isoleren muren bestaande woning | Ecobouwers.be

U bent hier

isoleren muren bestaande woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tim asperges
11/11/2007 - 22:13

Wij hebben een woning van 30 jaar met een spouwmuur die niet geïsoleerd is.
In de vele adviezen die ik lees wordt in de eerste plaats aangeraden om een isolatie aan te brengen op de buitenmuur. Zit je dan niet met het probleem dat de warmte uit je woning terecht komt in de open spouw. Je houdt dus enkel de koude buiten, maar de warmte van de woning verlies je nog altijd.

Mijn tweede vraag gaat over de ideale oplossing van eerste de buitengevelsteen afkappen, dan isolatie op de binnenmuur aanbrengen en dan terug een gevelsteen te metsen of een adere gevelbedekking. Is dit niet een onwaarschijnlijk dure oplossing???

Groet

Tim

5 Reacties

Reacties

afbeelding van jonathan-2
12/11/2007 - 06:28

Volgens mij als je de kou buiten houdt dan hou je de warmte ook binnen.
Ik heb op de buitenmuur 10 cm rotswol aangebracht met een scherm en dan gevelbeplanking. en ik kan je bevestiggen dat ik het verschil voel tussen een reeds bewerkte uur en een niet bewerkte.
het afbreken van je gevelsteen zal vermoedelijk beter zijn maar onwaarschijnlijk duur ook (denk ik)

Groetjes

Jonathan

afbeelding van jimmy-7
12/11/2007 - 08:09

je kan de gevelsteen natuurlijk altijd zelf afkappen. Opletten dan bij raamaansluiting en dak

afbeelding van dirk vh-1
12/11/2007 - 21:04

Voor dat je de buitenmuur wegkapt toch eerst nagaan of je huis niet zal instorten. Ik zit met betonnen balken boven de vensters en deuren die de buiten- en binnenmuur verbinden (als iemand koudebruggen wil zien: welkom).
En het is zo dat mijn dak de voorkant van mijn huis op de BUITENmuur rust.
Mijn buitenmuur wegkappen = de stabiliteit van mijn huis wegkappen.

Dus Tim, eerst nakijken alvorens te kappen.

Dirk

afbeelding van m d b
12/11/2007 - 23:33
Max

Hoi,

Kappen lijkt me zeer drastisch. Je kan ook de spouw zelf vullen (minerale wol, pur, perlietkorrels). Zie op http://www.greenpeace.org/belgium/nl/energiegids/bouwen-en-verbouwen/isolatie/copy-of-buitenmuren-bij-nieuwb
Een spouw kan je echter niet zelf vullen, dit laat je best doen. Vullen zou goedkoper zijn maar minder isolerend dan isoleren op de buitenmuur (zonder kappen).
Op de site van pluimers hebben ze een promofilmpje over spouw vullen met pur-schuim (als je pur zou wensen): www.pluimers.be. info over minerale wol: http://www.rockwool.be/sw53020.asp. Indien je googlet met 'spouw vullen' vind je nog enkele andere interessante bronnen (venin.nl e.d.) Van cellulose of andere eco-materialen weet ik niet of dit in een bestaande spouw kan, maar ik denk 't niet.

Nu ik erover denk, met kappen ga je meer problemen veroorzaken dan oplossen, zoals Dirk hierboven al duidelijk stelt. Maar ja, misschien hou je van verrassingen en uitdagingen ...

Groeten,

Max

afbeelding van paul_32
13/11/2007 - 08:33

isoleren doe je niet voor nu, maar voor de toekomst. Je voelt zelf wel aan hoe het in de toekomst gaat lopen met de energieprijzen, dus nu je dit vraagstuk wilt oplossen, is het beter een goede oplossing te kiezen dan een halfslachtige oplossing.

Nu denk je dat het weghalen van de buitenmuur een nogal drastische maatregel is, zou je er over 10 jaar nog zo over denken?
Of ga je dan blij zijn dat je 10 jaar geleden je buitenmuur/spouw hebt vervangen door 15 cm isolatie?

De isolatie norm van nu is niet om blij over te worden, maar die norm gaat aangepast worden, en zal steeds scherper komen te liggen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.