klimaten veanderen, dus minder isoleren!!! | Ecobouwers.be

U bent hier

klimaten veanderen, dus minder isoleren!!!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van david-1
26/07/2006 - 10:48

Volgens mijn architect,

zijn de klimaten serieus aan het veranderen en gaan we een zeer warme periode tegenmoet. Volgens hem kunnen we nu beter investeren in airco en zonnewering en minder in isolatie. Hij kan dit staven aan wetenschappelijk onderzoek, dus ik zie er toch wel enige waarheid in.

17 Reacties

Reacties

afbeelding van Geert Vanrijkelen
26/07/2006 - 10:55

Hallokes,

Ik ben geen specialist, ik ben gewoon een simpele doe het zelver, maar de redenering die jou architect volgt lijkt me niet goed.

Een thermosfles is toch ook geisoleerd, en die houdt warm of koud al naargelang jou vraag. Met bouwen is het volgens mij net hetzelfde, als het buiten koud is en jij wil binnen lang genieten van de geproduceerde warmte moet je isoleren. Als het buiten warm is en jij wil genieten van de binnen geproduceerde koude zal je moeten isoleren.

Het huis dat ik aan het verbouwen ben is niet geisoleerd en ik kan je verzekeren ik heb al gevloekt de laatste weken.

Vriendelijke groet

Geert

afbeelding van paul-11
26/07/2006 - 11:00

lijkt mij ook!

hoewel het natuurlijk onzinnig lijkt om huizen te isoleren, zowel de warmte die je opwekt als koude die je opwekt hou je langer vast, dus ook in een warme periode kan je energiezuiniger koelen.

Ik vraag me af waar we mee bezig zijn, als je bedenkt dat t in californie een keer in de zoveel jaar regent, en iedereen daar airco installeert in de meeste ruimtes van zn woning. Heeft iemand trouwens enig idee hoe groot de energierekening is van een gemiddeld hotel?

afbeelding van inge-1
26/07/2006 - 11:27

Hans D., hoe noem jij zo iemand? Een archi-slecht?

Hij mag zich dan baseren op wetenschappelijk onderzoek. Dat zal niet gevoerd zijn door iemand die bewust met energieverbruik of duurzaam bouwen bezig is.
Een airco is toch echt de slechtst denkbare manier om het in huis aangenaam te houden? Koppijn, droge lucht, energieMISbruik...
Kom maar eens bij mij op 't werk zitten, dan weet je direct dat je zoiets niet in huis wil hebben.
Wij hebben een groot bureau met aan de ene kant nog 3 verdiepingen boven en waar ik zit gewoon een plat dak (vermoedelijk ongeïsoleerd). Wel: op mijn plaats voel je die hitte door het dak slaan. Het is daar verschillende graden warmer dan op andere plaatsen op dezelfde werkvloer.

afbeelding van xg-1
26/07/2006 - 11:33

Slimme architect (zeker al vergeten dat de winter 2006 winter tot eind mei geduurd heeft, we zitten hier bijlange nog niet in Californie).

klimaten veranderen maar wat het effect op welke termijn voor onze regio zal zijn daar bestaan tegenstrijdige studies over.

Eentje ervan is dat door de opwarming van de ijskap, koele waterstromen richting zuiden zullen stromen, onze warme golfstroom negatief beinvloeden en zo ons gematigde klimaat de dieperik in duwen.

Als je deze theorie volgt dan bereid je je maar beter voor op een nieuwe ijstijd in Europa.

Dus iedereen vind wel een theorie die zijn of haar visie (business) ondersteunt. Benieuwd welke theorie bblv hieromtrent volgt.

Feit is, of het nu warmer of kouder wordt, onze ouders en wij, zijn wellicht de laatste generaties die het zich hebben kunnen permiteren om energie te verkwisten... de volgende generaties zullen dit niet meer kunnen doen

Dus toch maar beter energie vriendelijk bouwen zou ik zeggen en goed isoleren.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
26/07/2006 - 11:36

geert,

jouw architect kraamt onzin uit .
een degelijk geïsoleerd huis (minimaal 20 cm cellulose bijvoorbeeld) houdt je 's winters warmer en 's zomers koeler !
dat laatste natuurlijk op voorwaarde dat je geen of zo weinig mogelijk warmtevallen installeert (lees : veluxen) .
NIETS is zo energieverslindend als airco , dit is absoluut te vermijden .
ook in zuiderse landen bestaan er heel wat constructieve oplossingen die een koelere woning garanderen, zonder dat daar airco aan te pas moet komen .

trouwens LEWs en passiefhuizen hebben een grondbuis waardoor de lucht over een grote afstand aangezogen wordt alvorens die verdeeld wordt in huis, hetgeen ook een serieuze daling van de luchttemperatuur teweegbrengt .

en waarom zou je in godsnaam eerst de hitte toelaten in je woning, om ze daarna met energieverslindende technieken (en peperduur in verbruik) weer naar buiten te moeten werken ???

O, en dan is er nog die prangende vraag : wat de wereldwijde opwarming van het klimaat zal betekenen voor onze streken (Europa) : ik hoor meer en meer over een zware afkoeling (skandinavisch klimaat) wegens het wegvallen van de zeestromingen die nu ons klimaat nu zo zacht maken, een cadeautje van moeder natuur .
elders op dit forum is dit al in het lang en breed aan bod gekomen .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van markie
26/07/2006 - 12:01

Tja, van zo'n architect kan je maar 1 ding zeggen, gewoon laten vallen, liefst van 3 hoog :).

En als je toch nog extra koeling nodig hebt, google eens op dauwpuntskoeling, al een hele verbetering in verbruik.

afbeelding van Hans Delannoye
26/07/2006 - 16:12

Geert

Ik mag hopen dat jij niet met zo'n idioot in zee gaat om een huis te bouwen. Onvergeefelijk zijn zulke uitspraken, zeker voor iemand die verondersteld wordt de bouwheer bij te staan.
Klimaten veranderen, dat staat vast, is trouwens al millioenen jaren aan de gang, daar hoef ik geen wetenschappelijke bewijzen voor. Maar zoals al aangehaald werkt isolatie in twee richtingen, koelkasten worden ook geisoleerd. Zodra je een t°-verschil enst, is isolatie aangewezen. Woon je in een gebied waar de t° continu schommelt tussen 18 en 24°, dan hoeft dat inderdaad niet.
Overigens, wat ben je met zonwering, als de warmte door de muren en daken binnenkomt?
Beter investeren in een goed geisoleerde en luchtdichte woning en een efficient ventilatiesysteem. Daarmee kan je de kost van koeling via airco grotendeels of volledig vermijden.

Hans

afbeelding van bart aertgeerts-2
26/07/2006 - 16:41

Soms ben ik beschaamd dat ik ook de opleiding van architect heb doorlopen
(maar ik oefen het wel niet uit professioneel)...

afbeelding van mario-7
26/07/2006 - 17:29

Geert,

De investering van een goede issolatie zowel in de spouw of het dak wegen niet op tegen het verbruik van een airco. Deze toestellen worden trouwens heel vaak slecht gebruikt,
vb. buitentemp 35° binnentemp 25°, deze 10° verschil zullen wel zorgen voor de nodige verkoudheden.
Een goede issolatie, ramen dicht en indien aanwezig, rolluiken naar beneden.

afbeelding van sublimator
26/07/2006 - 17:34

>>En als je toch nog extra koeling nodig hebt, google eens op dauwpuntskoeling, al een hele verbetering in verbruik. <<

Om te koelen verslindt je ofwel veel energie ofwel heel veel drinkwater (voor de dauwpuntskoeling).

Isoleren is dus de boodschap.

willy

afbeelding van grandru
26/07/2006 - 21:36

Hallo,

bij mij gebeurt de koeling door middel van een captatienet dus zijn het enkel 2 pompen die draaien, aanvullend word de lucht voor de balansventilatie aangezogen door een betonnen buis van 50 diameter en 40m lang.
Alhoewel alle kamers onder het dak liggen en de isolatiedikte niet super te noemen is kan ik het wel aangenaam houden.
Het enige dat nog op mijn verlanglijstje staan heb is zonnewering.
belangrijk is ten eerste isolatie en ten tweede de zon buitenhouden.
P.S. ik ken de energierekening van een hotel

groeten

Jacinto

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/07/2006 - 23:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik vind dat sommigen toch overdrijven in hun pogingen om het binnenklimaat van de woning kost wat kost te willen beheersen. Als het buiten 35° is en je komt dan binnen in een "ijskelder" van 21°, dat is niet gezond hoor. Hetzelfde fenomeen in de winter, slapen bij 21°, dan de badkamer in van 24° en dan plaatsnemen in een bevroren auto. Dat is vragen om ziek te worden ! Voor mij hoeft het niet extreem geregeld en geprogrammeerd te zijn. Laat het in de zomer maar wat warmer zijn binnenhuis, en in de winter wat frisser. Om die seizoensschommelingen op te vangen is trouwens kledij uitgevonden en dat is een flexibele isolatie.

vr gr

Pluto

afbeelding van digitaloverdose
26/07/2006 - 23:27

Uwen architect had anderhalve week geleden mee mogen helpen mijne zolder te isoleren en hij zou ni wel anders piepen.

Anderhalve week geleden: buiten boven de 30°C, start van't aanbrengen van de isolatie, zwaar afzien en zweten. Vooral in de namidag eigenlijk ondoenbaar, zeker dicht bij het onderdak...

Nu: buiten nog steeds goe boven de 30°C, alle isolatie aangebracht en bezig met het dampscherm aan te brengen. De zolder is nog wel warm natuurlijk maar het is verrassend goe doenbaar. De 17cm vlasisolatie werpt zeker z'n vruchten af...

afbeelding van markie
28/07/2006 - 13:54

@ Pluto,
dat komt wel vanzelf! wacht maar af...

afbeelding van luc v-3
30/07/2006 - 11:17
Luc

Echt verbijsterend dat iemand die zich architect noemt, dergelijke onzin durft uitkramen. Bestaat er geen mogelijkheid om zo iemand zijn vergunning in te trekken ?
Zoals hierboven al gesteld: GOEDE isolatie werkt in 2 richtingen: 's winters de kou buiten houden, 's zomers de warmte buitenhouden. Weinig isoleren + airco = dweilen met de kraan open.
En wie heeft dat "wetenschappelijk" onderzoek dan wel gedaan ? Een of andere fabrikant van airco's, zeker ?

afbeelding van wout-4
31/07/2006 - 00:27

Ik moet in mijn beroep minimum 40 uren bijscholing per jaar volgen, waarvan je een attest moet kunnen voorleggen. Dir wordt jaarlijks gecontroleerd door het tuchtorgaan van het beroepsinstituut. In een steeds wijzigende wereld vind ik dit niet abnormaal.

Het is toch wraakroepend dat (sommige !) architecten maar raak kunnen klungelen zonder zich bewust te wijn van enige maatschappelijke verantwoordelijkheid. Knoeiers heb je natuurlijk overal, het is aan de Orde om ze eruit te pikken en een tuchtsanctie te geven. Maar die Orde is natuurlijk ook zo'n verstard paternalistisch orgaan dat vooral bezig is met zichzelf in stand te houden.

Zo'n architect maakt een statement door zich helemaal in 't zwart te kleden met zo'n rolkraagpullovertje en waant zich kunstenaar, maar duurzaam bouwen, ho maar !

Een gevangenisstraf met verplichte bijscholing (op een slecht geïsoleerd zoldertje zonder airco !) zou zijn deel moeten zijn.

Wout

afbeelding van ¨pierre
31/07/2006 - 14:38

zat laatst in een eap kursus met allemaal mensen van de bouw, allemaal klagen over de architecten, sommige zaten in grote studiebureaus.

gelukkig dat er op dit forum nog een paar goede architecten zijn anders zou ik ze allemaal afschrijven, er is hoop, al denk ik dat het nog lang zal duren.....

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.