isolatie voor een plat dak met terras | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie voor een plat dak met terras

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van luis
07/11/2013 - 22:34

Wij hebben aan onze bouw een stukje plat dak die zal gebruikt worden als terras. Tussen de roostering zal er +- 25cm cellulose ingeblazen worden. Er is ook isolatie voorzien op de OSB. Ik ben op zoek naar bv een houtwolplaat of andere ecologische isolatie die drukbestendig genoeg is om te kunnen belopen. Rockwool heeft Rhinox maar nergens in de handel te verkrijgen tenzij je 30m² aankoopt. Ik heb maar 10m² nodig. Alle ideeën welkom.

7 Reacties

Reacties

ik heb zelf plat dak van 20cm² (met randmuurtje) en een van 60m² (met houten opstandplaat). En wil net als jou zo'n hoge isolatiewaarden halen.... en daarom zowel tussen de balken als bovenop de houten dakvloer isoleren. Ik heb matreiaalfiches bekeken en de markt verkend en ken dus goed je probleem.
.
Inderdaad moet voor platdak de plaat drukvast zijn. Rockwool heeft Rhinox dat begaanbaar is, en Rhinox-D voor dakterrassen, beide zijn met warme bitumen of met bitumenlijm of met spouwpluggen te bevestigen. Voor andere meer gangbare lijm (zoals contactlijm en constructielijmschuimkokers) is er de Coldfix. De drukweerstand van allen is 200kPa. Groothandelaars Isowill.be en Waeyaert-Vermeersch.be leveren dit. Jouw 28,8 m² afname slaat op platen van 200x60, die van 100x60 zijn 14,4m² per palet.... En de Rhinox-D is bij geen van beide op voorraad en daarom een minimumbestelling van meerderee paletten.
.
Alleen Steico heeft in z'n gamma een type houtwolplaat dat voldoende drukvast is: Isorel Plus weerstaat 150 kPa, maar staat niet op de Belgische site van Steico, alleen op de Duitse vermeld. Kom je dan snel ook aan de voorwaarde dat je misschien wel volledige paletten zal moeten afnemen wil een van de invoerende groothandels je dit leveren... of zelfs totaal niet leverbaar in België...
.
Zelf heb ik op mijn grote dak geen hoogte genoeg voor die platen en zal daar 11cm Resolplaat nemen en balkhoog opvullen met glaswol of met cellulose. Mijn lage dak van 20m² kan ik dank zij de randmuur wel 2 lagen Rhinox plaatsen zodat ik daarvan 40m² nodig heb, dus 3 paletten van 14m².

 

afbeelding van robin demey
08/11/2013 - 16:48

Steico floor is ook drukvast genoeg hé.

Wel opletten met dauwpunt/condens bij gebruik maken van ecologische isolatie.

Steico floor weerstaat aan 40kPa, gaat voor als er nog afwerkingsplaat of parket of laminaat of tegels op liggen, die de druk verdelen, maar voor een dak zit het wat moeilijker. Enkel de roofing of EPDM ligt er op hee...
De Isorel Plus vermeldt de Duitse website Steico.de als specifiek voor plat dak en die weerstaat toch aan 150kPa, dat loopt niet zo ver uiteen met de Rockwool Rhinox die al decennia zijn diensten bewezen heeft voor platdak

afbeelding van robin demey
08/11/2013 - 18:20

Klopt Carol, was ff vergeten dat je er geen OSB meer op zou doen.

afbeelding van luis
08/11/2013 - 17:54

Is het niet mogelijkom bv een houtwolplaat van 80 te plaatsen en daarop nog eens OSB waarop dan de EPDM kan geplaatst worden? Dus OSB-houtwol-OSB-EPDM

afbeelding van robin demey
08/11/2013 - 18:21

Dat kan dan weer wel.

Blijft uiteraard opletten met condens. Een uiterst goede damprem is noodzakelijk. En cellulose tussen de dakbalken helpt ook veel. Maar 100% garantie kan nooit gegeven worden.

afbeelding van rikdevreese
18/11/2013 - 21:52

Je zou ook kunnen kiezen voor Foamglas-platen. Beloopbaar, wel oppassen dat ze perfect glad liggen, zoniet kunnen dunne platen wel eens breken. Vanaf 8 cm dikte is dat minder een probleem heb ik uit ervaring geleerd. Ik zou er wel ook OSB, tegels of een andere plaat op leggen om het gewicht te verdelen. Foamglass is NaturePlus gecertificeerd.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.