isolatie - welk materiaal - in zomer en winter | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie - welk materiaal - in zomer en winter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van De Leeuw
22/02/2009 - 15:41

Hoi,

Ik beschik over een schuin dak met tussen de kepers 8 cm ruimte. Onder de dakpannen is er een scherm tegen regen en wind. Het dak is moeilijk bereikbaar.

Welk materiaal zou je nemen om te isoleren rekening houdend dat in de zomer de warmte ook dient buiten te worden gehouden (anders verhitten kamers te veel)? Ik overweeg PUR, XPS of rotswol.

Klopt het dat PUR slecht voor gezondheid (giftig) is? Wat met andere materialen?
Welke materiaal zou je aanraden met welke dikte? Wat is kostprijs hiervan.

Dank bij voorbaat

25 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
22/02/2009 - 17:29

Beste,

Voor een dak van een verwarmde ruimte is 20 cm isolatiemateriaal (lambda-waarde 0.04) zowel economisch als ecologisch het minimum.

Als het in de zomer echt koel moet zijn kies je best voor een materiaal met hoge warmteopslagcapaciteit (papiervlokken, houtvezel,..)
Ook op vlak van geluidisolatie scoren die zeer goed.

Wel opletten met veluxramen natuurlijk (hierdoor kan in de zomer een grote hoeveelheid warmte binnendringen) dus best rolluik voorzien.

Met de huidige premie's en subsidies is de prijs voor bvb 20 cm papiervlokken belachelijk laag.

Ik heb onlangs nog eens een berekening gemaakt en kwam voor 100m² dakisolatie (20cm dik) op de prijs van 70€

In dit geval gaf de gemeente (Genk) ook wel een premie.
Als er geen gemeentelijke premie is zit je rond 5€/m²

Dirk

afbeelding van cindy-1
23/02/2009 - 10:48

Hallo!
Ik geloof zelfs dat je in Antwerpen voor milieuvriendelijke materialen als papiervlokken een extra premie krijgt!!!
Ik heb er hier zon'n 28 cm cellulose in mijn dak zitten, en ben zeer tevreden!! Nog wel geen zomer meegemaakt, maar RUSTIG dat het nu is in de zolderkamers... zaalig!!
Pur, rotswol en anderen scoren voor de zomer ( de warmte buitenhouden)slechter dan cellulose. Als je even googled op "voordelen cellulose" dan krijg je alles op en rijtje.
Je hebt klaarblijkelijk ook al een onderdak, dus dat zit ook al goed!
Ik heb veel onderzoekswerk gedaan voordat ik aan ons dak begon, en cellulose kwam er gewoon als beste uit, zowel op economisch vlak ( goedkoop!) als op ecologisch vlak, als op comfortvlak.
mbt de dikte : hoe dikker, hoe beter. De meerprijs voor 20 cm of 28 cm is miniem... je comfortwinst en besparingswinst is des te groter. Laat je vooral niets wijsmaken door dakwerkers die beweren dat er "maar 6 cm of 8 cm in kan" of " dat meer dan 8 cm niets uithaalt"! Al deze argumenten heb ik mogen aanhoren, ik ben zelfs half uitgelachen toen ik zei dat ik min 25 cm in mijn dak wou, want dat zou " onmogelijk" zijn. Mijn raad : zoek ene isolatiespecialist, geen gewone dakwerker.
Ik heb ook eens voor een collega uitgerekend wat goedkoper is :je zoldervloer ( dus niet het schuine dak hé) LATEN isoleren met celulose, of zelf matten rotswol leggen, met dezelfde dikte. Celulose laten doen kwam goedkoper uit!
Zo , ik hoop dat je hier iets aan hebt?
Veel succes met je keuze en je project!
groetjes
Cindy

afbeelding van Anonieme gebruiker
23/02/2009 - 12:45
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Heeft hier ooit iemand al vlaswol gebruikt? Schijnt goede isolatiewaarde te hebben, makkelijk verwerkbaar en vooral ecologisch. Alleen qua warmteopslagcapaciteit zou het wel minder scoren dan bv cellulose...

afbeelding van henri-2
23/02/2009 - 17:42

Ik heb wat vlas verwerkt in de puunt van het dak. Ik ben er niet zo kapot van om er mee te werken. Je hebt een speciaal mes nodig om het vlas te kunnen snijden en dan nog lukt het niet zo goed om mooie rechte banen te snijden. Bij gebruik van steenwol/glaswol speelt dit probleem niet/nauwelijks.

afbeelding van dejonghe cecile
23/02/2009 - 23:42

graag informatie over isolatie "ISOCONFORT "12cm om zolderdak te isoleren .110 vierkante meters
Bouwjaar huis 1973
Met dank en beleefde groeten
Mevr Vulsteke -Dejonghe Cecile

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/02/2009 - 01:02
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb 17cm vlaswol in mijn dak gestoken en ben er zeer tevreden van. De warmtebuffercapaciteit ervan is weliswaar 2x lager dan die van papiervlokken maar toch nog 4x beter dan die van de traditionele materialen. Ik heb papiervlokken overwogen maar heb het ni gedaan om volgende redenen:

1. Ik had schrik voor verzakkingen mettertijd. Papiervlokken zijn een losse massa en daarmee leek me het risico groter dan met vlaswolmatten die aan de randen vastgeniet zijn tegen de kepers. Let wel: dit is een persoonlijk gedacht en ni bewezen.

2. het kwam mij toen goedkoper uit. Het is makkelijk zelf te doen dus de werkuren spaart ge al uit. Maar ik zat toen (3 jaar geleden) met ne nieuwbouw, dus geen premies voor mij.

Het is inderdaad wel waar dat ze nogal moeilijk lijken te snijden maar op de juiste manier lukt het wel goed. Ik legde ze op een oude tafel met het stuk dat ik er af wou over de rand en dan zo met een gekarteld mes langs de tafelrand snijden. Ging vrij vlot.

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/02/2009 - 01:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Nog over d ewarmtebuffercapaciteit: ik kan ni zeggen dat ik met nen hete zolder zit in de zomer. zelfs al heb ik zwarte pannen op't dak liggen en 'maar' 17cm steken.

afbeelding van bertvdg
24/02/2009 - 20:44

@ digital overdose:

Dat papiervlokken een losse massa zijn zou ik nog niet direct durven stellen. Ze worden ingeblazen met een zekere druk. De densiteit is tussen de 30 - 60 Kg/m³, afhankelijk van hoe men het doet. Aangezien de vlokken redelijk zwaar op elkaar zijn gepropt gaan ze ook niet gaan zakken.

De densiteit van isovlas is tussen 30 en 40Kg/m³. Is in dezelfde lijn dus. En wie heeft de garantie dat de vlaswol matten met der tijd niet gaan uit elkaar gaan brokkelen?

Ik wil hier nu wel de vlaswol niet afbreken. Het is zoals je zegt een persoonlijke keuze.Is zeker een goed gerief.

afbeelding van De Leeuw
25/02/2009 - 14:01

Bedankt allen,

Zijn er isolatiemateriaalen die een R waarde halen hoger dan 3 met een dikte van 8 cm.

Als ik het goed voorheb is dit de minimum norm (R minstens 3) om de vanalle subsidies te kunnen genieten (Vlaamse premie, federaal, netbeheerder).

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/02/2009 - 16:18
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ik ga voorlopig zoldervloer met PUR 8 cm en lambda 0.026 isoleren => R is 3,07; 10 cm R= 3,8

Op termijn gaat zolder ingericht worden maar financieel even niet aan de orde (en ook genoeg slaapkamers in huis)

Op het PUR zou dan op termijn een gewapende chape komen om te vloeren, aangezien het toch om licht gebruik gaat en de zoldervloer in beton is.

En ja, ik ben me bewust van de mogelijke schadelijke effecten van PUR, maar bij mijn totaalrenovatie komt het nu goed uit om ook zolder mee te nemen om aan beoogde oppervlakte te komen voor uitvoerder.

Later zal onder zadeldak 28 cm Vlaswol gestoken worden.

afbeelding van www.pierrechristiaens@telenet.be
02/03/2009 - 10:05

Deze formules zeggen vooral dat koude maken niet noodzakelijk meer (elektrische) energie nodig heeft dan met diezelfde pomp verwarmen.

COP is constructiegebonden. De constructeurs geven deze waarde voor bepaalde temperaturen van medium en omgeving. SPF is vooral installatie en seizoen gebonden. Het spreekt vanzelf dat grondwater een hogere omgevingstemperatuur geeft, maar vergt ook elektrische energie voor de pompen.

Ik vbersta niet wat ge wilt zeggen met koudemiddelencondities in plaats van aanverwante temperaturen.

afbeelding van cindy-1
25/02/2009 - 19:13

Hallo!
Ik denk dat die materialen er wel zijn ( zie vb van Jeroen met PUR). Bedenk wel dat hoe kleiner de massa van je isolatie is, hoe minder comfort je zal hebben in de zomer....en dat was natuurlijk wel je beginvraag!!!1 graad koelen ( airco) kost vééél meer ( ik dacht 3 X meer)dan 1 graad opwarmen.... Isoleren om warmte binnen te houden is goed, isoleren om de hitte buiten houden is beter!!
Veel succes!!
Cindy

afbeelding van cindy-1
26/02/2009 - 09:18

Goede vraag, ik heb eens wat opgezocht, en naar mijn aanvoelen is het omdat je hier met "omwegen" gaat werken om energie te onttrekken. Er komen compressoren en pompen aan te pas. En zo onttrek je energie ( warmte ) aan de lucht.
Als je lucht opwarmt ga je de verbrandingswarmte ( energie) rechtstreeks aan de lucht toevoegen. JE moet dus niet eerst een ander medium comprimeren. In het slechtste geval moet je water in je cvinstallatie rondpompen.
Daarbij komt nog dat airco werkt op elektriciteit. En dat is duur. Ik ben benieuwd of iemand de vergelijking kent tussen de lucht afkoelen met elektriciteit of 1 graad opwarmen met elektriciteit. En hoe die verhouding in prijs dan is....
Dit vond ik over de werking van airco's
"Airconditioners maken gebruik van een koelmiddel, dat een erg laag kookpunt heeft en dus gemakkelijk van een gas in een vloeistof verandert. Deze chemische stof wordt gebruikt om hitte hete lucht van binnen naar buiten te verplaatsen. Het bevindt zich in een gesloten systeem in de airco.

Een airconditioner bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Die bevatten drie belangrijke onderdelen: een compressor, een condensor en een verdamper. De compressor en de condensor bevinden zich meestal in de buitenunit. De verdamper bevindt zich in het gedeelte binnenshuis.

De binnenunit zuigt de warme lucht op. Een koelmiddel, dat voortdurend in het systeem wordt rondgepompt, komt in de vorm van gas in de compressor terecht, waar het samengedrukt wordt. Het gas wordt zo een hete vloeistof onder hoge druk. Dit gas wordt via koperen leidingen naar de condensor gevoerd. In de condensor (warmtewisselaar), die koel gehouden wordt met lucht, water of een combinatie van beide, wordt de opgevangen warmte afgegeven aan de buitenlucht, waarna het gas weer in een koelvloeistof verandert. Dit koelmiddel condenseert en vloeit terug naar de verdamper, waar het terug verdampt in een koud gas onder lage druk. de gekoelde lucht wort de ruimte ingeblazen."
groetjes
Cindy

afbeelding van cindy-1
26/02/2009 - 09:18

Goede vraag, ik heb eens wat opgezocht, en naar mijn aanvoelen is het omdat je hier met "omwegen" gaat werken om energie te onttrekken. Er komen compressoren en pompen aan te pas. En zo onttrek je energie ( warmte ) aan de lucht.
Als je lucht opwarmt ga je de verbrandingswarmte ( energie) rechtstreeks aan de lucht toevoegen. JE moet dus niet eerst een ander medium comprimeren. In het slechtste geval moet je water in je cvinstallatie rondpompen.
Daarbij komt nog dat airco werkt op elektriciteit. En dat is duur. Ik ben benieuwd of iemand de vergelijking kent tussen de lucht afkoelen met elektriciteit of 1 graad opwarmen met elektriciteit. En hoe die verhouding in prijs dan is....
Dit vond ik over de werking van airco's
"Airconditioners maken gebruik van een koelmiddel, dat een erg laag kookpunt heeft en dus gemakkelijk van een gas in een vloeistof verandert. Deze chemische stof wordt gebruikt om hitte hete lucht van binnen naar buiten te verplaatsen. Het bevindt zich in een gesloten systeem in de airco.

Een airconditioner bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Die bevatten drie belangrijke onderdelen: een compressor, een condensor en een verdamper. De compressor en de condensor bevinden zich meestal in de buitenunit. De verdamper bevindt zich in het gedeelte binnenshuis.

De binnenunit zuigt de warme lucht op. Een koelmiddel, dat voortdurend in het systeem wordt rondgepompt, komt in de vorm van gas in de compressor terecht, waar het samengedrukt wordt. Het gas wordt zo een hete vloeistof onder hoge druk. Dit gas wordt via koperen leidingen naar de condensor gevoerd. In de condensor (warmtewisselaar), die koel gehouden wordt met lucht, water of een combinatie van beide, wordt de opgevangen warmte afgegeven aan de buitenlucht, waarna het gas weer in een koelvloeistof verandert. Dit koelmiddel condenseert en vloeit terug naar de verdamper, waar het terug verdampt in een koud gas onder lage druk. de gekoelde lucht wort de ruimte ingeblazen."
groetjes
Cindy

afbeelding van GeertBellens
26/02/2009 - 07:08

"1 graad koelen ( airco) kost vééél meer ( ik dacht 3 X meer)dan 1 graad opwarmen"

Ja, waarom eigenlijk ?

afbeelding van GeertBellens
28/02/2009 - 14:00

Airco's werken op duurdere elektriciteit. Maar ze hebben dan weer een COP van 2.5 of hoger, dus dat compenseert het dure karakter van de elektriciteit.

Waarom beweert men dan altijd dat een graad koelen 3 maal duurder is dan een graad verwarmen ....?

Geert

afbeelding van cindy-1
28/02/2009 - 19:35

inderdaad, ik vind bijna nergens het verbruik van een airco terug in kwh..omdat dat afhankelijk is van de temperatuur....
ik heb ergens een getal gevonden van 1250W...
maar dat lijkt me veel..
feit is dat veel mensen het wél in hun factuur merken dat ze een airco hebben aangeschaft....
maar ik kan idd niet onmiddellijk de verklaring vinden...
iemand,???
Groetjes
Cindy

afbeelding van GeertBellens
28/02/2009 - 19:48

Cindy,

het verbruik van een airco is afhankelijk van het aantal uren gebruik, het temperatuursverschil dat gewenst is en het debiet.

Natuurlijk merken mensen het als ze een airco installeren. Het is een extra verbruiker (die vaak vermeden kan worden).

Maar de boutade dat een graad koelen driemaal duurder is dan een graad verwarmen, wordt al snel bovengehaald op dit forum. Ik zoek nog altijd de uitleg achter deze redenering.

Geert

afbeelding van stefaan t.
28/02/2009 - 21:02

Hallo, Je kiest wat tbest past maar als je kan zo dik en luchtig mogelijk, zoals ndonsdeken. Ons oud huis heeft n6cm PUschil en is goed dun' geisoleerd, doch gaan ons huis verdubbelen in volume -hebben plaats- en zullen dan kiezen voor 30cm ultieme houtskeletwanden gevuld met PAPIERVLOKKEN >accumul.,damp-open tussen gutex en pavatherm omdat DIVERSE SCHILLEN i/d muur de BESTE ISOLATIE bieden tegen de diverse GOLVEN.
Concreet willen wij vanaf bvb tnajaar bouwen; wie samen met ons STEENWOL wil aankopen kan nprima prijs afdingen bij de firma; wij hebben ongeveer 30m³steenwol en 15m³papiervlokken nodig; en U ? Geïnteresseerd 051/65 67 26

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/02/2009 - 21:19
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

3x is wel wat overdreven maar 1 graad koelen kost wel wat meer energie in de praktijk.
Je zal immers ook energie in het ontvochtigen steken en ik dacht dat jij dat ook wel weet Geert.

Als je een inverter neemt dan is het tendement op verwarmen altijd beter dan met koelen.

1+1 maakt 2.

3x meer mag degene wel eens komen met een voorbeeld maar het feit is wel dat 1 graad verwarmen minder energie vergt dan 1 graad koelen.

afbeelding van Hans Delannoye
28/02/2009 - 21:33

Ik heb 17cm vlaswol in mijn dak gestoken en ben er zeer tevreden van. De warmtebuffercapaciteit ervan is weliswaar 2x lager dan die van papiervlokken maar toch nog 4x beter dan die van de traditionele materialen. Ik heb papiervlokken overwogen maar heb het ni gedaan om volgende redenen:

digital overdose

<< Ik had schrik voor verzakkingen mettertijd. Papiervlokken zijn een losse massa en daarmee leek me het risico groter dan met vlaswolmatten die aan de randen vastgeniet zijn tegen de kepers. Let wel: dit is een persoonlijk gedacht en ni bewezen. >>
inderdaad een peroonlijk gedacht, en flink fout. vlaswol, rotswol e.d. zakken veel makkelijker uit dan cellulose. als vaste platen zijn hennep en houtvezel geschikter. al zou er nu wel een vastere vlasvezelplaat zijn, die heeft dit euvel misschien niet meer.

goedkoper zou kunnen, als je je eigen tijd niet meetelt, want met cellulose isoleer je een dak op 1 dag, hoe lang heb jij er over gedaan?

hans d

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
01/03/2009 - 21:05

Beste allemaal,

De algemene formule om het bruto rendement van zowel een koude- als een wazrmtepomp te berekenen is de volgende:

rendement = T1/(T1 - T2)

Waarbij:

T1 is de te bereiken temperatuur van het koude- of warmtemedium dat naar de warmtewisselaar gaat;

T2 is de omgevingstemperatuur, in het geval van lucht-lucht of lucht-water is dat de omgevingstemperatuur van de lucht.

Indien we bij verwarmen een watertemperatuur van 45° nemen, bekomen we
bij 10° een bruto rendement van (273+45)/35 = 9,08
bij 0° een bruto rendement van 318/45 = 7,06
bij -10° een bruto rendement van 318/55 = 5,78

Het spreekt vanzelf dat het werkelijk rendement (COP) van de warmtepomp, compressor inbegrepen, lager ligt. Het seizoengemiddelde rendement, alle pompen inbegrepen (SPF), ligt nog lager. Ik denk niet dat het SPF rechtstreeks evenredig is met het bruto rendement, er zijn teveel vaste verliezen. Het rendement van een modulerende inverter is ook beter.

Voor een airco kan men als volgt rekenen: lucht op bijvoorbeeld 30°C of 3O3 °K en koudemedium bijvoorbeeld op 2°C of 275 °K:

bij 30°C bruto rendement = 278/28 = 9,9
bij 35°C bruto rendement = 278/33 = 8,4

Voor een diepvries wordt dit rendement natuurlijk veel slechter. Ik ken de details van een airco lucht-lucht niet voldoende om te weten op welke temperatuur ze werken voor het koudemedium.

Om de zomerventilatie van een zaal met veel personen te berekenen moet men te koudebehoefte berekenen aan de hand van de enthalpie: vochtontwikkeling, warmteontwikkeling, enz. van de aanwezige personen. En zoveel mogelijk lucht hercirculeren. Vroeger waren de standaardcijfers in de zomer: 60 m³/uur en per persoon globaal, en 20 m³/uur en per persoon verse lucht. Ik weet ook niet of deze standaard nog stand houdt.
In een woning gaat men gewoonlijk uit van grove gegevens.

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/03/2009 - 22:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Het zegt alleen niets over het netto cop rendement Pierre.
Waar is het rendement van de compressor ventilatoren en of pompen? Die vind je niet terug in de formule.

Als basisrendement hoor je op z`n minst de compressor mee te nemen. De aanverwante zaken zijn de krenten op de pap laten we maar zeggen.

Verder zou je enkel de koudemiddelencondities moeten nemen en niet de aanverwante temperaturen.

afbeelding van FilipS
06/05/2009 - 17:16

Beste Allemaal,

Misschien even wat basis meegeven. Koude bestaat niet! (het is alleen maar 'minder' warm). En koude opwekken kan fysisch niet!
Warmte kan je opwekken door te 'verbranden' ... een rechtstreeks proces.

Koude kan je 'aanmaken' door warmte te onttrekken! Alle koel- en vriesinstallaties 'onttrekken' warmte (verdamper), die men dan op een andere plaats moet gaan 'afgeven' (condensor).

Dat is de reden dat airco's (en ook warmtepompen, ...) meer energie verbruiken voor 1° te koelen, dan wat je nodig hebt om 1° op te warmen, het proces is omslagtiger.

Als je dan tussen warmte'opname' en warmte'afgifte' geen grote temperatuurverschillen hebt (bvb. een airco: 34° binnentemp. en 30° buitentemp.) dan kan je een voorstelling maken waarom die installatie veel energie zal verbruiken om enerzijds warmte te onttrekken en anderzijds diezelfde warmte te kunnen afgeven.

(als je sommige installaties bekijkt in de praktijk waar een 'condensor' geplaatst is aan de gevel of op het dak, gericht naar het zuiden, kan je vragen gaan stellen ivm het rendement van zo'n installatie ...).

Idem voor warmtepompen, bij een lage buitentemperatuur heb je juist een hogere opbrengst nodig, dus het rendement daalt aanzienlijk op zo'n moment.

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/05/2009 - 18:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hier wordt toch veel door elkaar geklutst.

Koude kan men op verschillende manieren aanmaken (of warmte onttrekken dus). Bijvoorbeeld door een omgekeerde warmtepomp, door evaporatie, door aanbrengen van ijs, enz.

Warmte kan men toevoegen door verbranding, rechtstreekse elektrische verwarming en ook nog door een warmtepomp.

In de EPB worden de kWh van een rechtstreekse elektrische verwarming door 2,5 vermenigvuldigd om rekening te houden met het slechte rendement in de thermische centrales. Het rendement van een condensatieketel ligt, gelijk bekend, zeer hoog. Het rendement van een warmtepomp, of dat nu is om warmte bij te voegen of warmte te onttrekken, hangt af van de begin- en eindtemperaturen van de bron en het overbrengingsmedium en van de mechanische rendementen van de installatie. Of we nu spreken van COB (enkel de installatie met compressor) of SPF (seizoengebonden, pompen van de hulpinstallaties inbegrepen), dit rendement wordt altijd vergeleken met de rechtstreekse elektrische verwarming: hier is het rendement ter plaatse gelijk aan 1; voor een warmtepomp, warmte of koude, ligt dit rendement in de praktijk tussen 2,5 en 3,5, uitzonderlijk 4.

In België is het gebruik van een warmtepomp altijd gunstig op gebied van CO2-uitstoot, omdat er in België 55% nucleaire elektriciteit geleverd wordt. Bij een gewone thermische centrale en een SPF van 2,5 is er zelfs geen voordeel meer voor de warmtepomp.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.