kleinere ramen beter ? | Ecobouwers.be

U bent hier

kleinere ramen beter ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van brendan
05/01/2008 - 09:13

Hi everyone, newbie here

Ik heb een raam van 40 jaar oud dat aan vervanging toe is. Het raam is pal op het zuiden gericht en meet 2 meters bij 4, Dus 8 vierkante meter. Hiervoor staat een gietijzeren radiator. Ik weet niet of radiators voor vensters wel effient zijn. Of is het zo dat ik mijn raam beter wat verklein door een muurtje te laten metsen tot vlak boven de radiator (40 cm) indien ik het raam vervang door 0.6 glas ?

6 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/01/2008 - 10:14
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Zeker doen, De radiator straalt trouwens energie door het glas naar buiten. Tevens is elke graad dat je raam warmer wordt een extra verlies. De functie van bv. een gordijn is trouwens niet alleen om niet naar binnen te kunnen kijken maar tevens om extra te isoleren (de glastemperatuur daalt en er kan minder stralingswarmte door het glas.

afbeelding van brendan
05/01/2008 - 10:52

Bedankt voor de snelle reactie Luc!

Misshien is het nog beter om alle radiators te te vervangen en een betere plaats te zoeken. Glas opwarmen of radiators onder of voor een raam is dus te vermijden als ik het goed begrijp ? Maar een zuiders gericht raam van 8 vierkante meter tot op de grond, zonder radiators kort in de buurt is dus positief en beter niet te verkleinen, of is een laag muurtje van bv. 30 cm beter ?

afbeelding van brendan
05/01/2008 - 10:56

Btw, de radiators zijn 40 jaar oud en voornamelijk uit plaatstaal.

afbeelding van jan de prins-1
05/01/2008 - 14:25
jan

Radiators staan allicht ook dikwijls onder ramen om de koude zone veroorzaakt door het glas te compenseren. Iets waar je misschien rekening mee wil houden.
Met 0.6 glas en 0.8 raamkaders (zoals in een passiefhuis) is dat echter niet meer nodig, denk ik.

afbeelding van Hans Delannoye
05/01/2008 - 15:39

Brendan

Zeker niet doen!
Je raam staat pal zuid, dat betekent - zeker met 0.6 glas - dat de warmtewinst door de zon groter is dan het verlies. Ramen zorgen overigens ook voor het nodige licht, en oogcontact naar buiten toe.
De reden om radiatoren onder de ramen te plaatsen is al aangehaald, het koudeëffect minimaliseren, wat met een passiefhuisraam niet meer nodig is.

Hans

afbeelding van brendan
05/01/2008 - 17:00

Bedankt voor de goede tip Hans!
Ik heb het begrepen, ik ga voor een 0.6 raam in de living aan de zuidkant.
Ik ga eens uittellen wat vervanging van mijn ramen op het noorden zou kosten. Volgens mij is daar een beetje metselen en half zo grote ramen gebruiken veel gewonnen tegenover ramen van 0.6 te gebruiken.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.