sterk te verkorten en dat is negatief voor de lichtopbrengst. Hogere spanning (230V) leiden ook tot fijnere draden en is dus ook negatief voor de lichtopbrengst.
Zelf heb ik besloten al mijn 20W spotjes op 230V (dus zeer slechte efficiëntie) te gaan vervangen door 1,8W led-verlichting. Deze lampen dienen wel enkel voor sfeerverlichting. De hoofdverlichting wordt voorzien door hoogfrequente TL verlichting, wat nog steeds (en nog voor een tijdje) de efficiëntste lampen zijn.

Jeroen

afbeelding van paul-11
30/03/2006 - 11:56

Thnx Arnold en Jeroen!
Uit eerdere posts van jou Arnold denk ik dat je goed bezig bent, heb je een site met je bouwverslag of iets?

afbeelding van stefan-14
30/03/2006 - 21:15

50 halogeen in buro : zeker vervangen, volgens mij is beste keuze nu T5 lampen (dunne TL met elektronische VS)

Stefan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.