isomo als dampscherm onder rotswol | Ecobouwers.be

U bent hier

isomo als dampscherm onder rotswol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van franske
10/11/2007 - 20:50

Beste isolatiespecialisten,

Op de zoldervloer boven het gelijkgronds woongedeelte heb ik destijds een laag isomo gelegd van 1 cm dik. Daarop is naderhand rotswol gelegd waarop onderkant een dampscherm zit. Op een paar plaatsen ligt op de isomo evenwel geen rotswol.

Ik wil nu een laag rotswol van 12 cm bijkomend plaatsen waarop geen dampscherm aanwezig is. Ik vraag mij nu af of die isomo als dampscherm kan dienen onder die rotswol van 12 cm dik.

Met dank voor een antwoordje
Franske

11 Reacties

Reacties

afbeelding van franske
10/11/2007 - 21:33

Ik heb nog iets vergeten te vermelden. De handelaar in rotswol heeft mij gezegd dat ik geen rotswol met dampscherm mag leggen op een bestaande laag rotswol met dampscherm.

Vandaar dat ik rotswol zonder dampscherm over het geheel wens te leggen, dus ook over de isomo. Maar is dat wel een goed idee? De rotswol is al besteld en gedeeltelijk geleverd. (ik dacht dat heel de zolder vol lag met isomo + rotswol, maar bij nader nazicht is dat niet zo - noteer: ik kom vrijwel nooit op zolder)

Franske

afbeelding van walter-13
10/11/2007 - 23:37

rotswol zonder dampscherm is zeker ok.
Maar dampscherm is nodig. Je isomo mag je niet als dampscherm aanzien. Dus: even de rotswol wegnemen op je zonder, de isomo mag eventueel blijven liggen en over de isomo een echt dampscherm leggen.

Walter

afbeelding van franske
11/11/2007 - 20:01

Hallo Walter,

Wat bedoel je met "een echt dampscherm"? Mag dik doorzichtig plastiek daar ook toe aangewend worden?
Of betreft het speciaal plastiek dat in een zaak voor isolatiematerialen dient aangekocht?

Graag ietsje verheldering, ik ben maar een leek wat betreft dampschermen.

Groetjes,
Franske

afbeelding van walter-12
12/11/2007 - 10:21

gewoon naar een dampscherm vragen in een bouwzaak. Een PE folie is normaal perfect. Is idd meestal een doorzichtige plastiek.

Walter

afbeelding van franske
12/11/2007 - 21:09

Ik ben me gaan bevragen in de bouwzaak waar ik de rotswol (zonder dampscherm)gekocht heb. Het was nu een andere verkoper. Die heeft mij gezegd van geen plastiek toe te passen op de isomo onder de rotswol. Volgens hem zou de damp zich onderkant tegen de plastiek ophopen en vochtige plekken op het plafond eronder veroorzaken. Damp die in de rotswol zou trekken zou met een dikte van 12 cm helemaal geen condens geven maar gewoon door de rotswol heen verdampen.

En nu weet ik het helemaal niet meer. Dit terwijl de rotswol op zolder op plaatsing zit te wachten... En met de huidige temperatuur goed zijn werk zou kunnen doen.

Wie geeft mij een gefundeerd en gemotiveerd antwoord op mijn vraag: moet er nu onder blote rotswol van 12 cm dik op een vloer waaronder gestookt wordt ja dan neen een dampscherm? En mag dat ongeperforeerde plastiek zijn die niets damp doorlaat?

Met dank voor een duidelijk antwoord

Franske

afbeelding van dirk andelhofs
12/11/2007 - 21:32

Is het een vloer in beton ? Dan is er zelfs geen folie nodig.

Gebruik de zoekfunctie eens met "dampscherm" "damprem"

dirk

afbeelding van franske
12/11/2007 - 21:46

Hallo Dirk,

De vloer bestaat uit destijds zogeheten "assedallen" van 12 cm dik waartegen onderkant een geverfde pleisterlaag.

Voor verdere informatie graag bereid

Franske

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/11/2007 - 21:47
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

en isomo is al zeer danpdicht, dus waaromp daarop nog een dampscherm leggen snap ik echt niet ...

afbeelding van paul_32
13/11/2007 - 08:38

Je pleisterlaag tegen het plafond is volgens mij al een dampscherm. Ik zou dus zeker geen folie leggen op de isomo.

afbeelding van walter-12
13/11/2007 - 09:02

=> Isomo is dampdicht, maar de platen sluiten niet dampdicht aan
=> water onder dampscherm condenseert niet: het is de bedoeling dat tot aan het dampscherm, alles 'warm' blijft. Zo warm dat water niet condenseert.
=> je kan er op hopen dat het vocht in je rotswol terug verdwijnt in je zolder; maar dan moet je zolder wel voldoende verlucht zijn.

Walter

afbeelding van franske
14/11/2007 - 00:32

Hallo Walter, Dirk, Joost en Paul,

Ik ben eens uitgebreid gaan rondneuzen op internet betreffende dampschermen en dampremmen. Blijkt dat condensvlekken op plafonds vrijwel uitsluitend voorkomen op plafonds uit beplating tegen houten rasterwerk waarop dan isolatie zonder dampscherm.
Gezien het plafond hier uit dallen bestaat denk ik dat ik zonder dampscherm kan werken. Ook al omdat het in de zomer op zolder wel 50 à 60°C wordt (ongeïsoleerd leiendak) en de rotswol in voorkomend geval zeker zal opdrogen. (er is ook voldoende ventilatie)

Maar ik ga toch op zeker spelen. De zolder bestaat uit 3 compartimenten. Op de achterste (gezien vanaf de toegangstrap) lag overal rotswol met dampscherm. Daarop heb ik dan 12 cm blote rotswol gelegd. (werken beëindigd)

Op de middelste lag rotswol met dampscherm maar ook een deel isomo. Op deze isomo ga ik rotswol met dampscherm leggen afkomstig van de voorste zolder. Over het geheel komt dan blote rotswol van 12 cm dik.

De voorste zolder ga ik inrichten als "opslagzolder". Met een vloer in OSB van 1,8 cm dik op balkjes SLS 38 x 63. Onder de vloer komt 6 cm rotswol met dampscherm. Daar deze vloer boven onverwarmde vertrekken komt acht ik 6 cm isolatie voldoende.

Op de beschreven manier denk ik toch een gevoelige verbetering van het isolatieniveau van de zoldervloer te realiseren.

Met dank aan de respondenten voor hun gewaardeerde inbreng.

En nu gaat Franske in de armen van Morpheus liggen, de dag was lang en vol genoeg.

Slaap wel allen
Franske

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.