kachels | Ecobouwers.be

U bent hier

kachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van inès herman
02/11/2005 - 08:00

Momenteel verwarmen wij onze woning met 2 houtkachels. Gezien onze job (onregelmatige uren en soms heel vroeg moeten beginnen) zoeken wij een comfortabeler oplossing voor onze verwarming.
We hadden ons oog laten vallen op speksteenkachels. Maar toen kwamen we toevallig in contact met iemand die Tigchelkachels verkoopt.
Omtrent het gebruikt van dergelijke kachels heb ik een paar vragen :
- Is er iemand die ervaring heeft met Tigchelkachels ?
- wat is volgens jullie het grote verschil tussen de beide kachels ?
- is het werkelijk zo dat de kachels na 12 à 24 u nog voldoende basiswarmte uitstralen ?
- en de fundamentelste vraag : is het mogelijk met dergelijke kachels verschillende ruimtes te verwarmen die niet in dezelfde lijn liggen ? We willen 3 ruimtes verwarmen (16 + 20 + 20 = 56 m²) die in een U-vorm liggen. De kachel moet geplaatst worden in de middelste ruimte. Tussen de 3 ruimtes zijn er grote deuropeningen. We kunnen bouwtechnisch niets veranderen. Op onze vraag krijgen we van de verkopers zeer uiteenlopende antwoorden. Graag een antwoord van jullie, de "ervaringsdeskundigen" !
Alvast heel veel dank, hoor.

Inès

3 Reacties

Reacties

afbeelding van veerle-7
02/11/2005 - 11:29

Wij verwarmen ons huis ook uitsluitend met een grote houtkachel. Wij zijn ook op zoek naar een oplossing voor ons huis toch een basiswarmte te geven zodat we als we in de winter thuiskomen, toch de grootste koude vermeden kan worden. De gas is hier geen mogelijkheid (geen aansluiting en ook nog geen plannen daarvoor). We hebben deze zomer geionformeerd voor zonne-energie, maar daarmee kunnen ze ook geen basiswarmte garanderen.
Onlangs hoorden we van een soort verwarming met 'korrels'. Hoe zoiets noemt weten we niet. Daarom zoeken we daarover verder. Volgens dat programma kon je daar gerust een dag mee weg voor er moest bijgevuld worden (wat met hout niet kan).
Kan iemand ons daar meer uitleg over bezorgen ?

Bedankt,

afbeelding van jos-9
02/11/2005 - 12:36

Veerle,
die korrels zijn pellets of houtpellets. Met de zoekfunctie zal je hier massa's informatie over vinden op het forum
succes,
Jos

afbeelding van hans-26
02/11/2005 - 20:24

Dames,

Een tegelkachel kan inderdaad veel warmte uitstralen uren na het branden, afhankelijk van zijn eigen gewicht. MAAR u moet wel rekening houden dat er ongeveer 80 watt maar door een deur kan gaan, of de naaste ruimte moet zo een verschil in temp hebben vb +20 tegenover -10°c dan kan dit wel iets groter worden. Dus in de middelste ruimte verwarmen en dan overal heet hebben is een ander verhaal. Ook hangt alles een beetje af van uw isolatie van de buitenmuren. Want uw kachel zal wel de zijmuren gaan opwarmen, die dan gedeeltelijk ook de ruimte weer verwarmen, maar als uw verliezen groter zijn dan uw opwarming heeft dit geen zin, of toch in mindere mate. Speksteen of tegelkachel heeft eigenlijk dezelfde princiepes, enkel het materiaal is anders.

Als mijn vrouw het zou eens zijn, hadden wij ook een speksteen.

Het is een gezellige warmte, en 22°c speksteenwarmte is een veel aangenamere temp dan 24°c radiatoren.

Hans V.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.