kalkafzetting binnenin gegalvaniseerde waterleidin | Ecobouwers.be

U bent hier

kalkafzetting binnenin gegalvaniseerde waterleidin

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van michel-7
03/04/2007 - 08:21

Mijn nieuwe bulex geeft niet de 100 % rendement bij waterafname op het 1 ste en 2de verdiep, op gelijkvloers wel.
Volgens de specialist is dit omdat het debiet naar boven toe te klein is.
Het zijn gegalvaniseerde buizen die volgens dezelfde kerel gedeeltelijk met kalk aangeladen zijn. De woning staat er amper 16 jaar.
Als ik helemaal moet herbeginnen en nieuwe buizen moet plaatsen dan ben ik er goed bij, zelfs de keuken moet er dan gedeeltelijk uit.
Heeft iemand enig idee waarmee ik die kalkafzetting te lijf kan gaan??
Ik heb sinds vorige week een nieuwe bulex aangekocht om dit probleem aan te pakken, de nieuwe staat er nu, ik ben 700 € lichter en mijn probleem is er nog steeds!!
Help!!!
groetjes,
Michel

17 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/04/2007 - 09:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

als het niet optelossen is zou ik boven en beneden loskoppelen water er uit beneden een stop er op en vol gieten met ontkalkings produkt en een paar dagen laten staan
ik zou eerst nog proberen er met een trekveer door te geraken of ratel waar de kop af is want anders gaat hij te dik zijn denk ik
natuurlijk goed naspoelen natuurlijk

afbeelding van michel-7
03/04/2007 - 09:44

Beste marcel
bedoel je dan iets als 'Viakal'?
Een trekveer, is zoiets wat electriciens gebruiken, die ratel waar je het over hebt, ken ik niet.

Er zitten natuurlijk nogal wat T-stukken op, dus erdoor raken zal niet eenvoudig zijn!

afbeelding van piet-9
03/04/2007 - 13:50

Hoi,

Heb je veel kalk in je leidingwater? Waarschijnlijk wel. Ik had hier ook last van en heb een ontkalker op mijn invoerleiding geplaatst. Na een paar maanden merken we al een serieuse vooruitgang van de snelheid van het water uit de kraan. Stukje per stukje lost de kalk nu ook op in de leidingen. Je moet enkel de filterjes op je kranen regelmatig zuiver maken. Ik zou je afraden met veren in je buizen te gaan draaien want dan komen grote stukken los en die kunnen je buis volledig dicht zetten.
op internet vind je genoeg 2 de hands ontkalkers die niet meer nodig zijn omdat de watermaatschappij nu verzacht water bezorgd.

afbeelding van michel-7
03/04/2007 - 13:58

Piet,

Wat voor soort ontkalker heb je geplaatst? Over welke orde van prijzen spreek je dan?

Dus reeds aanwezige kalk verdwijnt langzaam?

groetjes,

Michel

afbeelding van piet-9
03/04/2007 - 14:14

Michel,

Ik heb een ontkalker geplaatst die werkt met harsen. Het water loopt langs deze harsen en zo verdwijnt de kalk. Doordat de kalk nu aan de hars vasthangt moet deze gespoeld worden met zout. Naargelang je verbruik natuurlijk. Ik spoel elke week 1 keer. Ik heb mijn ontkalker gekocht voor 50 euro van het merk Bayard. Ik heb er zelfs 5 zakken zout bijgekregen. haha. Nieuwprijs ontkalker kost 850 euro. Als de watermaatschappij zacht water levert moet je je ontkalker verwijderen en kan je er niets meer mee doen. Zo'n ontkalker staat dan toch maar onder de voeten en dus kan je lekker laag gaan naar je biedingsprijs. ik heb mijne op kapaza gekocht.
Inderdaad de kalk verdwijnt langzaam maar zeker. Het water voelt ook veel zachter aan, minder poetswerk in douche en bad. En je moet minder wasproducten gebruiken.
1 zak zout weegt 25kg en kost 9 euro. Ik kom daar ongeveer een half jaar mee toe.

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/04/2007 - 18:04
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ontkalken van galvanisé buis : REACID 2
te koop bij de firma REALCO

http://www.realco.be/nl/professionnel/produits/index.asp?cat=14#6

afbeelding van batske
03/04/2007 - 21:17

Enkel oppassen met oude leidingen die ontkalkt worden, het kan lekkages tot gevolg hebben (deze zijn door de jaren dichtgekalkt)

afbeelding van michel-7
04/04/2007 - 10:09

Beste mensen

allen van harte bedankt voor deze informatie
Als dat lukt, laat ik zeker iets weten

gretjes,

Michel

afbeelding van franske
04/04/2007 - 14:04

Beste Michel,

Het beste resultaat gaat u bekomen door een vloeibaar ontkalkproduct (bij herhaling)door de leidingen te pompen. De leidingen gewoon volgieten met een dergelijk product en het dan laten "nawerken" gaat m.i. onvoldoende resultaat geven.

In doe-het-zelfzaken vindt u pompjes die u op een gewone boormachine kunt monteren en door dit boormachine kunt aandrijven. Zorg voor zowat 3/4 van een emmer ontkalkproduct en pomp dit product bij herhaling rond.
Zorg voor beschermkledij, veiligheidsbril en een goede verluchting.
Spoel achteraf goed na.

Voor bijkomende uitleg ben ik altijd bereid.

Franske

afbeelding van franske
04/04/2007 - 16:57

Hallo Michel,

U moet wel zien dat u een product gebruikt dat uw gegalvaniseerde leidingen niet aantast.

Voor koperen leidingen gebruikte ik destijds "Brex", zie op de site van de firma hierna:
http://www.chemsearch.be/
Voor gegalvaniseerde buis hebben ze ook een speciaal product.
De coördinaten van de firma vindt u op de site.

Franske

afbeelding van michel-7
05/04/2007 - 07:57

Franske,

Zeer bedankt

Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat de waterbuizen INOX buizen zijn en GEEN gegalvaniseerde buizen.(een specialist bracht mij in verwarring)

Verandert dit de situatie? Kunnen dergelijke buizen verkalkt raken?

Ik zie trouwens dat in openbare douches (waar zeer veel warm water doorheen de leidingen stroomt) deze INOX buizen ook worden gebruikt. Dat doet mij veronderstellen dat dit materiaal 'degelijk' is.

Franske, die bijkomende uitleg interesseert mij zeer zeker want uitbreken Pfff

Alvast bedankt
Michel

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/04/2007 - 08:47
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

franske
hoe gaat gij dat rond pompen waarschijnlijk is het een enkelebuis
dan moet hij beneden gaan aansluiten darm dwars door het huis naar boven pomp er tussen,en als daar dan iets meegebeurd
en dat pompje voor op uw boormachiene gaat geen twee verdiepingen hood geraken denk ik,heb zelf zo een pompje en heb een put van 2.3diep gindg al niet zo makkelijk

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/04/2007 - 10:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

,geen hood maar hoog,natuurlijk

afbeelding van michel-7
05/04/2007 - 13:11

Ook bedankt aan 'de smedt'

De firma REALCO laat me weten vulcain desembouant te gebruiken met (dank aan franske en marcel) pompje op boormachine onderaan inbrengen, bovenaan kranen open tot het eruit komt, uurtje laten weken en alles goed doorspoelen, reinigen.

Nu nog doen!

Michel

afbeelding van marc-4
05/04/2007 - 13:59

Michel
Je kan ook citroenzuur kopen, is poeder welke je heel makkelijk kan oplossen in lauw water. Zelfs stilstaand werkt dit product goed. Stop beneden en boven in leidingen gieten. Kan ook met pomp gebruikt worden.
Produckt is niet giftig, zit in de meeste voedingsproducten.
Aphothekers verkopen het zeker maar daar is het een voedingsproduct. Alternatief kopen zal moeilijker zijn als particulier.
Succes

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/04/2007 - 16:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

waarom pomp gebruiken u kan toch gewoon beter beneden toe makenen boven inkappen
en nog eens kan u zeker zeggen dat hij met dat pompje tot boven komt,want uit een put op pompen is heel anders dan naar boven want die kracht is doorgaans veel minder
sonde van het geld

afbeelding van franske
05/04/2007 - 22:25

Hallo Michel,

De afzetting van kalk in de leidingen heeft niets te maken met het materiaal waaruit die leidingen bestaan, maar alles met:
-de hoeveelheid kalk in het water(de hardheid);
-de temperatuur van het water. (kalkafzetting gebeurt vooral boven de 60°C, merk op)
Op volgende site verneemt u alles over de hardheid van water, eventueel ook in uw gemeente:
http://www.vmw.be/servlet/be.coi.gw.servlet.MainServlet?toDo=open&id=standardroot

Nu dat ontkalken. Met het pompje dat ik suggereerde gaat u de opvoerhoogte nodig voor 1 verdieping vrijwel zeker niet overbruggen. In gesloten circuit pompen zal dan ook niet lukken. Wat u kunt doen is het volgende:

-giet een voldoende hoeveelheid ontkalkproduct in een emmer (zowat 3/4de emmer zult u al rap nodig hebben) en plaats die op het verdiep vlakbij het injectiepunt (waarin u het product gaat injecteren);
-leg het uiteinde van een stukje flexibele darm in de emmer en koppel het andere uiteinde aan aan het pompje (zuigkant); neem een tweede stuk darm en koppel een kant aan aan de perskant van het pompje en het andere aan het injectiepunt; zorg voor passende en goed afsluitende verbindingen;
-op het gelijkvloers koppelt u een derde stuk darm aan aan het uitlaatpunt en leg het andere einde van de darm in een emmer; pomp nu uw voorraad ontkalkproduct door de leiding; doe dit laatste zo dikwijls als nodig, m.a.w. totdat het product vlot, probleemloos en zonder tegenstand door de leiding stroomt (u kunt dat merken aan het debiet).
(de geschetste werkwijze veronderstelt een voldoende voorraad product in uw emmer, zoniet moet u veel te dikwijls "op en af" lopen om het gerecupereerde product te hergebruiken)

Michel, ik hoop dat mijn uitleg u een beetje duidelijk is. Zo niet, geef maar een seintje, vragen staat vrij (en is trouwens mijn favoriete radioprogramma op zondagavond) ;-)

Uiteindelijk nog dit: het is uiterst belangrijk dat u een goed ontkalkproduct gebruikt (ik gebruikte "Brex", is uiterst krachtig, maar in mijn geval waren de leidingen uit koper)
Opmerking tot slot: als u ontkalkproduct van boven in uw leidingen zoudt gaan gieten gaan die leidingen dadelijk "overkoken" en gaat u die niet ontkalkt krijgen (mijn ervaring van destijds)

Veel succes gewenst!
Franske

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.