isolatie schoorsteen wel of niet? | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie schoorsteen wel of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van henri-6
05/08/2011 - 08:35

Na wat zoekwerk via het www vindt ik tegenstrijdige berichten over het al dan niet isoleren van de schoorsteen. Sommige leveranciers zeggen dat de schoorsteen geisoleerd moet worden, anderen adviseren er wel voor en weer anderen zeggen dat isolatie nadelen heeft (vochtige schouwen drogen veel moeilijker).
De situatie bij ons is dat er in een gemetselde schouw een nieuwe dubbelwandige flexibele pijp gestoken gaat worden. De installateur zegt dat er verder geen isolatie meer in de schoorsteen aangebracht hoeft te worden. Ik heb echter mijn twijfels.

Een nadeel waar ik zelf wel aan zit te denken, bij het gebruik van isolatie, is dat de schoorsteen later niet meer voorzien kan worden van een nieuwe flexibele pijp. Of als je ooit in de living het aansluitstuk van de kachel op de schoorsteen moet vernieuwen dat dan alle isolatiemateriaal naar beneden valt.

Zijn er gebruikers met ervaringen of soortelijke situaties?
Henri

3 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
06/08/2011 - 09:26

 

 

 

Henri,

 

Waarom zou men een schouw wel bij isoleren? Om nog meer warmte naar buiten te laten gaan? Normale schouwpotten isoleren voldoende om de muren niet te warm te laten worden en weerstaan ook aan de warmte.

 

Het voornaamste probleem van schouwen is de vocht. Bij condensatieketels bekomt men meer condensatie in de schouw zelf. Daar moet het materiaal dus op voorzien zijn.

afbeelding van Oostlandvaarder
06/08/2011 - 13:00

Vroeger werd de schouw van boven uit opgevuld met Argex korreltjes, rond de flexibele buis.

Als je dan onderaan moet werken, dan komen al die korreltjes er inderdaad uit gestroomd. De isolatie is om het trekken van de schouw te bevorderen. Wij hebben, toen we een nieuwe gaskachel geplaatst hebben, al die korreltjes eruit laten lopen, en geen nieuwe aangebracht. Dat geeft in de 10 jaar dat we met gas gestookt hebben nooit problemen gegeven.

Was wel degelijk een lage schouw ( 1 verdieping ), voor gaskachel, met een flexibele aluminium binnenschouw.

Met een dubbelwandige buis zal waarschijnlijk tussen de 2 wanden isolatiemateriaal zitten, zoniet zal ook de lucht tussen de 2 wanden voor isolatie zorgen.

afbeelding van henri-6
06/08/2011 - 19:24

Bedankt voor jullie reactie. Mocht er te weinig trek zijn, en alle andere mogelijkheden om de trek te verbeteren werken niet of onvoldoende, dan zouden we de schouw alsnog bij kunnen isoleren. We gaan vooralsnog de schouw niet isoleren naar advies van de installateur.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.