Keuze gasbrander voor toekomstige zonneboiler... | Ecobouwers.be

U bent hier

Keuze gasbrander voor toekomstige zonneboiler...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jurgen parmentier
01/01/2007 - 01:47

Hoi allemaal,

Voor onze nieuwbouwwoning hebben we gekozen voor een houtskeletbouw. De benedenverdieping krijgt vloerverwarming, bovenverdieping radiatoren.

Momenteel zijn we met zijn 3tjes, maar binnen enkele jaren vermoeden we met 5en te zijn.

Wat zijn de 'parameters' die we in de gaten moeten houden voor een goeie keuze van gasbrander/zonneboiler installatie?

We kiezen alleszins voor een condensatieketel, maar willen - als de fondsen er zijn- ook de mogelijkheid hebben om een zonneboiler te installeren. Minimum voor warm tapwater, eventueel zelfs voor vloerverwarming (afhankelijk van budgetruimte).

We werken via SOD, en hun standaard-installatie komt van Ariston, en er is sprake van een ACO ketel.

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Jurgen

3 Reacties

Reacties

afbeelding van jan-104
01/01/2007 - 12:10
Jan

Jurgen,

De 2 hebben eigenlijk niet veel met elkaar te maken.
Ik denk dat in uw geval je eerst een CORRECTE warmteverliesberekening laat maken voor uw HSB zodat je een CORRECTE (leek "kleine") ketel kan hangen in uw bouw.

Uw zonneboiler is uiteindelijk maar "een boiler" met meerder spiralen/warmtewisselaars erin en de nodige sturing.
Op 1 van deze warmtewisselaar zal u later uw gasketel aansluiten om "bij te stoken" (op een andere spiraal uw panelen op uw dak etc)
Als je later uw vloerverwarming nog mee op die boiler gaat hangen gaat het wel complexer (regelingen) worden en groot (boiler minstens 1000L voor voldoende bufferend vermogen)

ELKE condenserende gaswandketel krijgt een boiler warm gestookt, het kan gewoon wat langer duren afhangkelijk van het vermogen ;-)

Mischien een beetje simpel zoals ik het bekijk, maar ik denk wel dat je het zo mag stellen.

PS : Als ik er van uit ga dat uw HSB GOEDE ISOLATIE zal hebben, waarom neem je dan radiatoren boven ?? Of ben je van plan die op dezelfde "lage temp" te stoken als de vloerverwarming ?

Jan

afbeelding van hans-26
02/01/2007 - 17:04

Jan,

Zo gaat het eigenlijk niet zoals U het hier voorsteld. De gasketel moet berekent worden afhankelijk van uw volume in de zonneboiler als je ook verwarming wil. Zo als U het bekijkt zul je niet veel winsten kunnen vinden. Het is moeilijker dan sommige wel denken.

afbeelding van jan-104
02/01/2007 - 17:47
Jan

Hans,

Ik leer graag bij, maar ik zie geen probleem (puur naar de keuze gaswandketel toe). Wat moet men berekenen en waarom ? Waarom zou men niet veel winsten kunnen realiseren door een gemiddelde breed-modulerende ketel te hangen (vb 3.2-16kW of een 6kW-24kW?)

Ik ben dan ook geen gediplomeerde regeltechnieker noch chauffagist ;-(

Regeltechnisch zal het best complex worden (met zonnecollectoren en gasketel erop EN de vloerverwarming die door de boiler gaat) maar waarom zou men de ketel moeten berekenen ?

Groeten,
Jan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.