Keldertrap opgeschoven in volle grond - Hoe isoleren? | Ecobouwers.be

U bent hier

Keldertrap opgeschoven in volle grond - Hoe isoleren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van BDV
07/05/2013 - 17:39
BDV

Hallo iedereen,

Al vele jaren een lezer van dit forum en vandaag is de eerste keer dat ik geen antwoord vind op mijn probleem. Bij deze dus mijn eerste post :)

We zitten met volgend probleem: Onze woning uit de jaren 70 is onderkelderd maar door een draagbalk die in de weg zat moesten we ons steeds bukken om naar beneden te gaan. Door op het gelijkvloers een stuk vloer uit te breken hebben we de trap kunnen opschuiven.

Tot hier toe is alles gelukt, we hebben de houten trap voorlopig opgeschoven in afwachting van de betonnen trap. Ik was van plan morgen aan de bekisting te beginnen maar vroeg me af hoe ik nu best afwerk op gebied van isolatie.

De huidige opbouw van de woning bestaat uit betonblokken. De vloer bestaat uit een betonplaat van 8 centimeter waarop we 10 cm pur gaan spuiten.

Ik ben al tot de conclusie gekomen dat ik geen Ytong mag gebruiken met betrekking tot vochtopname. De vragen die me nog resten zijn: Of het iets uitmaakt of ik het trapgat isoleer en zoja hoe ik dit best kan doen.

Ik kijk uit naar jullie reacties!

7 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
07/05/2013 - 20:28

Gewoon een geïsoleerde deur steken?

afbeelding van charel
07/05/2013 - 20:42

Beste,

Uw probleem is me niet helemaal duidelijk. Bedoel je het oplossen van de koudebrug die een betonnen trap zou veroorzaken door het rechtsteeks contact met  de vloer van het gelijkvloers?

In dat geval is een houten trap wel gemakkelijker

Charel

afbeelding van BDV
07/05/2013 - 21:39
BDV

Mijn uitleg is inderdaad wat verwarrend :)

Momenteel is de vloerplaat voor een deel opengebroken en hieronder is er er aarde weggenomen. Ik vroeg me af of ik nu rechtstreeks op deze beton een betontrap mag gieten of moet ik eerst isolatie plaatsen om vervolgens mijn trap te gieten?

De trap naar de kelder zal sowieso afgeschermd worden met een deur.

afbeelding van charel
07/05/2013 - 21:51

Uw keldermuren staan normaal ook in rechtstreeks contact met de ondergrond en zijn dus ongeisoleerd hiervan, geen probleem voor een kelder. Je kan uw betontrap ook zo beschouwen, dus contact met de keldermuur (is er sowieso al) en met de ondergrond is dan ook geen probleem. Een kleine koudebrug bij de aansluiting van de trap met uw vloer van het gelijkvloers zou het enige probleem kunnen zijn. Niet zo erg omdat de volle grond onder het huis altijd ongeveer een 12-tal graden gaat zijn terwijl buitengrond onder het minpunt kan zijn.

Charel

afbeelding van BDV
07/05/2013 - 21:53
BDV

Ok bedankt Charel, dat is een hele geruststelling. We kunnen er invliegen :)

afbeelding van AntonLaenen
07/05/2013 - 21:53

Als je kelder niet geheel geisoleerd is denk ik dat het weinig zin heeft om de trap wel te isoleren. Aangezien je zegt dat de vloer op het gelijkvloers met pur geisoleerd zal worden denk ik dat je de ruimte waarin de trap staat best thermisch schijdt van de rest van de woning. Dit kan je door een geisoleerde deur en ook plafond en muur van het 'trapkamertje' isoleren. 

Eingelijk beschouw je dan de kelder en de ruimte waarin de trap staat als 'buiten' en isoleer je deze dus van de rest van de woning.

afbeelding van BDV
07/05/2013 - 23:34
BDV

Bedankt voor de tips. Ik moet mijn muur nog metsen rond de trap dus deze kan ik hier een isolerende steen zoals ytong gebruiken als basis. Ik zal de beton gieten tot vloerniveau en dan beginnen met mijn ytongblokken.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.