isoleren muur tussen garage en living, JA? en HOE? | Ecobouwers.be

U bent hier

isoleren muur tussen garage en living, JA? en HOE?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van arvid
30/06/2011 - 14:19

Ik heb net de extra isolatie van mijn dak (luchtdicht maken, dikker maken (25cm) en opvullen met isofloc) achter de rug.
In september komen er nieuwe ramen en vorig jaar is de spouwmuur opgevuld.

Nu vroeg ik me af wat jullie mening is voor de garagemuur met de living, en dak van de garage.
De muur is niet meer dan een 20cm "isolerende" snelbouwsteen.
Kan ik deze best ook isoleren? En langs welke kant dan en met wat en hoe dik?
(de garage staat naast het huis en tegen het huis van de buren)

Het dak is een plat dak zelf ooit geïsoleerd van binnen uit met 15cm glaswol, niet luchtdicht. Dak is van balken (geen beton)
Ik dacht hier eventueel een groendak op te laten plaatsen en misschien eronder nog met extra isolatie.
Is dat nuttig?

alvast bedankt voor je mening.

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Erik82
30/06/2011 - 14:49

Je isoleert het best langs buiten, dus in dit geval in de garage. Dit omdat condensatie kan ontstaan als de lucht van binnen afkoeld terwijl ze naar buiten gaat. Door langs de koude zijde te isoleren voorkom je dit probleem. 

Om het echt juist te doen zou je isolatie moeten aansluiten op de isolatie in de spouwmuur erboven (ik neem aan dat die er is?) en die van het dak. Anders houdt je lokaal een koude brug. De isolatie in het dak van de garage is enkel nuttig als deze soms verwarmd wordt. Ik zou ze niet uitbreiden en focussen op de muur met de rest van het huis.

De dikte is vrij te kiezen, hoe dikker hoe beter, maar het moet wat in evenwicht zijn met de andere delen. Anders levert de extra investering weinig extra op.

afbeelding van arvid
30/06/2011 - 22:05

Hoe het er precies uit ziet boven naar de eerste verdieping toe weet ik niet. Er is daar wel een spouw met ingespoten PUR, maar hoe die overgang is gedaan naar het dak van de garage weet ik niet? Ik denk niet dat je van onderuit veel zal zien van die spouw?? Het is al 12 jaar geleden dat ik het dak zel fheb geïsoleerd van onder met glaswol.

Naar de zijkanten toe moet het niet op de isolatie van de spouw uitkomen? Want dan zou ik de binnenmuur van boven tot beneden moeten doorslijpen/kappen.

Ik vind het wat lastig, ons verbruik is relatief laag voor een klassieke woning waar niet echt gelet is op fatsoenlijke isolatie ed. gemiddeld 1000m³ gas (warm water, koken en verwarming) per jaar , zal iets zijn van een 10000Kwh??

De garage is ook waar de wasmachine staat en waar , ook in de winter, de was gedroogd wordt aan een waslijn. Het mag er dus ook niet te koud worden.

De muren zijn er ook ingespoten met 7,5cm PUR, de deur wordt er ook vervangen zoals de rest en de poort wordt ook nog vervangen door eentje zonder tochtggaten van hier tot ginder.

pff niet simpel. Maar in de garage komt binnenkort nog een vaste kast langs de wand met de living en langs de living wordt er volgend jaar een stenen kast afgebroken langs de kant van de garage, dus als ik daar wil isoleren is het voor die veranderingen want erna ga ja geen nieuwe dingen afbreken.

 

Er is trouwens ook een deur naar de berging, moet daar dan iets speciaal mee gebeuren, of is de berging een natuurlijke corridor, de condensatieketel staat er en in de winter is het daar nooit echt koud.

situatie : garage naast huis, grootste deel grenzend aan living en klein stukje aan berging. Deur van garage naar berging en van berging naar keuken (keuekn grenst ook aan living, maar niet aan garage)

afbeelding van Erik82
01/07/2011 - 10:50

Je verbruik is inderdaad al best redelijk te noemen. Als ik het goed begrijp zou het voor jouw ideaal zijn als de garage mee in het beschermde volume zat. Je wenst immers in de garage een zekere temperatuur te behouden. (staat bv de verwarmingsketel in deze ruimte?)

De muren van je garage zijn langs binnen ingespoten met pur, ze zijn dus geïsoleerd, maar je hebt niet veel massa meer. Je zal dus enig warmteverlies van elders, of een kleine verwarming moeten gebruiken om de temperatuur hoog genoeg te houden. Ik denk dat het juist van je is om de garagepoort en deur optimaal af te dichten. De isolatie van het dakje kan je misschien inderdaad nog wat verbeteren. Je kan de isolatie tussen leefruimte en garage ook nog verbeteren, maar ik denk dat het effect beperkt zal zijn. Omdat het temperatuursverschil met de garage gemiddeld niet erg groot zal zijn.

Qua aansluiting van isolatie op isolatie: wat ik zei is de ideale situatie: zo worden alle koudebruggen weggewerkt. Doe je dat niet dan moet je waakzaam blijven voor vochtproblemen, mits voldoende ventilatie is het risico echter beperkt.

afbeelding van arvid
02/07/2011 - 19:56

bedankt voor de info;

de verwarmingsketel staat in de berging.

 

het komt er een beetje op neer, als ik de muur te veel isoleer, het misschien te koud zou kunnen worden in de garage voor de was ed.

of zou de warmte uit de berging genoeg compenseren.

Ik zal er tijdens mijn vakantie nog eens over nadenken :) want die start over een paar uur..., vermodelijk zal ik de muur toch wat isoleren om minder warmte te verliezen. Die paar dagen/weken dat het bar koud is valt meestal ook wel mee...

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.