isolerende folie | Ecobouwers.be

U bent hier

isolerende folie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van hannelore
01/02/2008 - 17:10

we hebben in ons pas aangekochte huis (1957) een slecht (lees: niet) geisoleerde veranda (van de jaren zeventig). daar ligt een schuin glazen dak op. daar komt véééél koude door.

nu, we gaan dat deels opvangen door dat woongedeelte in de winter gewoon niet te gebruiken en de tussendeuren met de woonkamer dicht te houden.

maar er blijft natuurlijk veel warmteverlies.

dat dak vervangen door isolerend glas is niet meteen haalbaar voor onze portemonee...

maar nu lees ik iets over isolerende folie als tijdelijke oplossing?

werkt dat?
iemand daar ervaring mee?
kostenplaatje?

Hannelore

12 Reacties

Reacties

afbeelding van hannelore
01/02/2008 - 17:35

mag ik wat uitbreiden, misschien hebben jullie andere tips voor minder energie verlies met onze draak van een veranda.
(en ja hoor, voor de tip energie audit laten doen ben ik ondertussen al gewonnen!)

de veranda is op het zuiden gericht, de zijwanden zijn muren (aan een kant buren aan andere kant binnenmuur en deur naar "sas"), dak is in glas uit de jaren stillekes, de wand op het zuiden zitten twee ramen in (enkel uiteraard). toegangn tot de tuin is via een (extreem koude) sas aan een kant, een kort gangetje dat naar tuindeur leidt.

er zijn wel rolluiken voor de ramen

en verbinding met de woonkamer is deels muur, deels dubbele deur (enkel glas) en twee oude ramen (enkel glas).

tips? ik denk dat we gewoon van oktober tot maart ofzo die hele bijbouw niet gaan gebruiken. alleen hopen dat het niet te veel vriest ;-).

voor de moment zit ik te denken dat we dat nooit geisoleerd gaan krijgen en misschien zelfs best overwegen van die veranda er gewoon af te gooien. wel flink ruimteverlies natuurlijk. of er een nieuw dak op leggen? zal niet voor direct zijn, maar ik wil voor ik aan alle renovaties begin een beetje weten waar we naar toe gaan gaan.

mijn eerste idiote plan de keuken in de veranda te steken heb ik al laten varen ;-)

afbeelding van jimmy-6
02/02/2008 - 11:03

gooi geen geld weg aan een energieaudit,..dit is een duur woord voor advies welke iedereen die in de bouw zit je kan geven.

afbeelding van hannelore
02/02/2008 - 13:26

dat is nochthans was op mijn andere vraag werd geantwoord: adviseur in huis halen....

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/02/2008 - 13:39
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ik heb daar ergens over gelezen dat de isolatie waarde zwaar overgewaardeerd is
kom ik het tegen plaats ik het hier ,nu even geen tijd brander cv herstellen

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/02/2008 - 13:39
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ik heb daar ergens over gelezen dat de isolatie waarde zwaar overgewaardeerd is
kom ik het tegen plaats ik het hier ,nu even geen tijd brander cv herstellen

afbeelding van jimmy-6
02/02/2008 - 13:54

refelecterend folie gaat alleen werken tegen stralingswarmte,...je gaat die folie dus met de blinkende zijde naar binnen gekeerd moeten plaatsen in de winter en naar buiten in de zomer,...

ik geloof ook niet in die reflecterende isolatie, werkt volgens WTCB trouwens enkel in samengang met traditionele isolatie.

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/02/2008 - 17:07
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Misleidende reclame voor dunne reflecterende isolatie

Test-Aankoop klaagt de reclamepraktijken van bepaalde producenten van dunne reflecterende isolatiematerialen aan. Deze producten met zogenaamde buitengewone kwaliteiten zijn een “topper” in tijden van aanhoudende oliecrisis en energiebesparingen. Test-Aankoop waarschuwt de consumenten voor het gebruik van die materialen. Sommige merken volharden in hun misleidende reclame terzake en daarom legt Test-Aankoop thans klacht neer bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame en bij de directie Controle en Bemiddeling van de F.O.D. Economie.

Een markt in volle expansie …
Sinds enkele jaren is de Belgische markt van dunne reflecterende isolatiematerialen in volle ontwikkeling. Reeds in 2001 raadde Test-Aankoop de dunne producten die in hoofdzaak zouden moeten isoleren door weerkaatsing of reflectie af in de woningisolatie. Deze materialen bestaan doorgaans uit twee of meer bladen aluminiumfolie of gealuminiseerde folie met tussenin schuimstof, polyethyleenfolie met luchtbellen of een vezelmateriaal. Het geheel is zeer dun, doorgaans 0,5 tot 3 cm, in vergelijking met klassieke isolatiematerialen als polyurethaan, minerale wol of polystyreen. Vooral de merken Actis, Aliso, Aluthermo, Insulco en Starflex worden verkocht op de Belgische markt. Hun producten worden vooral gebruikt voor de isolatie van daken. Sommige fabrikanten beweren ronduit dat hun dunne producten gelijkwaardig zijn aan 15 tot 25 cm klassiek isolatiemateriaal. Omdat ze makkelijk te stockeren en te hanteren zijn, zijn deze producten voor zowel consumenten als professionals aanlokkelijk.

Zogenaamde wonderproducten, (natuurlijk) duur …
Test-Aankoop onderzocht deze populaire producten. In ideale omstandigheden, die overigens moeilijk tot stand kunnen gebracht worden op de bouwwerf, vervangen deze materialen maximum 4 tot 6 cm klassieke isolatie. De theoretische voorschriften schrijven alvast 6 cm isolatie voor omdat rekening moet gehouden worden met enerzijds de lucht in afgesloten ruimten en anderzijds het isolatiemateriaal. Deze producten kunnen efficiënte dakisolatie absoluut niet vervangen want deze zouden vandaag minstens 15 tot 20 cm dik moeten zijn. En indien je bouwt met bouwvergunning, beantwoordt de dunne reflecterende isolatie op zich niet aan de isolatievereisten van de verschillende regio’s in het land.
Bovendien betaalt de consument voor een (gemiddeld) scenario van 100 m2 dak en bij verwarming met stookolie, minstens € 130 tot 160 EUR per jaar meer, in vergelijking met de “gelijkwaardige belofte van
"20 cm". Overigens zijn reflecterende isolatiematerialen duurder dan de klassieke materialen (gemiddeld €17 /m2 tegenover €12/m2 voor 10 cm klassiek isolatiemateriaal).

Neerleggen van een klacht voor misleidende reclame … Test-Aankoop klaagde deze producten al aan in 2001. Thans komt het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, de referentie in de bouwsector, na tests in laboratoria en in realistische buitenomstandigheden tot dezelfde conclusies.

Omwille van het feit dat de reclamecampagnes, en dan vooral die van Actis, veel consumenten blijven misleiden, gaat Test-Aankoop een stap verder en dient klacht in zowel bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame als bij de directie Controle en Bemiddeling van de F.O.D. Economie tegen de firma Actis.
Test-Aankoop vraagt de overheid om dit soort isolatie “op zijn plaats te zetten”, met name niet meer of niet minder dan 4 tot 6 cm klassieke isolatie. Minder goed isoleren betekent niets minder dan meer betalen voor verwarming. En de energiefactuur is al hoog voor de consument.
Test-Aankoop meent dan ook dat de strijd voor energiebesparingen anders moet gevoerd worden dan door te investeren in dit soort producten.

Service

Ontvang elke maand onze gratis nieuwsbrief!

* Inschrijving nieuwsbrief
* Voorbeeld nieuwsbrief

> Inschrijven
Word lid

* Schrijf in

> Meer info
Boek in de kijker
Snel schoon van a tot z
Snel schoon van a tot z

€ 18.69. Abonneeprijs: € 14.95

> Al onze boeken

* Aansprakelijkheid
* Abonneren
* Privacy
* Verantwoordelijke uitgeve

afbeelding van hannelore
02/02/2008 - 18:33

geen folie dan. iemand een alternatief idee?

WEL folie, maar GEEN reflectiefolie, wel de folie die je voor je kader kleeft zodat je een extra luchtlaag creeert. dan maak je van je enkel glas (isolatiewaarde 5.8) dubbel glas (2.9) of van je oud dubbel glas (2.9) drievoudig glas (1.6 ongeveer).
dat is "vensterisolatiefolie", verkrijgbaar in brico (maar momenteel niet in stock) of via producent plasto in frankrijk (ken ik geen belgische verdelers van).

dat is een heel goed product om de isolatiewaarde van je raam te verdubbelen omdat je een stilstaande luchtlaag creeert. het nadeel is wel dat het een folie is die "vrij" hangt, dus die scheurt op den duur (bijvoorbeeld huisdieren kunnen dat snel verwoesten, ook veelvuldig kuisen verhoogt de slijtage). in huurhuisjes waar je zelf de stookkosten moet betalen is dit een investering die je zelf kan doen, ze brengt je het jaar zelf al 2 tot 4 keer je kostprijs op! en als ze dan eind van de winter versleten is kan je het volgende winter weer aanbrengen met eenzelfde hoog rendement!

die reflectiefolies die je TEGEN je glas kleeft helpt enkel om de warmte BUITEN te houden, dus werkt omgekeerd van wat we willen :( want in de winter is die gratis zonnewarmte net heel welkom!
op het noorden helpt die reflectiefolie wel een beetje, omdat op het noorden toch geen zonnewarmte binnen schijnt in de winter, en er binnen altijd een beetje stralingswarmte is die door die folie wordt tegengehouden.

dus op het noorden die dure reflectiefolie + overal die goedkopere luchtspouw-makende folie is eigenlijk de ideale investering

groeten,
christophe

afbeelding van hannelore
04/02/2008 - 15:15

bedankt christophe! dat is de info die ik zocht!

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/02/2008 - 21:30
Luc Vander V (niet gecontroleerd)

Je kan ook polycarbonaat platen plaatsen.
Die bestaan in drie tot vijfwandige versie, de isolatiewaarde van de 5-wandige komt ongeveer overeen met het ondertussen gekende hr-glas. (enkel te vinden bij de gespecialiseerde bouwhandel, zeker niet die brol kopen die je in dhz zaken vindt)
Zeker te overwegen bij een verandadak, ook omwille van de extra veiligheid bij glasbreuk, want daar mag je, zeker met de nieuwe normen, enkel veiligheidsglas (lees: nog eens extra duur) plaatsen.

afbeelding van serge
10/04/2009 - 19:30

Als je niet tradioneel langs buitenzijde kan isoleren, moet je langs binnen isoleren!!
Voor die bijbouw zou ik MULTIPOR (XELLA) tegen de plafond kleven!
Voor ramen kan je cheap oplossen met folie, als je geen ander glas kan plaatsen dmv € of niet compatibel!
Je kan ook overwegen om die muren te isoleren met 2de hands materiaal, zoals gipskarton of vezelplaten (HEBEL) of dergelijke en mooi (zelf) afwerken!
Vergeet niet de regel dat de beste isolatie een luchtlaag bevat, zie naar bouwen met spouwmuren!
Ik zelf zou dat afbreken, die uitbouw! En terug opbouwen met Ytong - spouwblad - vezelplaat met crepi erop of ander parament!
En wat je tegenwoordig al niet gratis of tegen kleine vergoeding kan krijgen als je goed vertegenwoordigd bent in de gemeenschap......lokale scouts hebben een laagbouw club lokaal gezet voor 0€ mits enkele oproepen in de media.....

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.