isoleren van een oude woning | Ecobouwers.be

U bent hier

isoleren van een oude woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wiwi
17/09/2007 - 16:55

Dag,

Ik ben bezig met de renovatie van mijn vrijstaande ongeïsoleerde woning uit 1939 (?).Beglazing heeft een k van 1,3 W/m2K. Balansventilatie met WTW is gepland alsook een condensatieketel. In de vloeren tracht ik 10 cm exp te steken, in de wanden 12-15 cm minerale wol en in het dak 20 cm minerale wol.
- De (blinde) noordwest gevel staat op de perceelscheiding, deze moet ik dus van binnenuit isoleren. De dwars staande binnenmuren worden dan 1 tot 1,5 m naar binnen toe geïsoleerd om koudebruggen zo veel mogelijk te vermijden.
- De zuidoost gevel wordt aan de buitenzijde geïsoleerd, deels d.m.v. een houtskelet met houten beschot, deels met isolatie en steenstrips.
- tegen zuidwest gevel wordt een veranda gebouwd (deels op te vatten als een grote zonnecollector) de rest van de gevel wordt ook geïsoleerd zoals de zuidoost gevel. Nu komt de kat op de koord: de zuidwest gevel heeft een luchtspouw van ca 4 cm vol specieproppen en, voor zover ik kan waarnemen, geen linteau’s tot aan het buitenblad (gelukkig) binnenblad: steense muur, buitenblad: halfsteense muur, spouwhaken: denk ik niet. Deze spouw gaat door het schoorsteeneffect veel van mijn isolatie-inspanningen teniet doen, daarom wens ik de spouw op te vullen met PUR aangezien ik tegen het buitenparament nog een isolatie en afwerklaag aanbreng zal de vorstschade aan het buitenblad wel meevallen.
Ik heb hier op het forum al heel wat kunnen opsteken waarvoor dank. A.d.h. van deze info leek mij het concept hierboven al een behoorlijke stap in de goede richting. Ik heb echter nog enkele vragen/bedenkingen.
- Doe ik er goed aan de spouw laten op te spuiten?
- Is het van binnenuit isoleren zoals ik het hier aangeef een aanvaardbare oplossing?
- Heeft er iemand ervaring met het gebruik van isolatie en steenstrips?
Dank bij voorbaat voor de goede tips.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van wiwi
18/09/2007 - 09:14

niet allemaal tegelijk he!

afbeelding van danny-11
26/11/2007 - 21:57

wiwi,
ik ben ook op zoek naar info rond de combinatie isolatie+steenstrips. Heb je al iets ? Ik vraag na bij Terca.

afbeelding van nikita
27/11/2007 - 07:22

Ik ben ook op zoek naar een steenstrip-oplossing. Specifiek dan deze die op een houtvezelplaat kan kleven. Hier in het forum wordt er vaak naar verwezen dat dit mogelijk is, maar in de praktijk zijn de firma's die ik heb gecontacteerd hier niet mee vertrouwd. Praktische voorbeelden op het net vindt je daarover ook als niet.
Het belangrijkste argument is dat vochtdoorslag door de strips je plaat om zeep gaat helpen. Klopt dit?
Het is namelijk zo dat bijvoorbeeld crepi m.i. inderdaad een betere waterdichting zal geven dan die strips. Moeten die dan achteraf behandeld worden? (met transparante verf of zo?)
Alle info hierover is welkom !!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.