Isolatie zonder onderdak | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie zonder onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jensc
17/01/2016 - 18:13

Hallo allemaal,

Ik zou graag een stukje aanbouw (koterij) isoleren in mijn woning. Dit stukje aanbouw (eerder een lange gang) heeft een vreemde opbouw, het dak van de aanbouw bedekt ongeveer de helft mijn badkamer. Er hangt momenteel al isolatie aan dat dak, maar zeer slordig/dun. Het is de bedoeling om hier een combiketel te plaatsen.

 

Nu wil ik graag een houten rooster maken om zo de isolatie direct op het 'plafond' van de badkamer te leggen in plaats van het dak zelf te isoleren. Ik wil graag isoleren met iets wat een beter zomercomfort bied dan pur of glaswol. Ik dacht aan vlas of hennep. Mijn budget is eerder beperkt, maar hoe maar 21m² te isoleren indien ik met het rooster werk. 

 

Momenteel is er geen budget voor nieuwe dakbedekking + onderdak.

 

Ik had gedacht aan (van dak naar houten rooster):

 

onderdakfolie
isolatie
dampscherm
houten rooster (eventueel watervaste multiplex)

 

Nu mijn vragen:

 

Welk isolatiemateriaal raden jullie aan in mijn geval (mijn beperkt budget in gedachten houdend)? Is een onderdak(folie) noodzakelijk gezien de afstand tussen dak en isolatie? Een soort harde plaat met tand en groef zou ideaal zijn.

 

Zijn er betere manieren om dit aan te pakken ipv met een rooster? 

 

Is een dampscherm noodzakelijk bij alle isolatiematerialen?

 

Kan ik problemen krijgen met condens gezien slechts de helft van de badkamer geisoleerd zal zijn? Er zal wel een ventilatiesysteem geplaatst worden.

 

Indien het houten rooster geen goed idee is ga ik gewoon met pur isoleren tegen het dak zelf. Maar dan verlies ik natuurlijk wel mijn zomercomfort. Tenzij iemand hier suggestief heeft.

 

In bijlage een foto. De zwarte lijnen zijn waar ik houten planken/multiplex wil plaatsen om daar dan de isolatie op te leggen.

 

Alvast bedankt voor de input, ik ben een leek dus alle suggesties zijn welkom.

 

 

1 Reactie

Reacties

als je op budget staat, zijn PUR, hennep of hotwol  sowieso dure isolatiematerialen. En zal cellulosevlokken de winnaar zijn...

Voor de rest heb ik geen probleem met je dakopbouw. dat je een houten rooster maakt voor multiplex is geen probleem voor de bouwbiologie, zolang je rooster vastmaakt zonder het dampscherm te doorprikken of met vijzen vastmaakt.
Van belang is vooral dat je dampscherm goed sluitend aanbrengt en de naden en overgangen op muur en dakhout netjes afplakt zodat het geheel luchtdicht wordt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.