isolatie kelderplafond | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie kelderplafond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van davydd
17/10/2005 - 14:19

Beste,

Ik had een vraagje ivm isolatie van een kelderplafond. Ik een m'n vriendin waren het er nl. niet echt over eens over de zin/onzin om een kelderplafond te isoleren.
Mss wat achtergrond ivm ons huisje:
een rijhuisje (bj. +/- 1950) met en benedenopp. van +/- 40m². Dit is 1 grote ruimte en veelal ook de enige ruimte die verwarmd wordt. Geen isolatie in dak/muren/... en aan de voorkant van het huis 1 raam met enkel glas (opp +/- 3,2m²) - alle andere glas dubbel of beter. Van die 40m² is ongeveer de helft (+/-18m²) onderkelderd.

Ik zou nu graag het plafond van de kelder isoleren (kelder is 2m hoog, +/- 10cm isoleren?) omdat dit mogelijk is voor een beperkt bedrag, maar m'n vriendin ziet er niet echt het nut van in omdat we daar waarschijnlijk maar een 3 tal jaar meer zullen wonen en ze liever dat budget zou willen houden voor een toekomstig goed geïsoleerd huis. Ze vraagt zich dan ook af als die isolatie ook maar iets zou schelen in ons gasverbruik, gezien de rest van het huis niet geïsoleerd is. (De verwaring gebeurt met individuele gaskachels).

Iemand opmerkingen heeft over de zin/onzin daarvan?
Davy

4 Reacties

Reacties

afbeelding van mon jansegers
17/10/2005 - 14:34

Doen!
Minder verbruik en meer comfort( vloer wordt warmer).
Je kan de relatief goedkope EPS. platen aankopen en vastplakken met lijmdoppen tegen het plafond. De voegen en hoeken dichtplakken met een tape. Na je verhuis kan je deze platen hergebruiken.
Mon

afbeelding van marcelvm
18/10/2005 - 13:06

heb de vraag laatst ook gesteld maar dan om een spouw te laten
dus de isolatie op latten of zo
nu ik een nieuwe ketel ga monteren ben ik op een ander idee gekomen,mijn ketel staat in de kelder ik ga de nieuwe ketel een vier meter verplaatsen en kan zo een schouwbuis een vier meter onder mijn verluchting leggen,die dan tussen de vloer en de isolatie komt te liggen,waar door de warmte ven de schouw tege de vloer blijft ,komt wel in inox schouw is niet zo hoog is laagbouw

afbeelding van luc v-3
18/10/2005 - 17:32
Luc

Als je maar een beperkt bedrag wilt spenderen, lijkt het me veel zinvoller om eerst het raam met enkel glas te vervangen door HR glas, daarna de zolder te isoleren, en pas daarna je vloer. Het rendement van die eerste ingrepen zal veel en veel hoger zijn.
Als je isoleert, doe het dan ook meteen goed, dwz voldoende dikte, geen koudebruggen, etc.
Als je maar een drietal jaar meer blijft wonen, zal je de investering niet terugverdienen in besparing op stookkosten, maar vergeet niet dat de waarde van je huis wel flink stijgt als het goed geisoleerd is.

Als je toch de keldervloer wil isoleren: ineens over de hele hoogte van de balken, als het een houten plafond betreft, en daaronder luchdicht afsluiten met gipsplaat oid.
Vraag is wel, hoe zit het met opstijgend vocht in je muren ?

afbeelding van davydd
18/10/2005 - 18:33

In elk geval al bedankt voor alle info tot dusver.
Dat het enkel glas en dakisolatie intrinsiek wel de beste oplossingen zouden zijn (warme lucht stijgt...) had ik ook wel verwacht, maar daarvoor kan ik m'n vriendin niet echt 'warm' maken...
Dus had ik ergens gehoopt om met een kleine investering (zelf te doen) toch ons huis wat beter te isoleren en e.v. wat minder gas te verbruiken, zeker gezien de kamers boven eigenlijk niet verwarmd worden. (soms eens de studeerkamer boven).

Het plafond in de kelder is niet van hout, maar volledig beton en nergens geen sporen van opstijgend vocht terug te vinden. (de muren zijn bepleisterd met mortel of iets dergelijks.)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.