LE woning: geschrankt isoleren en ventileren | Ecobouwers.be

U bent hier

LE woning: geschrankt isoleren en ventileren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nicmaes
06/12/2007 - 15:03

Yep,

na het volgen van een cursus ecologisch bouwen (zonnearc.be), ben ik nog meer overtuigd om van ons huis een lage energie woning te maken. Maar ... er blijven vele vragen.

We bouwen een traditionele woning met luchtspouw. Graag zouden we 15cm spouwisolatie voorzien (rockwool minerale wol 431 adapt), die afwisselend verticaal en horizontaal geplaatst worden. Hiervoor heb je een lattenwerk nodig (zie figuur). Aan dit lattenwerk worden haakjes bevestigd en dit worden de spouwankers. Mijn schoonvader wil dit niet toepassen omdat hij dit nog nergens in het "echt" gezien heeft. Ook omdat de kans op rotten hoger is dan met traditionele spouwhaken in het metselwerk. Heeft iemand hier ervaring mee, of heeft er iemand technische info hierover. De latten zijn gedrenkte oregon.
Hoe dikker de isolatie hoe breder de fundering, dus nog een hogere kostprijs!

Uiteindelijk moet er daar nog een dampscherm over, maar wat kan ik hiervoor gebruiken?

We zouden ook de onderste steen van de ruwbouw voorzien van 1 laag isolerende steen (foamglas). Zo hebben we onderaan geen warmte verlies voor de vloerverwarming. Heeft er iemand ervaring met foamglas?

Dan nog ventileren. Roosters in de ramen zie ik niet echt zitten. Mijn plan is om de buizen van een type D te voorzien en later een warmte wisselaar te kopen. Voorlopig zou ik met een gewone ventilator de lucht afzuigen.

Daag

7 Reacties

Reacties

afbeelding van patjer1
06/12/2007 - 15:44

Latten? Hoe kom je daarbij? Plaats gewoon de isolatie in een volle spouw geschrankt met lange spouwhaken en kijk ook eens op de website van foamglas....

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/12/2007 - 17:47
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste Naiko,

Alu ramen met isolatie bestaan maar zijn ook redelijk duur! Heb ze gezien bij een Schuco schrijnwerker.
Ik ga er trouwens dit weekend naar toe voor een offerte.

Die latten vind ik ook iets raar!

Beste patjer1
Ge hebt precies ervaring met volle spouw? En is het goede ervaring? Waarop moet ik letten? Zou dit graag ook doen maar heb al veel kritiek gekregen van: vochtproblemen, isolatie rot, schimmel, enz...

Groetjes

afbeelding van walter-13
06/12/2007 - 20:19

Noika,

het lijkt me of je vooral op zoek bent naar een goede architect. En ben je van plan om veel zelf te doen?
Een houten kader voor je isolatie te plaatsen in een spouwmuur is vrij ongebruikelijk in Belgie, maar het kan wel degelijk.
Zonder kader heb je spouwhaken die kleine koudebruggen zijn, maar je houten kader moet je ook vastvijzen in de muur. En die vijzen zijn ook kleine koudebruggen.
Als je het goed afwerkt is er ook weinig reden om je hout te behandelen (maar dat is misschien een andere discussie).
Alu schrijnwerk isoleert altijd slecht. Vind je isolatie belangrijk, blijf je er beter vanaf.
Voor foamglas, zeker doen (als het in je kostenplaatje valt), maar zeker je architect even een stabiliteitsberekening uitvoeren.

Merk op dat je over ieder van je onderwerpen die je hier aanhaalt hele boeken kan schrijven. En meestal zit die kennis vervat in een persoon genaamd 'architect'. Misschien wat meer moeite doen om een goede architect te zoeken?

Walter

afbeelding van wonko
07/12/2007 - 07:42

Ik weet dat mijn ouders foamglass in de muren en onder de vloer hebben zitten. Dat zit er nu al meer dan 25 jaar en geen klachten. Toen was het iets nieuws denk ik, isoleren was toen ook nog geen evidentie. Mijn vader wilde toch isoleren omdat het een flinke besparing op verwarmingskosten zou betekenen.
Het dak is geïsoleerd met rotswol (2 keer 6 cm denk ik).

afbeelding van paul_32
07/12/2007 - 09:49

kij eens op de site van lieven en kathleen, daar vind je een schat aan informatie en een uitgebreid fotoverslag van het bouwen van een LEW. Volgens mij kan je het moeilijk beter doen.....

www.lika.be

Succes!!

afbeelding van nicmaes
13/01/2010 - 20:42

ondertussen staat ons huis er.

In plaats van het lattenwerk heb ik gewoon eurowall (8cm) tand en groef genomen. Die bevestiging hiervan heb ik met speciale pluggen gedaan, zodat de spouwhaken een beetje geisoleerd zijn.

Ter hoogte van een poutrel was isoleren niet zo eenvoudig. Nu hebben we wel schimmelvorming op die plaats, niet veel maar toch het zou niet mogen. Ik denk van de spouw op die plaats te laten opspuiten, iemand ervaring?

groeten

Nico

afbeelding van nicmaes
13/01/2010 - 20:44

het ventilatiesysteem moet ik nog installeren, dit zou ook al voorkomen dat de lucht kan condenseren.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.