Isolatie hotskeletbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie hotskeletbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van danny-21
11/10/2007 - 12:12

Voor de bouw van onze badkamer op de eerste verdieping hadden we geopteerd voor houtskeletbouw. De buitenmuren worden geïsoleerd met 8cm isolatie, het dak met 12cm isolatie. Alles conform EPB en met de juiste R-waarde voor premies. Tot daar geen probleem.

Ik had echter nog extra isolatie langs de binnenzijde aangebracht, met name spijkerflensen van Rockwool: de ruimte was er toch (tussen de kepers) en overisoleren kan geen kwaad.

Maar...ik heb de flensen tussen de kepers aangebracht, niet op de kepers. Dus ook niet overlappend, noch dichtgetapet.

Ik krijg nu uit verschillende hoeken de opmerking dat dit (door de slechte uitvoering) condensproblemen gaat opleveren. Ik zou nog een extra dampscherm kunnen aanbrengen maar dat wordt dan ook op zijn beurt geperforeerd voor de kranen. En vormt zodoende weer een zwakke plek.

Korte vraag: wat is jullie mening? Alles verwijderen of...andere oplossing? (ter info: de binnenzijde zal later worden afgewerkt met MDF en zal worden betegeld).

4 Reacties

Reacties

afbeelding van MET architectuur
11/10/2007 - 12:23

er zit hoogstwaarschijnlijk reeds een dampscherm aan de binnenzijde van de eerste (oorspronkelijke) laag isolatie, ook dat vormt een probleem mbt condens dat je zult moeten oplossen, zeker omdat het een badkamer is...

afbeelding van geert devos
11/10/2007 - 13:15

dampscherm wordt idd best niet doorboord.

Als het echter echt niet anders kan , kan je altijd proberen de doorboring zelf heel consensieus en zo goed mogelijk dicht te plakken met unitape en/of silicone.

zal toch ook wel een verschil maken

afbeelding van jimmy-7
11/10/2007 - 13:23

warom werk je langs de binnenzijde niet af met OSB, dat is dampdicht.
zorg dan voor een goede verluchting en er is geen probleem meer...

afbeelding van walter-12
11/10/2007 - 16:15

"Voor de bouw van onze badkamer op de eerste verdieping hadden we geopteerd voor houtskeletbouw. De buitenmuren worden geïsoleerd met 8cm isolatie, het dak met 12cm isolatie. Alles conform EPB en met de juiste R-waarde voor premies. Tot daar geen probleem."
Tot daar geen probleem??: wel een probleem want je hebt te weinig geisoleerd. Hier begint heel het probleem eigenlijk.

=> of het een probleem is hangt af van hoe dik je wenst bij te isoleren. Grofwel zou je 1/3 van de dikte van de bestaande isolatie mogen bij isoleren zonder bang te zijn voor condensatie (het blijft in dat 1/3 altijd warm genoeg opdat er geen condensatie is).

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.