Kachelruit met ingebrande plekken schoonmaken | Ecobouwers.be

U bent hier

Kachelruit met ingebrande plekken schoonmaken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van marc-15
22/10/2011 - 14:35

Vanmorgen was het paniek bij ons : op de kachelruit van onze houtkachel waren er ingebrande roetspikkels. Na schoonmaakpogingen met achtereenvolgens Instanet en keukenpapier, fijne en nadien grovere staalwol en, een op de markt gekocht, wondermiddel Groene Steen, bleek niets te helpen. Het ging er niet echt af. Na twee uur frotten was het resultaat quasi nihil.
Tot ik op het idee kwam om eens te proberen met het afsteekmesje van de vitro-ceramische kookplaat : op nog geen 5 minuten was de het ruitje proper ! En, geen krassen.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Garfield963
22/10/2011 - 16:21

mijn eigen ervaring is dat bij eens goed opstoken, de ruit komt vanzelf terug proper wordt door de hitte.

afbeelding van robin demey
22/10/2011 - 18:32

Inderdaad. Gewoon goed opstoken met zeer droog hout of houtbriketten en je ruitje is weer proper. Wij poetsen 1x per jaar het ruitje: op het einde van het stookseizoen.

afbeelding van lieven-2
22/10/2011 - 17:48

Azijn!

afbeelding van charly99
22/10/2011 - 20:50

Schuursponsje nat maken en in as deppen en dan over de vlekken gaan.

afbeelding van marc-15
25/10/2011 - 12:39

De tip om eens extra te stoken met houtbriketten of droog hout werkte niet bij ons :  ik had de kachel gevuld met droog aanmaakhout en een hardhout-briket maar doordat ik een half uurtje weg moest had ik de kacheldeur moeten afsluiten voordat het vuur voldoende hoog stond. Toen ik terug kwam stond de stoof vol rook en was dit als condensatie op de ruit geslagen.

Ik heb er dan wat meer aanmaakhout in gegooid en het deurtje een beetje laten open staan voor meer trek. Dat werkte perfect want binnen enkele minuten was het hout en de briket aan het branden zoals het hoort. 

Toen ik 's anderendaags de kachelruit wou kuisen waren het allemaal ingebrande spikkels. Zie bovenaan.

Onze kachel is een geavanceerde Heta 510SL - dankzij de backwash (of is het airwash) moeten wij het ruitje ook maar kuisen als we eens echt goesting hebben. Ik denk echter dat het door deze backwash is dat die rook door een slechte verbranding zich heeft afgezet op de ruit waarna het stevig opstoken er alleen heeft voor gezorgd dat de spikkels ingebrand werden. Enfin, intussen is het probleem opgelost en hebben we weeral wat bijgeleerd.

Bedankt voor uw tips.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.