isoleren en ventileren (again) | Ecobouwers.be

U bent hier

isoleren en ventileren (again)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
16/07/2007 - 06:30

Hoi,

We gaan in september een stukje (5x3m) bijbouwen en een groot schuifraam laten installeren. Volgens de EPB moet ik dus correct ventileren. Nu vind ik die ventilatieroosters 'spuuglelijk' en ga ze dus NIET installeren. Ik neem dus de boete twv die roosters....

Mijn vraag is: hebben die roosters uberhaupt nut? Ik weet wel,ventilatie en isolatie gaan hand in hand, leefklimaat, condens enz verminderen maar die spleten zijn toch gewoon ferme tochtgaten. Wat is het nut dan van lucht-en dampdicht bouwen? Het minste kiertje bv rolluiklint wordt hier al scheef bekeken... Nu verluchten we zelf genoeg (vensters open) en zijn we wel te vinden voor 'groene' bouwmanieren, maar toch..

Ps: Ik ga de zolder isoleren met 20cm glaswol. Heb cellulosevlokken sterk overwogen maar heb er al negatieve zaken over vernomen ('uitzakken', zelfs na compacte en correct plaatsing, de papiervlokken zouden veel zware metalen bevatten (drukinkt) en de middelen gebruikt voor bescherming tegen ongedierte en rotting zullen toch ook niet zo gezond zijn, neen?). Jullie gedacht?

Merci, Jan

2 Reacties

Reacties

afbeelding van ¨pierre
16/07/2007 - 09:13

Jan,

Isoleren is heel belangrijk, in gezond leefklimaat leven is belangijker. Ideaal is luchtdicht bouwen met balansventilatie. Zoniet zijn roosters een optie.

Cellussosevlokken zitten niet vol met zware matalen, er is een post met het aantal, en die is heel klein (met huidige vlokken, 20j geleden was het misschien anders).

Met je 20cm glaswol zit je goed hoor, zal alleen geen warmte bufferen.

Gtx, Pierre

afbeelding van wim-31
16/07/2007 - 13:44

Omwille van de inertie, omwille van de ecologie, en omwille van het dampopen concept zou je kunnen werken met houtwol of vlaswol ipv glaswol of rotswol. Grotere warmtecapaciteit, zelfde isolatiewaarde en een pak ecologischer (nature plus).
Boete voor ventilatie is 4 EUR per niet geventileerde m³. Indien je boete onder de 250 EUR valt wordt ze niet geïnt.
Dit terzijde gelaten is het wel noodzakelijk dat je een zekere ventilatie voorziet in je woning indien deze goed is geisoleerd en er ook nieuwe ramen ed inzitten. De luchtkwaliteit zal anders zienderogen achteruit gaan en de problemen met condensatie en allergieën zijn dan legio.

Isolatiematerialen moeten gebruikt worden op de juiste plaats. Er is inderdaad een uitzakkingsprobleem met cellulosevlokken. Dit is echter het sterkst in verticale structuren (muren ed). Hier kunnen door verzakkingen spleten ontstaan (soms van centimeters) die duidelijk met een thermografische kamera kunnen aangetoond worden.
Voor platte daken en daken met een relatief kleine helling heeft een verzakking van een paar mm kwasi geen invloed op de isolatiewaarden vermits enkel de dikte van de isolatie met een paar mm daalt.

mvg,

Wim Schuerman

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.