isolatie vrij-staande garage+werkplaats | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie vrij-staande garage+werkplaats

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Esbjorn
10/08/2011 - 07:32

Voor de garage+werkruimte waarover ik al poste ivm de vloeropbouw en het groendak, heb ik nog een vraag over de isolatie.

Het gaat om een vrijstaande garage, 4m breed en 10m lang, die op de perceelsgrens gebouwd moet worden, waardoor de scheimuur in steen moet opgetrokken worden van stedenbouw. De rest van de garage ga ik opbouwen met houtskelet. Op het dak zouden we graag een groendak hebben, om verschillende redenen waaronder het zicht vanuit het huis.

Voor de isolatie zou ik 9cm vlas voorzien in de wanden, de stenenmuur optrekken in cellenbeton zonder bijkomende isolatie, in het dak 12cm vlas tussen de I-liggers en voor de vloer ben ik nog op zoek (zie andere post) maar zou het bv. een laag schuimglasgranulaat onder een betonplaat (die dan niet afgewerkt wordt) of een laag argex onder een betonplaat kunnen worden. Ik voorzie geen verwarming, de isolatie zou er vooral voor moet zorgen dat het niet vriest in de werkruimte. Is dit dan een goed isolatieplan?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Bert Verbeeck.
10/08/2011 - 16:16

Of dit een goed isolatieplan is, of beter nog: of je hiermee de vorst kan buiten houden is moeilijk te zeggen...

Probleem is: Isolatie produceert geen warmte, maar houdt zo goed mogelijk binnen wat binnen is. Ik verklaar mij nader: Je kan voor mijn part een passief-garage bouwen, maar als je bij vriestemperaturen (of net boven nul) gedurende enkele uren de garagepoort laat open staan (die is trouwens heel luchtlek) is de warmte weg... En zeker als het in hout gebouwd is, zonder veel thermische massa.

Als je de garage bovendien deftig ventileert (zinvol als je een kletsnatte of besneeuwde auto binnenrijdt), is de isolatie van ondergeschikt belang, als je geen warmtebron voorziet.

Kortom: de garage goed isoleren heeft maar enig effect als je ze goed dicht kan houden, en dat is nu net niet de bedoeling van een garage.

 

Bert V

afbeelding van Esbjorn
10/08/2011 - 18:22

Beste Bert,

bedankt voor je reactie. Eigenlijk had ik daar zelf wel moeten kunnen opkomen... Maar het volgende kan misschien al een oplossing zijn voor het heel "open" zijn van een garage. Het vorstvrijhouden wil ik eigenlijk vooral voor de werkplaats die ik met een binnenmuurtje (evt met deur) ga afsluiten van de rest van de garage. De werkplaats krijgt sowieso een aparte buitendeur. Dat muurtje kan ik dan beter goed isoleren en het garagedeel dan beter helemaal niet, omdat het nutteloos is?

Voor de werkplaats kan ik dan mss toch best iets heel basic als verwarming voorzien (of er veel werken en zo veel warmte produceren :-) ). Maar wat dan? Of heeft er iemand nog een andere mening?

afbeelding van MaiaVanmanwe
24/08/2011 - 00:59

Werkplaats doos-in-doos in het grote volume ?

Kan spotgoedkoop met strobalen en leempleister. Staat toch volledig droog.

 

M

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.