Keuze van thermische zonnepanelen - voorstel loodgieter | Ecobouwers.be

U bent hier

Keuze van thermische zonnepanelen - voorstel loodgieter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Impuls
12/11/2011 - 15:29

Hallo iedereen,

Onze loodgieter heeft 3 type zonnepanelen voorgesteld.
Maar ik heb dus moeite om de juiste keuze te maken.
Ik zou deze naar de winterzon richten, om overcapaciteit in de zomer te verminderen en rendement in het tussenseizoen te optimaliseren.
Ik heb om de zaken te vergelijken, de prijs per m² geleverd en geplaatst er bij gezet.
Tevens alle technische gegevens die ik kon vinden.
Gewone vlakplaat Sunmaster SUK 27V : 360€/m²
optisch rendement : 0,8017
absorptie : >95%
emissie : < 3%
warmteverliescoëfficient k1 (W/m²K) : 3.2522
warmteverliescoëfficient k2 (W/m²K) : 0,0177

Vacuum buis met cpc (doorstroomprincipe) Watt Vacuum CPC 15 : 502€/m²
efficientie n0 ofzo? : 56,8%
warmteverliescoëfficient k1 (W/m²K) : 1,24
warmteverliescoëfficient k2 (W/m²K) : 0,0038

Vacuum buis heatpipe principe FK Solinas Vacuum : 486€/m²
rendement tov apertuuroppervlakte : 64,9%
warmtecapaciteit : 65,93kJ/(m²K)
warmteverliescoëfficient k1 (W/m²K) : 1,487
warmteverliescoëfficient k2 (W/m2K) : 0,014

En daarnaast heb je nog die Solarfocus panelen, maar die zijn volgens mij wel een stukje duurder. Kan iemand mij zeggen hoe bovenstaande panelen presteren tov elkander en wat hun voor/nadelen zijn ? (alles bij benadering uiteraard) Mvg, Impuls

edit : [[http://www.watt.pl/en/our-products/solar-collectors/vacuum-collectors/wa...

11 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
12/11/2011 - 17:42

een belangrijk aspect ontbreekt, de hoekfactor!

maar die wordt zelden opgegeven, omdat de testen daar geen rekening mee houden.  de cijfers die je voorgeschoteld worden zijn meestal instraling 1000 watt, loodrecht op het paneel.  en dat gebeurt een paar minuten per dag.  beste zijn dynamische testen, maar da's veel duurder, en dus worden die maar zelden gedaan, maar die zeggen veel meer.

warmteverlies is bij een vacuumbuis altijd een stuk kleiner, maar dat is een aspect dat vooral in de winter speelt.  anderzijds hebben vacuumbuizen meestal een slechter optisch rendement.

vreemd is dat ik voor de sunmaster SUK 27V andere cijfers vind:

efficientie no 0.747
warmteverliescoëfficient k1 (W/m²K) : 3.362
warmteverliescoëfficient k2 (W/m²K) : 0,011

verder waren er in maart dit jaar nogal wat geruchten en persberichten over een mogelijk faillissement van sunmaster energiesysteme, maar vind er niets recents meer over terug, misschien is het probleem opgelost.

<< Greiner´s takeover of the three Austrian solar thermal companies Xolar, Sun Master and Solution does not proceed as expected. In its first press release at the end of January 2011, Greiner Technology & Innovation GmbH - the subsidiary which is to integrate the three solar companies - announced that only OEM collector manufacturer Sun Master will go through insolvency proceedings. Two weeks later, the Greiner group launched a press release to announce that also wholesaler and installation company Xolar GmbH opened restructuring talks supervised by a liquidator. And another four weeks later on 11 March, solar system integrator SOLution, with its head office in Sattledt, Austria (see photo), went into insolvency, too – this time without a press release from Greiner. >>

afbeelding van Impuls
13/11/2011 - 13:05

Dag Hans,

Alvast bedankt voor uw reactie.
Onderstaande link naar stukje van de fax van de groothandel.
users.telenet.be/slupmi/sunsolar.jpg (tis sunmaster van sanisolar ...niet sunsolar)
Tevens weet ik ook dat het om een test ging waar 800W/m² werd hanteerd.

Zelf "geloof" ik wel in het cpc principe, technisch lijkt het mij correct te zijn.

Mocht u nu zelf een keuze 'moeten' maken uit bovenstaande 3.
Rekening houdend met prijs, technische aspecten, gericht naar 'winterzon', oppervlakte +- 7,5m²...
Waar zou u dan voor opteren.

Mvg,

Impuls

afbeelding van Hans Delannoye
13/11/2011 - 16:32

de collector waar ik naar refereer is wel degelijk de sunmaster SUK 27V.  ik ben niet gaan kijken bij sanisolar, da's nou ook niet direct m'n beste vriend.  maar ik neem aan dat hij ze bij sunmaster energiesysteme gmbh koopt, en ik heb de gegevens van hun technisch blad genomen. (http://www.ecocalc.com/manufacturer_col/593/SUNMASTER+Energiesysteme+Gmb...)

testen worden inderdaad ook op 800 W/m² gedaan, maar het blijft een resultaat dat zich slechts een paar minuten per dag voordoet, en dus weinig geloofwaardig als referentie.  overigens, in het datablad op de link staan de hoekfactoren wel vermeld.

wat de keuze betreft, dat kan ik niet zeggen, want ik zou sowieso voor een ander type kiezen. 

oppervlakte hangt voor mij ook af van welk type buffervat je gebruikt maakt, al dan niet gelaagde opslag maakt ook weer wat uit.  er zijn dus veel meer aspecten dan enkel type collector.  je zou je kunnen de vraag stellen waarom er drie types geoffreerd worden, weet de verkoper in kwestie dan niet welk met de gekozen de boiler de meest zinvolle oplossing is?

ik zou als verkoper alvast duidelijk aangeven welk mijn voorkeur draagt en waarom.

hans d

 

 

 

afbeelding van Impuls
13/11/2011 - 20:19

Maw zijn er dus 2 fabrikanten die dezelfde modelnaam gebruiken ?...vree handig
Ik kan wel bevestigen dat het om sanisolar ging (naam stond ook op die fax).

Loodgieter heeft gewoon advies van groothandel gevolgd qua aantal en drie types erop geplaatst om het prijsverschil aan te tonen.
We weten alletwee dat het aantal loodgieters die grondige kennis heeft over zonnepanelen al bij al toch schaars is.
Op dat gebied ga ik liever het advies zelf gaan aanleveren naar men loodgieter toe :-)

Daarnaast kon hij ook de collectoren van Atag zelf aanleveren, maar veel info vind ik daar niet over.

Collectorrendement : 0,856
K1 : 3.02

www.atagverwarming.nl/media/792413/tabel-cbsolar-zonneboiler.png

Wat betreft buffervat is de keuze totaal nog niet gemaakt.

Om ruimte te besparen zou ik de zonnegascombi van atag overwegen, maar met 380liter heb je volgens mij veel te weinig buffer om verwarmingsondersteuning te gaan doen.

Gecombineerd met 10m² van die atag panelen ben ik ook 'bang' voor overcapaciteit in de zomer.

Men loodgieter sprak tevens over Feuron boilers, als ik de site bekijk, zie ik verschillende modellen van  750 - 2000 liter en tevens stratificatieboilers....

Enige tips hieromtrent of ervaring met Feuron boilers ?

Als ik de meeste van uw posts bekijk, dan ben je pro solarfocus cpc volgens mij :-)

Mvg,
Impuls

afbeelding van Hans Delannoye
13/11/2011 - 21:31

nee hoor, sanisolar is geen fabrikant maar een verkoper van zonnepanelen. en aangezien het typenr. exact hetzelfde is, zal het wel over de zelfde collector gaan.  idem voor atag, die kopen hun collectoren ook elders neem ik aan.  er zijn zeker 20 keer meer merken van zonnecollectoren, dan er fabrikanten zijn.  de grootste fabrikanten zijn OEM-fabrikanten die meestal niks onder hun eigen naam op de markt brengen. voorbeeldje is greenonetec, die meer dan 1.5 miljoen m² per jaar fabriceert!

collectoren en buffer vormen één geheel, die kies je samen i.f.v. wat je wil bereiken.  je koopt ook geen ramen, en later een huis dat er bij past.  in elk geval 380 lt met 10 m² collectoren is absurd, tenzij je er een zwembad aanhangt.

ik heb geen ervaring met de boilers van feuron, wel met die van een paar andere merken.  een echte stratificatieboiler hebben ze echter niet,  toch niet voor zonne-energie, ze hebben enkel buffers met meerdere aansluitingen.  en zo kan je wel in twee zones laden, maar dat is iets heel anders dan een echte stratificatiebuffer.

en ja , ik heb zo mijn voorkeuren zoals allicht iedereen.  daarom heb ik indertijd ook voor solarfocus cpc gekozen.

hans d

afbeelding van Impuls
13/11/2011 - 22:25

Eigenlijk zou je van ieder paneel de fabrikant moeten kennen, zodat het gewoon duidelijk is.

Ik deel inderdaad je mening ivm de 10m² op 380liter en ook dat je alles op elkander moet afstemmen.

Helaas beschik niet over alle technische bagage om het allemaal te snappen.
(en ik wil het eerst allemaal kennen alvorens ik beslis :-))

Nergens een goeie bron voor mij om de verschillen te leren tussen std. boiler, meerdere lagen, stratificatie, boiler in boiler, ...?

Wat betreft dat laden in twee zones ...is het dan de bedoeling om meer panelen te benutten en effectief op twee niveaus te gaan verwarmen ?

Ik probeer de gulden middenweg te vinden, want er moet nog heel wat geïsoleerd worden in de woning om optimaal te gaan werken.

Bedankt,

Mvg,

Impuls

afbeelding van Carol Vandecasteele
15/11/2011 - 05:29

 de vuistregel voor grootte van buffer is 50 L per m² collectorpaneel. Als dat een gelaagde/gestratificeerde buffer is ("Schichtleit Puffer" in 't Duits) mag je wel gerust 100 L per m² collectorpaneel nemen, dus 1000 L.
Van deze 3 zullen de vacuumcollectoren best scoren in tussenseizoen en winter wanneer je c.v.-ondersteuning nodig hebt. en van deze 2 opgenoemde systemen zal deze met CPC gewoon beter scoren omdat ie in alle richtingen gevoelig is (bijna 180° gevoelig door die CPC-spiegel)
.
als je stratificatie wil zien, kijk dan effe naar het filmke dat bij www.solarbayer.de staat bij "Test SchichtleitSpeicher SPS". Daar heb ik het ook geleerd. Want onder de menu-kop "Services" kan je "HydraulikSchemen"-handboekvinden, met alle installatiecombinaties van solarboiler, en bijverwarming/naverwarming met gasketels (Gaskessel), mazout (Ölkessel), houtketel (Holzvergaser), dus eventueel in combinatie met eventuele bestaande installaties en reeds geïnstalleerde buffervaten. Als je schema na schema bekijkt en probeert te begrijpen, weet je op het einde van de rit veel meer dan elke loodgieter of sanitairinstallateur die meestal maar 1 standaardschema hanteren, en absoluut geen kaas gegeten hebben van verwarmingsondersteuning...
Je kan ook hun Engelse website raadplegen: www.solarbayer.com, maar dan zonder filmke of schemahandboek.
En bij iedere buffer staat aangegeven waarvoor de verschillende aansluitingen zijn, en alle afmetingen, en bij de meeste technische fiches staat nog de belangrijkste toepassing met schema aangegeven.
.
Je honger zal je dan wel kunnen stillen wanneer men verschillende zones laadt/ontlaadt bij die buffers. Wat stratificatie of temperatuurgelaagd laden is, wat een boiler in boiler is en hoe die allemaal aangesloten worden. Waar en in welke schema's een pomp en driewegkraan gebruikt wordt. etc. etc. etc.
.
Als het niet zo dringend omdat je toch eerst nog een aantal isolatiewerken wil uitvoeren, dan heb je nog ruim de tijd om dit allemaal uit te spitten.
Ik ben een particulier net als jij, zonder commercieel bedrijf, en die dit straks ook gaat toepassen in eigen huis. Je kan me daarom ook komen bezoeken als je Kortrijk niet te ver vindt. Gewoon even een privé-mailke sturen als je klikt op het briefsymbool onder mijn naam.
 

afbeelding van Impuls
15/11/2011 - 11:36

Bedankt voor uw reactie !

Ik hou uw aanbod in gedachten.

En we hebben inderdaad meer dan voldoende leesvoer !

afbeelding van Bart C
27/12/2011 - 20:41
Sanisolar uit Gavere, pffff...

Wij moeten nog een creditnota van meer dan 200 euro krijgen, kennissen moeten nog 2000 euro terug krijgen... maar worden al een half jaar van het kastje naar de muur gestuurd.
Tania van de boekhouding, verwijst naar de Hubert Goethals (de baas), hij betrekt er dingen bij die niet ter zake doen, en via Luc Geurts, de vertegenwoordiger geraak je ook niet verder.

Een dikke afknapper, een verwittigd man is er 2 waard...

afbeelding van Hans Delannoye
27/12/2011 - 22:27

en ik mag niks zeggen anders krijg ik z'n advokaat weer op m'n dak......

afbeelding van Impuls
28/12/2011 - 09:44

Trommel een paar vrienden op en rij met een aanhangwagen naar de toonzaal.

 

Stap binnen en zeg doodleuk : "We moesten hier dingen ophalen" ...en laad gewoon een paar dingen in :-)

Gegarandeerd plezier om de baas of medewerker uit zijn dak te zien gaan.

 

Nultolerantie, ik hanteer het al een paar jaar...want als jij niet betaalt, zou het niet zolang duren.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.