Isolatie plat dak | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van luc-10
21/10/2005 - 13:46

Onlangs hebben we een deel van de achterbouw van onze gerenoveerde woning ingericht als keuken + eetruimte
Deze achterbouw heeft een plat dak in beton. Omwille van de hoge energieprijzen lijkt het ons raadzaam om het dak te isoleren. Dit zou ik liefst doen onderaan het dak omdat het gedeelte wat moet geisoleerd worden slechts 1/3 van het totale dak beslaat. De rest van de aanbouw zijn onverwarmde ruimtes. Tevens heb ik onvoldoende hoogte boven het dak om er een redelijke isolatielaag boven te leggen.
Bestaat er een mogelijkheid om onderaan te isoleren zonder hoog risico op vochtproblemen ? Ik lees immers tegenstrijdige berichten op de verschillende Fora, hoewel de meesten zeggen "niet doen".

thx
Luc

4 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
21/10/2005 - 14:17

Luc,

ooit eens op een cursus duurzaambouw geweest.
Het isoleren van een betonnen dak langs onderen, werd er afgeraden, niet in de eerste plaats omwille van het vocht, maar ook omdat er hierdoor grotere spanningen ontstaan in de constructie door de grotere temperatuur verschillen wanneer de isolatie ongelijkmatig is aangebracht. En dit kan tot allerlei fouten in de constructie leiden.
Hiermee wil ik het je niet absoluut afraden, maar voor let tco vooral op om niets onbezonnen te doen.

Walter

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
22/10/2005 - 17:46

Zeker lang buiten, alles isoleren!

De redenering die je maakt van de onverwarmde ruimtes klopt niet. Zo zou je ook kunnen stellen dat dakisolatie geen zin heeft, als je de verdieping onder de zolder niet gebruikt.

Door dat je het dak van de onverwarmde ruimtes niet isoleert, zullen deze veel kouder worden én zodoende de andere wel verwarmde ruimtes afkoelen.

Dus isoleer het dak volledig met MINSTENS 10cm drukvaste isolatie. Maak de dakisolatie wel aansluitend op de muurisolatie, zodat de warme schil doorloopt.

Hopelelijk loopt die betonplaat niet door tot op de buitenmuur, want dan blijf je altijd met een koudebrug zitten tussen binnen en buitenmuur.

jeroen

afbeelding van markie
22/10/2005 - 20:14

Wij hebben ongeveer dezelfde situatie. Gegoten betonplaat die vrolijk tot tegen de buitenmuur gegoten is (+ hier en daar wat beton in de open spouw), en het dakafschot is gewoon zand, met een pelletje mortel erop. als je dus de oude roofing eraf trekt heb je dat pelletje mortel mee en zit je op een zandbak.
We gaan de 3 gevels afbreken, en het betonnen dak afslijpen gelijk met het binnenspouwblad.
Nu dacht ik om de isolatieplaten direct op het betonnen dak te leggen, mooi aansluitend met de spouwisolatie, nieuwe gevel metsen en het dakafschot OP de isolatieplaten te maken, zodat deze door het gewicht van de chape blijven liggen en ik de EPDM op de chape kan lijmen. De chape kan dan gewoon tot tegen de nieuwe gevel gelegt worden.
Kan deze werkwijze door de beugel of maak ik ergens een fout?
Mark.

afbeelding van luc-10
24/10/2005 - 13:39
Luc

Jeroen,

Ik dacht dat er toch een veschil is tussen een onverwarmde ruimte naast een verwarmde ruimte en deze erboven.
Het probleem is ook dat de betonplaat over de uitenmuur komt en er zelfs een stuk als afdak dienst doet.
Ik denk dat als er bovenaan geisoleerd wordt, dit weinig effect zal hebben gezien de grote oppervlakte onderaan de betonplaat, die aan de koude lucht is blootgesteld
Vandaar mijn idee om binnenin te isoleren

mvg,

Luc

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.