Isolatieglas | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatieglas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van AntonLaenen
06/08/2012 - 14:39

Hallo,

Ik heb een vraagje over isolatieglas waar ik tegenstrijdige info over krijg, mss kunnen jullie mij helpen ?
Tijdens onze verbouwing is er een nieuwe voordeur geplaatst met een groot raam ernaast, aangezien aan de binnenzijde van dit raam een trap staat besliste de plaatser (schrijnwerker) om veiligheidsglas te plaatsen zodat je bij een val van de trap niet door het raam gaat. Op zich leek ons dit een goed idee en we lieten het zo plaatsen maar na de plaatsing merkte we aan de binnenzijde van het raam een sticker met opschrift "deze zijde aan buitenkant". De verklaring van de plaatser was als volgt (en architect bevestigde dit): "De veiligheidsfolie op het glas is maar aan 1 zijde geplaatst (buitenzijde) en aan deze zijde is het raam dus het stevigst, aangezien het glas aan de binnenzijde het stevigst moet zijn plaatsen we het glas andersom". Toen we ons afvroegen of dit geen negatief effect heeft op de isolatie was het antwoord gewoon: "neen". Echter vertelde een kennis die ook met glas werkt dat dit wel een negatief effect heeft op de isolatie omdat de isolerende folie die op vele ramen aanwezig is aan de juiste zijde geplaatst moet worden, als je het glas omdraait wijzigt ook het effect van deze folie.
Ik heb eens gegoogled naar technische info over het glas dat op de factuur vermeld staat (zie link hieronder) en ik denk -maar ben helemaal niet zeker- dat de kennis gelijk heeft, ik baseer mij hier op de uitleg over de dunne laag edelmetaal aan de binnenzijde.
Kan iemand mij hier antwoord op geven

Alvast bedankt.

Grtz, Anton.

Link: http://www.bruschke.nl/media/download_gallery/Brochure_glas_HR_type_Ther...

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Jan De Gols
09/08/2012 - 20:01

 vreemd verhaal lijkt mij: veiligheidsglas is gewoon glas met een folie erover? In dat geval zou'k mij weinig zorgen maken over de juiste plaatsing maar gewoon een klacht indienen wegens boerenbedrog. Feit is dat de juiste plaatsi wél belangrijk is voor HR +(+) glas naar isolatiewerking toe wegens bepaalde refelectiecapaciteiten. 

afbeelding van AntonLaenen
10/08/2012 - 20:10

 Hallo Jan, 

Bedankt voor je antwoord ! 

Ik ben zelf wat bezig met veiligheid (maar minder met isolatie), vandaar mijn vraag. Dat veiligheidsglas gewoon glas met een folie is klopt echter wel, enkel glas dat bij winkels en banken gebruikt word is soms anders. De folie zorgt ervoor dat als het glas breekt de gebroken deeltjes aan elkaar blijven hangen en je dus nog niet binnenkan, het nut hiervan verhoogt nogmaals als de folie ingebrand is. Indien je glas zelf inbraakwerend wil maken kan je dit simpel; in groothandel op zoek gaan naar een goede folie, voorzichtig erop kleven en t is gefixt.

Maar nu ik weet dat het glas juist moet hangen om optimaal te isoleren zal ik vragen het glas weer om te draaien, gezien de situatie primeert isolatie hier harder t.o.v. veiligheid.

Anton. 

afbeelding van AntonLaenen
12/08/2012 - 14:27

 Sorry voor mijn veiligheidslessen, t is een beetje een uit de hand gelopen hobby :P

Bedankt voor het antwoord !

afbeelding van Sputnikc
12/08/2012 - 16:23

Dag Anton.

Wij hebben overal veiligheidsglas aan de binnenzijde. In ons geval was dat ook zo gevraagd en geleverd en geplaatst door de duitse fabrikant/ plaatser.

Wel hebben we 3 voudig glas en er kon, in samenspraak met de fabrikant van de ramen, veiligheidsglas binnen en/of buiten geplaatst worden. In ons geval is de laag veiligheidsglas = 2 lagen glas met een folie tussen, dus 8mm dik ipv 4mm.  Dit heeft bij ons een heel lichte (te verwaarlozen) invloed op de zonnetoetredingsfactor.

 

Maar voor uw geval denk ik dat:

Normaal gesproken heeft veiligheidsglas geen invloed op de globale isolatiewaarde van het raam, wel op de zonnewerende of zonnetoetredende waarden van uw raam lijkt me, dus ook op de opwarming van de woning zelf.

Ik ben geen expert op dit vlak en zeg dit ook met de kennis van ramen/kaders die ik zelf heb.. :)

 

afbeelding van AntonLaenen
13/08/2012 - 11:47

 Hallo Sputnikc, 

Bedankt voor uw antwoord ! In uw geval denk ik dat het glas correct geplaatst is omdat de producent het glas heeft kunnen aanpassen aan de situatie, bij ons lijkt mij dit niet het geval. Uit de brochure van de fabrikant lijdt ik af dat ons glas amper dikker is dan enkel glas, het isolerende effect zit dus volledig bij de argon (tussen de 2 dunne lagen glas) en bij de folie's. Indien ons glas door de fabrikant aangepast is kan dit mogelijk wel goed geplaatst zijn, dit zal ik eens nakijken.

Anton.

afbeelding van Kris Vandermeulen
13/08/2012 - 12:58

de isolatiefactor van een veiligheidsfolie op het glas geplakt is te verwaarlozen.

veiligheidsfolie die tussen de 2 platen glas is 'vastgesmolten' is ongeveer evenveel qua isolatie, alleen heb je dan 2 glasschijven ipv 1 dus is dat beter dan 1 glasplaat.

 

ik denk ook dat je de veiligheidsfolie niet mag gelijkstellen met een isolatiefolie ... die dingen zijn voor andere doeleinden gemaakt

afbeelding van AntonLaenen
15/08/2012 - 22:50

 Ik denk dat de veiligheidsfolie separaat van de isolatiefolie geplaatst is, dit kan ik echter toch opmaken uit de (geringe) informatie die we van de plaatser krijgen. Of deze folies veel verschil maken op gebied van veiligheid en isolatie weet ik niet maar ik zou deze extra isolatie toch optimaal willen benutten.

afbeelding van Joël
13/08/2012 - 15:29

Let op: als er een stiker op staat: deze zijde aan de buitenkant slaat dit meestal op dethermische reflectie folie.

Er is en ;ethode om te controleren of het glas goed geplaatst is.

men neme een aansteker en houden die bij het glas.

je zal 4 vlamreflecties zien. (goed kijken...moet een beetje duister zijn buiten.)

Een van deze reflecties is geler van kleur. (omdat de folie een andere refelctie weergeeft.)

Dit moet de 2reflectie zijn...het dichtste bij de aansteker.

De folie reflecteert de warmte terug naar binnen.

voorzicht zijn met vuur!!

 

afbeelding van AntonLaenen
15/08/2012 - 22:57

Ik  ben er zeker van dat deze sticker aan de binnenzijde aanwezig was. Ik zal de proef met de aansteker ook eens proberen.

@ Kris en Joël: bedankt voor jullie reactie!

afbeelding van AntonLaenen
27/08/2012 - 21:39

Oorspronkelijk bericht :  Ik heb de test met de aansteker juist gedaan en het 3de vlammetje kleurde rood, de andere 3 kleurde oranje. Misschien zag ik hem als rood ipv geel omdat het nog niet duister is dus zal straks nog eens bekijken. Misschien kleurt het wel geel als ik dezelfde proef nogmaals doe maar dan aan de buitenkant ga staan (zodat het 2de verkleurd). Ik zal dus straks het resultaat in het duister laten weten.

Update 27/8 :  Als ik binnen sta zie ik idd oranje-oranje-rood-oranje, als ik buiten sta zie ik oranje-geel-oranje-oranje. Ik concludeer hieruit dus dat het glas verkeerd geplaatst is en zal de plaatser vragen het glas om te draaien. Voor de nog niet vervangen ramen (nog dubbel glas) dachten we aan glasfolie (www.luxasolar.be), heeft iemand hier ervaring mee of kan iemand mij hier advies over geven ? 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.